Προειδοποίηση Ρωσίας στον Ερντογάν: Να λάβει σοβαρά υπ’όψη τις αντιρρήσεις μας

708
Προειδοποίηση Ρωσίας στον Ερντογάν

Εντονη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου και του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, τα οποία στήριξαν τον ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τόνισαν ότι η Τουρκία θα πρέπει «να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις της Ρωσίας».

Η ένταση που προκλήθηκε από την ονοματοδοσία του πάρκου Τζοχάρ Ντουντάγιεφ μεταξύ της Τουρκίας και του προέδρου της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, επεκτάθηκε και στη Ρωσία με δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων που ανέβασαν τους τόνους χθες Παρασκευή, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Υποστήριξη στον Καντίροφ

Το Κρεμλίνο υποστήριξε τον Καντίροφ, ο οποίος την προηγούμενη μέρα, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram, είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Ερντογάν: «Μπορούμε και εμείς να ονομάσουμε ένα πάρκο εδώ ως Αμπντουλάχ Οτσαλάν».

Νέα δήλωση ήρθε από τη Ρωσία, η οποία επικρίνει την Τουρκία στην ένταση που προκλήθηκε, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, σύμφωνα με το echedoros-a.gr.


«Το πάρκο, που άνοιξε στις αρχές Δεκεμβρίου, προκάλεσε ένταση» γράφει στη λεζάντα της φωτογραφίας της η Sozcu

Το Κρεμλίνο πήρε καθαρή θέση υπέρ του Ραμζάν Καντίροφ σχετικά με το πάρκο, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Τζοχάρ Ντουντάγιεφ, που πολέμησε κατά της Ρωσίας και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσετσενίας – Ιτσκερίας.

Δήλωση έκανε και η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, για το πάρκο που έχει προκαλέσει εντάσεις με τη Ρωσία, με την οποία η Τουρκία έχει αναπτύξει πρόσφατα στενές σχέσεις, τονίζει η Sozcu.

Εντονη παρέμβαση της Ζαχάροβα

Η Ζαχάροβα έκανε αξιοσημείωτες δηλώσεις, υποστηρίζοντας τον Καντίροφ.

Στη συνέντευξη Τύπου, είπε: «Τέτοια βήματα είναι απαράδεκτα και πρέπει να καταδικαστούν σθεναρά από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Εδώ πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αυτό το βήμα βλάπτει τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, για την οποία οι ηγέτες της χώρας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια».

Επίσης, η Ζαχάροβα σχολίασε: «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις της Ρωσίας».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Θέση για το θέμα είχε πάρει και η προεδρία της Ρωσίας, μέσω του εκπροσώπου της Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε εκφράσει «τη λύπη» του Κρεμλίνου «για αυτήν την απόφαση της Τουρκίας», όπως μεταδίδει η Sozcu.


Ο Καντίροφ έδειξε την αντίδρασή του στα social media, γράφει η τουρκική εφημερίδα, παραθέτοντας την ανάρτηση του ηγέτη της Τσετσενίας στο Telegram

Οπως συμπλήρωσε, η Αγκυρα έχει ενημερωθεί, μέσω διπλωματικών οδών, για τη στάση της Ρωσίας όσον αφορά στην ονοματοδοσία.

Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η αντίδραση του τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ σε αυτό το γεγονός ήταν αρκετά αποκαλυπτική.

«Πρόκειται για μια πολύ συναισθηματική αλλά εξηγήσιμη αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής περιοχής, ο οποίος επέζησε ενός πολέμου που ξεκίνησε και προκλήθηκε από τρομοκράτες που προσπαθούσαν να ελέγξουν αυτήν τη ρωσική περιοχή», είπε ο Πεσκόφ.

«Πολύ οδυνηρή απόφαση»

«Αρχηγός αυτών των τρομοκρατών ήταν ο Ντουντάγιεφ» πρόσθεσε.

«Πρόσφατα, δυστυχώς, ένα από τα πάρκα σε ένα μέρος της Τουρκίας πήρε το όνομά του από αυτόν τον τρομοκράτη. Φυσικά, αυτή είναι μια πολύ οδυνηρή απόφαση για όλους τους Τσετσένους, για τη Δημοκρατία της Τσετσενίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας