Πούτιν: Ζητά από Ελλάδα-Τουρκία να υπογράψουν απόσυρση Νατοϊκών δυνάμεων από Πολωνία

3580
Πούτιν: Ζητά από Ελλάδα-Τουρκία

H Ρωσία έχει ετοιμάσει δύο προσχέδια συμφωνιών σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» μεταξύ της ίδιας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και μεταξύ της Μόσχας και των χωρών του ΝΑΤΟ

Μία στο καρφί και μία στο πέταλο”, από τον Πούτιν που έχει τα δικά του σχέδια ζητώντας σε προσχέδιο από τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης Ελλάδος-Τουρκίας και λοιπών, την απόσυρση των δυνάμεων της συμμαχίας από την Πολωνία, και την μη αποστολή δυνάμεων της συμμαχίας κοντά σε ρωσικά σύνορα.

Πρόκειται λοιπόν για μια πτυχή, η οποία πιθανόν λέμε να τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν, μαζί με την υπογραφή συμφωνίας για ουδετερότητα ελληνικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα, σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιτύχει εύκολα συναίνεση των ΗΠΑ, αλλά ενδεχομένως να επιχειρήσει να υπογράψει επιμέρους συμφωνίες με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, για μη αποστολή δυνάμεων κοντά στα σύνορα της.

Σύμφωνα με πηγές, “η Ρωσία έχει ετοιμάσει δύο προσχέδια συμφωνιών σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» μεταξύ της ίδιας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και μεταξύ της Μόσχας και των χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίες, εάν υπογραφούν, θα αφορούν την απόσυρση  των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την Πολωνία.

Αλλά τι ακριβώς αφορούν αυτά τα έγγραφα;

Ο ειδικός του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών Marek Menkiszak προειδοποιεί στο αναλυτικό του κείμενο με τίτλο, Russian Blackmail Towards the West, ότι με την πρόσφατη επιθετικότητά του «το Κρεμλίνο πήρε την απόφαση να αναλάβει μια προσπάθεια ουσιαστικής αλλαγής του status quo στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής της Ευρώπης, μέσω μονόπλευρων δραστηριοτήτων που προορίζονται να πυροδοτήσουν τη διεθνή κατάσταση, επίσης μέσω στρατιωτικών ενεργειών».

Στις 17 Δεκεμβρίου, 2021 το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μια ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας ότι έχει  παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο προσχέδια συμφωνιών σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Τα έγγραφα είχαν επιδοθεί σε αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα δύο ημέρες πριν”.

Πρόκειται σαφώς για ένα σκληρό πόκερ από ρωσικής και αμερικανικής πλευράς, για να δοθεί ένα τέλος σε μια κρίση, που τείνει να μετατραπεί σε κατάσταση τύπου Κόυβας το 1962.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας ανέφερε ότι δεν απαιτείται η αποστολή νέων δυνάμεων της συμμαχίας στην χώρα, λόγω της κρίσης με την Ρωσία.

Συνέντευξη “βόμβα” από τον Ρώσο πρόεδρο

Σε σημερινή συνέντευξη του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το Κίεβο παραβίασε τις δικές του υποχρεώσεις, δίνοντας  εντολή για πυρά στους Ουκρανούς διοικητές, αν και υπάρχει συμφωνία για λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ανώτατης ηγεσίας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι το βάρος βαρύνει τη Δύση να παράσχει στη Ρωσία τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει, και αυτό θα καθορίσει τις μελλοντικές ενέργειες της Μόσχας.

Ο Πούτιν είπε ότι το ΝΑΤΟ είχε «εξαπατήσει» τη Ρωσία με πέντε κύματα επέκτασης από τον Ψυχρό Πόλεμο και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο κατώφλι της Ρωσίας με τους πυραύλους τους.

Μιλώντας για το μέλλον του Ντονιέντσκ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι πρέπει να τον καθορίζουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί και βλέπει τον ρόλο της Ρωσίας ως  διαμεσολαβητικό.

Παράλληλα, ο Πούτιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ, προσπαθούν να εκθέσουν τη Ρωσία στο Ντονιέτσκ ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, αν και αυτό δεν ισχύει, αφού αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις συμφωνίες του Μινσκ.

“Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία δεν σκοπεύει να εκπληρώσει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Σύμφωνα με την συμφωνία του Μινσκ, η Ρωσία είναι μεσολαβητής και οι ΗΠΑ θέλουν να την κάνουν μέρος της σύγκρουσης. Η Μόσχα δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό” δήλωσε ο Πούτιν.

Περιγράφοντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πούτιν σημείωσε ότι μετά την άνοδό του στην εξουσία, έπεσε υπό την επιρροή Ουκρανών ριζοσπαστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “στην Ουκρανία έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου όσοι άνθρωποι συνάπτουν σχέσεις με τη Ρωσία απλώς σκοτώνονται.

Επομένως, τώρα δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη Μόσχα, δεν υπάρχουν πιθανότητες να οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή ακριβώς είναι η αντιρωσική θέση στην οποία τηρεί ο Ζελένσκι, που ελέγχεται από τους «Ναζί», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πληροφορίες φέρουν 122000 Ρώσους στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας

Υπάρχουν 122.000 Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας, καθώς και άλλοι 143.500 σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Oleksiy Danilov, ο οποίος μίλησε σε ενημέρωση μετά από επίσκεψη εργασίας στην περιοχή Ivano-Frankivsk.

“Όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων… Μέχρι σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι 122.000 Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται σε 200 km και 143.500 σε 400 km σε αυτή την ακτίνα των συνόρων μας”, είπε ο Danilov.

Επανέλαβε ότι η κατάσταση κοντά στα σύνορα δεν ήταν ποτέ ήρεμη από το 2014, αλλά ο πρόεδρος και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της χώρας έχουν την κατάσταση «υπό έλεγχο».

Την ίδια στιγμή, τα κράτη της Βαλτικής δηλώνουν ετοιμότητα να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί και σε περίπτωση κλιμάκωσης, η οποία δεν μπορεί να συμβεί αμέσως, και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό και παρακολουθούμε τα πάντα», είπε ο γραμματέας του NSDC.

Ο Ντανίλοφ υπενθύμισε επίσης ότι ο νόμος για την εφεδρεία  θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, και θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

“Έχουμε πρόσθετους πόρους και η χερσαία άμυνα, εάν χρειαστεί, θα απωθήσει τον επιτιθέμενο. Τα όπλα πρέπει να παραμείνουν έτοιμα. Μακάρι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά αν χρειαστεί, όλοι οι πολίτες ξέρουν τι να κάνουν”, είπε η γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Ukrinform, η Βερχόβνα Ράντα πέρασε  το Προεδρικό Νομοσχέδιο Νο. 5557 «Σχετικά με τις Βασικές Αρχές της Εφεδρείας».

Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε από 313 βουλευτές, και αναφέρει ότι  Κάθε Ουκρανός είναι έτοιμος να προβάλει ένοπλη αντίσταση στους Ρώσους στρατιώτες.

Ο νόμος στοχεύει να καθορίσει τη νομική και οργανωτική βάση της εφεδρείας, τα βασικά της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της, καθώς και τα καθήκοντα και τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας όσον αφορά αυτήν.

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια κατά ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως «μια απολύτως ολοκληρωμένη εταιρική σχέση στρατηγικής φύσης».

“Η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν από κοινού όπλα υψηλής τεχνολογίας καθώς συνεργάζονται στον τομέα της ασφάλειας”, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Συνεργαζόμαστε [με την Κίνα] στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο ίδιος κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας είναι εξοπλισμένες με τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα σε μεγάλο βαθμό. Αναπτύσσουμε ακόμη μαζί, ορισμένους τύπους όπλων υψηλής τεχνολογίας», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Εργαζόμαστε στο διάστημα, στην πολεμική αεροπορία και αλλού, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται επίσης στενά. Υλοποιούμε κοινές ασκήσεις, συμμετοχή σε κοιΆ σχέδια, κοινές περιπολίες στη θάλασσα και στον αέρα. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν «μια απολύτως ολοκληρωμένη εταιρική σχέση στρατηγικής φύσης», είπε ο ίδιος.

Το μόνο σίγουρο για όλα τα παραπάνω είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία οφείλουν να βρουν μια λύση για την Ουκρανία, το ταχύτερο δυνατό, αλλιώς θα δούμε καταστάσεις που μόνο στο Χόλιγουντ έχουν παρακολουθήσει ως ταινίες φυσικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας