Πρέσβης Βενεζουέλας: «Εγκληματική εκμετάλλευση της πανδημίας από τις ΗΠΑ»

ηπα

Ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίσης υγείας, με τον λαό των ΗΠΑ να πληρώνει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, και παρά την έκκληση για ειρήνη από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση κλιμακώνει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της. Η Μπολιβαριανή Επανάσταση (σταθερός στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού), η οποία παρά τις αμερικάνικες κυρώσεις αντιμετωπίζει παραδειγματικά την πανδημία του COVID-19, ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη με ακόμα μια πραξικοπηματική απόπειρα εναντίον της κυριαρχίας της.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθήκαμε στον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρέντι Χέσους Φερνάντες Τόρες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταγγέλλει ότι κατά την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στην χώρα συνελήφθηκαν 2 συνεργάτες της προσωπικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ. Το παραπάνω εμπλέκει την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις κατά της χώρας στο ανώτατο επίπεδο. Πριν από κάποιες μέρες ο Γουαϊδό κάλεσε μέσω twitter σε ακόμα μία απάντηση πραξικοπήματος. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτά τα δύο συνδέονται; Υπάρχουν στοιχεία, δηλαδή, που συνδέουν στην εξωτερική επέμβαση με ντόπιους θύλακες;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Φεβρουάριο του 2019, η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία παρουσιάστηκε ως υποτιθέμενη συναυλία ανθρωπιστικής βοήθειας που ήλπιζε να τελειώσει με την είσοδο μισθοφόρων στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Βενεζουέλα, απέτυχε.

Μετά από αυτή την αποτυχία, ο Trump δήλωσε ότι για τη Βενεζουέλα είχαν σχέδιο Β,Γ,Δ και πολλά άλλα.

Ο επικεφαλής ασφαλείας αυτής της πρόκλησης, που οργανώθηκε και ενορχηστρώθηκε από το γραφείο του Trump, ήταν ο μισθοφόρος Jordan Goudreau.

Η κυβέρνησή μας έχει παρουσιάσει στοιχεία για τη μόνιμη παρουσία του Goudreau στις εργασίες ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με την μαρτυρία όλων των χαρακτήρων που εμπλέκονται σε αυτήν την πλοκή, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Goudreau και η μαριονέτα του Τραμπ υπέγραψαν σύμβαση τον Οκτώβριο του 2019 που προβλέπει την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Αυτή η σύμβαση δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον Goudreau, ο οποίος δήλωσε ότι εξαπατήθηκε από τη μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι προδιαγραφές της 41 σελίδων σύμβασης προβλέπουν τη δολοφονία πολιτών, τη δολοφονία πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών και τη δυνατότητα απαγωγής του Προέδρου Nicolás Maduro Moros, για τη μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόσφατη αισχρότητα της κυβέρνησης Trump να χαρακτηρίσει τους επαναστατικούς ηγέτες της χώρας μου εγκληματίες οδηγεί στη δημιουργία μιας ψευδο-νομιμότητας προκειμένου να«προστατεύσει» την απαγωγή που είχε προγραμματιστεί στο προαναφερθέν συμβόλαιο.

Όλα τα νήματα αυτής της πλοκής υποδεικνύουν τη συμμετοχή της κυβέρνησης Trump σε συνενοχή με την κολομβιανή κυβέρνηση και τη μαφία διακίνησης ναρκωτικών της βόρειας Κολομβίας.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε αποστολή πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα σύνορα της Βενεζουέλας, με το πρόσχημα των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο Τραμπ για υποτιθέμενη εμπλοκή της μπολιβαριανής κυβέρνησης σε εμπόριο ναρκωτικών. Η κυβέρνηση πως απέκρουσε τις παραπάνω κατηγορίες;

Όλοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και του ίδιου του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών, γνωρίζουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς.

Πρόκειται για μια ψευδή κατηγορία που εντάσσεται στην πολιτική της επιθετικότητας που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για επίθεση ηθικής φύσεως όπως και οι ισχυρισμοί για φερόμενη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Εκείνοι που πραγματικά λειτουργούν σε συνεργασία με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κολομβιανή κυβέρνηση και η μαριονέτα του Τραμπ, όπως αποδεικνύεται από τα διάφορα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνησή μας στα οποία, μεταξύ άλλων, φαίνεται η μαριονέτα πολύ χαρούμενη να λαμβάνει βοήθεια από την εγκληματική οργάνωση Los Rastrojos“.

Η μαρτυρία των μισθοφόρων των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει ότι για την επίτευξη της αποτυχημένης επιδρομής των μισθοφόρων στις 3 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η μαριονέτα τους είχαν την υποστήριξη του ευρέως γνωστού εμπόρου ναρκωτικών ElkinLópez, υπεύθυνου για την υποδοχή και τη στέγαση των αμερικανών μισθοφόρων που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Υπάρχουν πολλά στοιχεία, αλλά αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη στην επίθεση εναντίον της Νικαράγουας τη δεκαετία του 1980. Σχετικά με αυτό το θέμα, η έκθεση της επιτροπής Kerry, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 1989, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών “που είχαν υποστηρίξει τους αντιπάλους, εμπλέκονταν στη διακίνηση ναρκωτικών … και οι ίδιοι οι αντίπαλοι, έλαβαν με τη συγκατάθεσή τους οικονομική και υλική βοήθεια από τους διακινητές ναρκωτικών“.

-Η αντιπολίτευση τι στάση κρατά στις παραπάνω κατηγορίες;

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έχει καταγγείλει αυτή τη δήλωση ως μια ακόμη πράξη μόνιμης επίθεσης εναντίον της Βενεζουέλας.

Οι Βενεζουελάνοι είμαστε γείτονες της Κολομβίας, της χώρας που παράγει το 90% της κοκαΐνης που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Στην Κολομβία υπάρχουν εννέα στρατιωτικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και όλες οι έρευνες αποδεικνύουν σαφώς ότι η διακίνηση γίνεται μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού.

Εμείς έχουμε ακτές μόνο στην Καραϊβική Θάλασσα, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πέρα από τα στρατιωτικά μέτρα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν και το «όπλο» του εμπάργκο ενάντια στην χώρα. Μάλιστα το παραπάνω παραμένει παρά τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, πως οι κυρώσεις είναι επικίνδυνες εν μέσω πανδημίας. Πως ακριβώς επηρεάζει η πολιτική των κυρώσεων την απάντηση της χώρας στον Covid-19;

Τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εκτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνενοχή με χώρες της Ευρώπης που έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου που θα χρησιμεύσει ως δικαιολογία για μια άμεση στρατιωτική επίθεση.

Ο αντίκτυπος στα τρόφιμα και την υγεία είναι ένας από τους πιο ρητούς στόχους των παράνομων μονομερών καταναγκαστικών μέτρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν σε εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες να πωλούν τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στη Βενεζουέλα. Απαγορεύουν και διώκουν τις οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται για την απόκτηση φαρμάκων και τροφίμων. Πιέζουν και εκβιάζουν μεταφορικές εταιρείες που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατρικά αναλώσιμα στη Βενεζουέλα.

Ενώ ο κόσμος απαιτεί και επικροτεί δράσεις αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν το βαθμό επίθεσης κατά του Ιράν, της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Αυτό που εφαρμόζουν σήμερα ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του είναι μια απάνθρωπα καιροσκοπική συμπεριφορά. Είναι η εγκληματική εκμετάλλευση της πανδημίας.

-Θα θέλαμε να αναφερθείτε στα μέτρα που λαμβάνει η μπολιβαριανή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον ιό, όσον αφορά τον περιορισμό του αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι στο πρώτο σκέλος έχουν παίξει σημαντικό βαθμό οι λαϊκές οργανώσεις, όπως και διεθνιστική βοήθεια από την Κούβα.

Έχουμε πάντα επιμείνει στο να μην επιτρέψουμε η επιθετική κλιμάκωση των Ηνωμένων Πολιτειών να επέμβει στα σχέδιά μας για την οικονομική ενίσχυση και κοινωνική προστασία του λαού μας.

Αντιμέτωπος με την πανδημία, ο Πρόεδρος Maduro επανέλαβε την εγκυρότητα του διατάγματος που ορίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να απολυθεί άνευ λόγου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Για έξι μήνες απαγορεύτηκε η χρέωση και η περικοπή βασικών υπηρεσιών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο και το Διαδίκτυο, καθώς και η είσπραξη πιστώσεων και ενοικίων σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν κρατική αποζημίωση για αυτό το μέτρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης περιόδου, η κυβέρνηση ανέλαβε την καταβολή μισθών σε εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Βενεζουέλα όρισε μέτρα ολικής καραντίνας από τις 16 Μαρτίου. Ήταν η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που το έκανε.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αποφάσισε την ολική καραντίνα, αλλά ανέλαβε και το πλήρες κόστος των εξετάσεων και της θεραπείας του COVID-19, καθιστώντας την πρόσβασή της δωρεάν σε όλους.

Η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τη διενέργεια τεστ στους πολίτες της, παρά τον εγκληματικό οικονομικό πόλεμο εναντίον του λαού μας.

Εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία υπό τις συνθήκες πολιορκίας που μας επιβάλλουν, οι οποίες πολλαπλασιάζουν το κόστος των ιατρικών προμηθειών και απαγορεύουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αγοράζει ιατρικό εξοπλισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προφανώς, αυτά τα εμπόδια θα έβαζαν τη Βενεζουέλα στο δρόμο για ένα χειρότερο σενάριο, αλλά λάβαμε αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την αρχή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των διαφόρων μέτρων, σημειώσαμε μια αρκετά ενθαρρυντική εξέλιξη και, υπό αυτήν την έννοια, η διεθνής αλληλεγγύη υπήρξε ζωτικής σημασίας, αφού μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά αυτήν την πρόκληση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μας έχει παράσχει 500 χιλιάδες διαγνωστικά κιτ κορονοϊού που έχουν επιτρέψει την ανίχνευση πρωτογενών κρουσμάτων, όπως επίσης και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και 55 τόνους προμηθειών που περιλαμβάνουν 5 εκατομμύρια μάσκες, χλωροκίνη, αναπνευστήρες και θερμόμετρα. Από την πλευρά της, η κουβανική επανάσταση μας έστειλε 130 γιατρούς και 10.000 δόσεις ιντερφερόνης άλφα-2b. Ομοίως, η Ρωσία έστειλε ιατρικές ομάδες.

Για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, είχαμε επίσης στη διάθεσή μας την Πλατφόρμα Πατρίδα (PlataformaPatria), ένα ψηφιακό σύστημα που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε απευθείας με 20 εκατομμύρια Βενεζουελάνους, στους οποίους έχουμε υποβάλει ερωτηματολόγιο για να απαντήσουν διαδικτυακά με στόχο τον εντοπισμό πιθανών ασθενών, τους οποίους στη συνέχεια επισκέπτονται κατ’ οίκον ιατροί των κέντρων υγείας.

Οι Λαϊκές οργανώσεις, οι κομμούνες, πήραν πρωτοβουλίες, παράγοντας μάσκες προσώπου και διατηρώντας τη λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας CLAP, το οποίο παρέχει τρόφιμα σε 7 εκατομμύρια οικογένειες κάθε μήνα.

Ο πληθυσμός μπορεί επίσης να βασιστεί σε περισσότερους από 12 χιλιάδες φοιτητές ιατρικής που βρίσκονται στο τελευταίο ή προτελευταίο έτος σπουδών και οι οποίοι ζήτησαν άδεια για να πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις. Συνολικά, 20 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια.

Είμαστε μια χώρα που αντιστέκεται και οργανώνεται παρά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Για εμάς, προτεραιότητα είναι η επένδυση στην κοινωνική προστασία του λαού μας.

Το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι, ως επικοινωνιακή στρατηγική για την προετοιμασία της μισθοφορικής επίθεσης εναντίον των Βενεζουελάνων, είχε εξαπολυθεί τους τελευταίους μήνες μια έντονη διεθνής εκστρατεία που διέδιδε ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα μου. Δεν είχαν πουθενά να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά το έκαναν.

Η πολύ λυπηρή αλήθεια είναι ότι η πανδημία σκότωσε περισσότερους Βενεζουελάνους στο εξωτερικό από ό, τι στην επικράτειά μας. Εκτός Βενεζουέλας, έχουν χάσει τη ζωή τους 16 Βενεζουελάνοι από την πανδημία. Στη Βενεζουέλα 10.

Η εθνικοποίηση του πετρελαίου στο παρελθόν στήριξε την χώρα σε δύσκολες εποχές. Όμως είναι γεγονός ότι οδήγησε και σε μονοκαλλιέργεια, η οποία εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας από τις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, το οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, πιθανότατα να είναι αυξημένος σε μια οικονομία που πιέζεται ήδη από το βάρος των αμερικάνικων κυρώσεων. Ποια μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση και ποια σκοπεύει να πάρει στο μέλλον;

Εργαζόμαστε εντατικά για την αναδιάρθρωση τεράστιων τομέων της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο αυτοεφοδιασμός σε διάφορους τομείς, αλλά και για την διαφοροποίηση των εμπορικών μας σχέσεων στον κόσμο.

Μια σημαντική πρόοδος είναι η αξιοσημείωτη αύξηση της δικής μας παραγωγής τροφίμων.

Εκτός από την Βενεζουέλα, βλέπουμε χώρες όπως το Βιετνάμ, το Λάος, η Κεράλα κλπ. να επενδύουν στο δημόσιο έλεγχο και τις οργανώσεις της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του ιού, με άλλες όπως η Κούβα και η Κίνα να πρωτοστατούν μάλιστα στην αποστολή βοήθειας. Και η Βενεζουέλα διαβάζουμε πως συμμετείχε σε ιατροφαρμακευτικές αποστολές. Αντίθετα χώρες που βασίστηκαν στην διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, με πρώτες τις ΗΠΑ, βρέθηκαν πιο εκτεθειμένες στην πανδημία. Πολλοί μιλούν και για «ξεγύμνωμα» ενός ολόκληρου συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από τους λαούς. Πως μπορεί το παραπάνω να επηρεάσει την επόμενη μέρα;

Το ανθρώπινο είδος προόδευε πάντα λόγω της ικανότητάς του να δρα συλλογικά. Τίποτα δεν μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από το να ενεργούμε ανταγωνιστικά. Η επιδίωξη σφετερισμού των πόρων και της ευημερίας των άλλων μόνο σε εγκληματικές ιστορίες μπορεί να οδηγήσει.

Ο covid-19 απέδειξε ότι η κοινωνική επένδυση είναι πολύτιμη και αποτελεί πραγματική ασπίδα απέναντι σε απειλές όπως είναι αυτή της πανδημίας.

Χωρίς αμφιβολία, η αλληλεγγύη και η εργασία από κοινού αποτελούν εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και προόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας