Πρέσβης Ρωσίας στα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Κρήτη για τους Ρώσους στρατιωτικούς

1005
πρέσβης

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, έδωσε το «παρών» στα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Κρήτη για τους Ρώσους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή 1897-1909 και ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Ρώσους στρατιωτικούς της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909 πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 23/06 στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Ρέθυμνο.

Το «παρών» στην τελετή έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, στελέχη της τοπικής διοίκησης, καθώς και ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

Όπως παρατήρησε ο κ. Μάσλοβ, κατά την αντιφώνησή του, πάνω από έναν αιώνα πριν, στην Κρήτη έγινε ουσιαστικά «η πρώτη διεθνής ειρηνευτική επιχείρηση» με τη συμμετοχή της Ρωσίας κι άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Στόχος, όπως εξήγησε, ήταν να προστατευτεί ο χριστιανικός ελληνικός πληθυσμός του νησιού από τη βία και τους διωγμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να διατηρηθεί η εύθραυστη ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ρωσία συνέβαλε στη μεταφορά πάνω από 5.000 Ελλήνων προσφύγων από την Κρήτη στη Μύλο, στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, της διαθρησκευτικής ειρήνης μεταξύ των ντόπιων εθνοτήτων, στην απόσυρση των οθωμανικών ενόπλων δυνάμεων από την Κρήτη και την εξασφάλιση της αυτονομίας του νησιού που κατέληξε τελικά στην ενσωμάτωση της Κρήτης στο ελληνικό κράτος το 1913», υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως υπενθύμισε ο κ. Μάσλοβ, ακόμη και σήμερα, δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο διατηρούν τα ονόματα του Αντιναυάρχου Σκρίντλοφ, επικεφαλής της ειδικής μοίρας του ρωσικού πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο, και του συνταγματάρχη Ντε Χιοστάκ (Σόστακ) που υπήρχε πρώτος επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στην Κρήτη.

«Αυτά τα ιστορικά δεδομένα μαρτυρούν τους άρρηκτους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού που μοιράζονται την ίδια Ορθόδοξη πίστη, τις ίδιες ηθικές αξίες, τον κοινό πολιτισμό, την κοινή ιστορική διαδρομή», τόνισε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Το μνημείο που εγκαινιάστηκε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί «σημείο αναφοράς», πρόσθεσε ο πρέσβης, στη ρωσική παρουσία στο «ηρωικό νησί της Κρήτης». Μπορεί οι τάφοι να μην άντεξαν στο πέρας του χρόνου, όμως «τα ονόματά τους διασώθηκαν στα αρχεία της Πρεσβείας και αναγράφονται στην ολόλευκη στήλη», επεσήμανε.

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο κ. Μάσλοβ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τις τοπικές αρχές της Κρήτης για τη διαχρονική υποστήριξη και ανάδειξη των ιστορικών δεσμών Ρωσίας και Ελλάδας και συνέβαλαν στην ανέγερση του μνημείου, ενώ ευχαρίστησε τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Κώστα Παδουβά που έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη ρωσική παρουσία στην Κρήτη, καθώς και τον Mirum Βιτάλι Μπορίσοβ, πρόεδρο ρωσικής εταιρείας που με χορηγία του υλοποιήθηκε το έργο.

Παράλληλα με την τελετή αποκαλυπτηρίων της επιτύμβιας στήλης προς τιμήν των Ρώσων θυσιασθέντων, έγινε και επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου, ενώ τιμές απέδωσε η μπάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ενώ στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

 

Αποκαλυπτήρια επιτύμβιας στήλης προς τιμήν Ρώσων θυσιασθέντων στην Κρήτη
Αποκαλυπτήρια επιτύμβιας στήλης προς τιμήν Ρώσων θυσιασθέντων στην Κρήτη

Η κατασκευή του μνημείου, όπως αναφέρει το ίδιο Μέσο, έγινε με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο του αντιστράτηγου Κώστα Παδουβά με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τη Ρωσική παρουσία στην Ελλάδα-Κρήτη 1897-1909- Αθήνα 2013».

 

Αποκαλυπτήρια επιτύμβιας στήλης προς τιμήν Ρώσων θυσιασθέντων στην Κρήτη
Αποκαλυπτήρια επιτύμβιας στήλης προς τιμήν Ρώσων θυσιασθέντων στην Κρήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας