Προς κατάργηση οδεύει ο κανονισμός του «εκτός έδρας γκολ»

1690
κανονισμός

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα συζητήσει για το αν ο κανονισμός που ισχύει εδώ και πάνω από 50 χρόνια θα παύσει πλέον να ισχύει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, που θα συνεδριάσει στη Ρώμη και στην οποία προεδρεύει ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκρίντελ, πιθανόν να πάρει μια ιστορική απόφαση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Kicker», στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία σκέφτονται να καταργήσουν τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ, ο οποίος ισχύει από το 1965.

Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ σημαίνει πως σε μια «νοκ άουτ» αναμέτρηση, που λήγει ισόπαλη, η ομάδα που έχει πετύχει τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ, παίρνει την πρόκριση.

Αρκετοί τεχνικοί κατά καιρούς έχουν προτείνει την κατάργηση του, για έναν κανονισμό, που όταν καθιερώθηκε, έγινε για να ωθεί τις ομάδες να παίζουν πιο επιθετικό ποδόσφαιρο εκτός έδρας.

Η κατάργηση του κανονισμού συζητήθηκε για πρώτη φορά στην ετήσια συνάντηση των κορυφαίων προπονητών στην Ελβετία πέρυσι, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι Ζοσέ Μουρίνιο, Ουνάι Έμερι και Μαξ Αλέγκρι.

Σχολιάζοντας τότε την άποψη των προπονητών, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, είπε πως «οι προπονητές θεωρούν ότι το να σκοράρεις εκτός έδρας δεν είναι όσο δύσκολο ήταν στο παρελθόν. Θεωρούν πως πρέπει να αναθεωρήσουμε τον κανονισμό και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Η θεώρηση πως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πολύ έκτοτε δεν είναι λανθασμένη, όμως για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχει βρεθεί και κάποια άλλη λύση που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό για τα εκτός έδρας γκολ.

Στη δεκαετία που διανύουμε, το 28,41% των εκτός έδρας αγώνων στους ομίλους του Champions League (όπου η ισοπαλία είναι συχνό αποτέλεσμα) λήγουν με νίκες εκτός έδρας, με την αύξηση σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, οπότε και θεσμοθετήθηκε ο κανονισμός, να είναι σημαντική.

Ο αντίλογος για την κατάργηση του κανονισμού λέει ότι οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους, παίζουν πιο αμυντικά στα «νοκ άουτ» ματς για να εμποδίζουν τις αντίπαλες ομάδες να σκοράρουν εκτός έδρας.

Το ζήτημα είναι πάντως πως οτιδήποτε και αν αποφασιστεί στην Επιτροπή, είναι πιθανό ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάργηση του όλοι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε η απόφαση να πάρει «σάρκα και οστά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας