Πούτιν: Ρωσία έτοιμη, αν ζητηθεί, να αυξήσει ροή αερίου με Ευρώπη

572
Πούτιν: Ρωσία έτοιμη, αν ζητηθεί, να αυξήσει ροή αερίου με Ευρώπη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η αγορά φυσικού αερίου δεν είναι ούτε ισορροπημένη ούτε προβλέψιμη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι οι ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημείωσε ότι “πρέπει να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιους μηχανισμούς για τρόπους ισορροπίας της αγοράς ενέργειας” ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει πρόσθετες ενέργειες στην αγορά φυσικού αερίου. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο για να βρεθούν τρόποι σταθεροποίησης των αγορών ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε.

“Η Ρωσία συνολικά έχει αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15%, και αν οι εταίροι το ζητήσουν, είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες όσο το ζητήσουν”, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία αύξησε και δεν μείωσε τις προμήθειες, ενώ άλλοι προμηθευτές τις μείωσαν κατά 14 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα μισά οφείλονται στους προμηθευτές των ΗΠΑ.

“Την τελευταία δεκαετία, βήμα προς βήμα, διαπιστώθηκαν συστημικά ελαττώματα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, τα οποία οδήγησαν σε κρίση αγοράς μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη”, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι όσο η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου βρίσκονταν στις ηγετικές θέσεις, δεν υπήρξαν τέτοιες κρίσεις και πρόσθεσε ότι στη Ρωσία τέτοια προβλήματα δεν μπορούν ούτε να τα φανταστούν.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην κρίση με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημείωσε ότι ορισμένοι από τους εταίρους της Ρωσίας προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους λάθη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μετά τον τελευταίο κρύο χειμώνα στην Ευρώπη, πολλές χώρες δεν άρχισαν να αναπληρώνουν τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τη νέα σεζόν και ως εκ τούτου “ώθησαν τις τιμές” ψηλότερα.

“Η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την οποιαδήποτε αγορά. Η Ρωσία εκπληρώνει πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, και εξασφαλίζει εγγυημένη και αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ρεκόρ όγκου προμηθειών φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά μέχρι το τέλος του έτους”, σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε οι αγωγοί Nord Stream 2 και Turkstream, καθώς και άλλοι αγωγοί θα παρέχουν ασφάλεια στην ενέργεια και θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. “Ο αγωγός Nord Stream 2 μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τον οποίο η γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν έχει ακόμη εγκρίνει”, είπε.

Η Ρωσία, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, θα επιδιώξει, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, την ουδετερότητα του άνθρακα το αργότερο έως το 2060.

“Η Ρωσία στην πράξη θα επιδιώξει την ουδετερότητα του άνθρακα στην οικονομία της. Και στην περίπτωση αυτή θέτουμε συγκεκριμένο στόχο, όχι αργότερα από το 2060” δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Η ατζέντα για το κλίμα δεν πρέπει να γίνει εργαλείο για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων μεμονωμένων χωρών. Όλοι μαζί, πρέπει να δημιουργήσουμε κοινούς, κατανοητούς και δίκαιους κανόνες για την κλιματική ρύθμιση που θα λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματική ανησυχία για το κλίμα, στην κατανόηση του ρόλου και της συμβολής κάθε χώρας μέσω αμοιβαία αναγνωρισμένων μοντέλων”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί κανένα “όπλο” στην οικονομία“, απάντησε ο Πούτιν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η χώρα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο ενώ χαρακτήρισε ως ανοησίες τέτοιους ισχυρισμούς.

Ο  Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι δεν έχει συζητήσει για τις αγορές πετρελαίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά ελπίζει οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον να βελτιωθούν σταδιακά. “Η αστάθεια στις αγορές πετρελαίου και οι τιμές που εκτοξεύονται δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, αλλά ότι η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ πιθανή, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας