Εξηγήσεις για τις προσλήψεις συμβασιούχων ΟΤΑ ζητούν οι θεσμοί πριν την εκταμίευση των 7,7 δισ.

1773
ΟΤΑ

Για άλλη μια φορά είναι πιθανόν η κυβέρνηση να ενέπαιξε τους συμβασιούχους υποσχόμενη παραμονή στη δουλειά μέχρι τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ είχε δεσμευθεί διαφορετικά έναντι της τρόικας.
Τετραήμερο “φωτιά” (17/18/20 Ιουλίου) με πληρωμές 6,37 δισ. ευρώ σε ΕΚΤ, ομολογιούχους και ΔΝΤ “φορτώνει” με ανησυχία το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ. Ανελαστική προϋπόθεση για να εκταμιευθούν τα 7,7 δισ. ευρώ του ESM “εξηγήσεις” από το Υπουργείο Οικονομικών για το από “πού” θα πληρώνονται οι 6.500 προσλήψεις συμβασιούχων που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η πρώτη πληρωμή του Ιουλίου στις 17 αφορά στα 2,2 δισ. ευρώ της “τελευταίας” απόπειρας έκδοσης τριετούς ομολόγου το 2014, που “σκόνταψε” πάνω στην αναταραχή που προκάλεσε τότε ο συνδυασμός της χρεοκοπίας της πορτογαλικής Banco Espirito Santo και της αλλαγής του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα μετά τις Ευρωεκλογές. Ήταν η δεύτερη έκδοση, μετά το πενταετές ομόλογο (3 δισ. ευρώ) που είχε εκδοθεί με επιτυχία λίγους μήνες ενωρίτερα.
Την αμέσως επόμενη ημέρα στις 18/7 “λήγουν” υποχρεώσεις 302 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και δύο ημέρες μετά, στις 20 Ιουλίου, το ΥΠΟΙΚ πρέπει να εξοφλήσει τα 3,877 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ για τα ομόλογα που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία έχουν αποδειχθεί “θησαυρός” αποδόσεων για το ισοζύγιό της.
Τα συνολικά 6,377 δισ. ευρώ, εφ’ όσον όλα πάνε καλά και δεν έχει υπάρξει κανένα απρόβλεπτο εμπόδιο από τις εκκρεμότητες που συζήτησε την περασμένη εβδομάδα το EWG, μπορούν να πληρωθούν με την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM.
Και θα αφήσουν ένα υπόλοιπο στο ταμείο του ΥΠΟΙΚ της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους.
Η δόση και οι συμβασιούχοι
Το αξιοσημείωτο εδω είναι οτι μεταξύ άλλων – ξεκαθάρισμα υπόθεσης ΤΑΙΠΕΔ, Γεωργίου, κ.λ.π. – το EWG έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης (η οποία θα κριθεί “ατύπως” την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου του ESM) την παροχή διευκρινίσεων για την “εκκρεμότητα” που έχει προκύψει από την διαχείριση της υπόθεσης των συμβασιούχων.
Ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί μετά την τελευταία απεργία των υπαλλήλων των ΟΤΑ ότι θα προχωρήσει σε πρόσληψη 6.500 συμβασιούχων με μία πρώτη δόση 2.500 προσλήψεων.
Οι “Θεσμοί” έχουν ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να δείξει από που θα πληρώνονται οι προσλήψεις αυτές έτσι ώστε να μη επηρεάζουν τους υπολογισμούς πάνω στους οποίους έγινε η τελευταία συμφωνία της αξιολόγησης…
Στο ΓΛΚ έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Αλλά μένει να “δοκιμασθεί” η συμβατότητά τους στην άτυπη τηλεδιάσκεψη του ESM της Πέμπτης στην βάση της οποία την Δευτέρα το Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φώς για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 8,5 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζεται αρμοδίως οτι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την έγκαιρη εκταμίευση και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων στις 17-18 και 20 Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζεται οτι αυτή την φορά δεν υπάρχει περιθώριο για “αστερίσκους” εκ των υστέρων υλοποίησης των εκκρεμοτήτων, δεδομένου οτι ορισμένα κοινοβούλια, όπως πχ το Ολλανδικό συζητούν και αποφασίζουν για την εκταμίευση της δόσης την Πέμπτη 6/7 και οι σχετικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες για “πλήρη ικανοποίηση” των απαιτήσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι.
*Πηγή: Capital.gr, Γ. Αγγέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας