Πρωτότυπη, δυναμική, πολύχρωμη και μαζική η απεργιακή συγκέντρωση των διανομέων, delivery /courier

2518
μοτοπορεία

Εκατοντάδες διανομείς και εργαζόμενοι delivery και courier, συμμετείχαν σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου τους το πρωί της Πέμπτης στις 11:00, στο Πεδίο του Άρεως και με τα μηχανάκια τους διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας σε μία πρωτότυπη, δυναμική πολύχρωμη, και μαζική μοτοπορεία.

Η μοτοπορεία ξεκίνησε από το πεδίο του Άρεως και μέσω Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ομόνοια και Σταδίου κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων στην απεργιακή τους συγκέντρωση τόνισαν ότι είναι εργαζόμενοι παντός καιρού, ότι συχνά είναι αυτοί που κάνουν ένα σωρό αγγαρείες, τους αποκαλούν “τα παιδιά με τα παπιά” και τους φέρονται λες και είναι “τα παιδιά για τα θελήματα”». Οι εργοδότες, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του “Δεν πληρώνω”: Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούνται (μετά τις 22:00 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες). Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει, και ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ».

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής το μέλος της πολιτικής γραμματείας Γιάννη Δούκα ο οποίος στη συνομιλία που είχε με μέλη της απεργιακής επιτροπής μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων με μηχανάκι σε εταιρείες courier, σε υπηρεσίες delivery και εξωτερικούς και τα αιτήματά τους για την παροχή εταιρικής μηχανής, πλήρη εξοπλισμό μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, ενιαία ειδικότητα, συλλογική σύμβαση εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μιας και η εργοδοτική πλευρά δεν τηρεί ούτε το υπάρχον ισχνό πλαίσιο μισθού και έξτρα αμοιβών λόγω υπερωριακής εργασίας ή τη νύχτα ή τις Κυριακές.

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι στην πρώτη γραμμή της επισφάλειας για τη δουλειά τους, για το μισθό τους και κυρίως για την υγεία και την ασφάλειά τους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και πολύ περισσότερο της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία αφού βλέπει πως τα ατυχήματα των εργαζομένων αυτών είναι σχεδόν καθημερινά.

motoporeia courier 1

motoporeia courier 2

motoporeia courier 3

motoporeia courier 4

motoporeia courier 5

motoporeia courier 6

 Δέσμευση για εταιρικά μηχανάκια και κράνη στους διανομείς μετά τη μοτοπορεία

Δέσμευση για νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να παρέχουν εταιρικά οχήματα, κράνη και άλλα μέσα προστασίας, έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας διανομείς και κούριερ, οι οποίοι νωρίτερα την Πέμπτη πραγματοποίησαν μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων, δόθηκαν δεσμεύσεις για δύο από τα τρία αιτήματά τους, αν και πρέπει κανείς να κρατάει μικρό καλάθι εξαιτίας των ψεμμάτων που έχει κάνει κανόνα η κυβέρνηση. Σχετικά με το αίτημά τους να συμπεριληφθούν στη κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Η κινητοποίηση των διανομέων, ντελίβερι και κούριερ, ολοκληρώθηκε με επιστροφή στην αφετηρία της μοτοπορείας, το Πεδίον του Άρεως, και η λεωφόρος Αλεξάνδρας άνοιξε από την Αστυνομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας