Πολεμικές ιαχές Τσαβούσογλου: Το δεύτερο casus belli Τουρκίας στο Αιγαίο

864
Πολεμικές ιαχές Τσαβούσογλου

Τελεσίγραφο Τουρκίας για «εισβολή» στα νησιά.

Η Ελλάδα ουδέποτε έχει απειλήσει με κατάρριψη τουρκικών μαχητικών ή drones που υπερίπτανται των νησιών μας.

Δράση στο πεδίο ουσιαστικά προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου αμφισβητώντας ανοιχτά και απερίφραστα πια την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ένα δεύτερο τουρκικό casus belli εναντίον της Ελλάδας επισημοποίησε δημοσίως σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα τις απειλές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους που παραβιάζονται

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι το Αιγαίο για την Άγκυρα αποτελεί όχημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης (αλλά και άλλων μετέπειτα συνθηκών όπως των Παρισίων που οδήγησαν στην παραχώρηση στην Ελλάδα των Δωδεκανήσων το 1947).

Πλέον το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Τουρκία, το θέτει υπό το πρίσμα όχι μόνο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αλλά προαναγγέλλει και ενέργειες από μεριάς της Άγκυρας για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Κάτι που εξυπακούεται ότι περιλαμβάνει όχι απλώς προκλητικές ή επιθετικές διπλωματικές ενέργειες αλλά και στρατιωτικά μέσα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, καθώς -όπως υποστηρίζει η Άγκυρα- η Αθήνα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 1960» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες προειδοποιήσεις

Όπως έσπευσε να προσθέσει «στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών, Διότι παραβιάζονται οι όροι».

Μάλιστα, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε με νόημα ότι «αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Μετά τα 12 μίλια και η ελληνική κυριαρχία των νησιών «αιτία πολέμου»

Πλέον εδώ δεν μιλάμε για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά για την αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας μιας χώρας και η Τουρκία απειλεί ευθέως πια την ίδια την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας.

Σημειώνεται δε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία είχε επισήμως ανακηρύξει μία αιτία πολέμου (casus belli), εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει μια δεύτερη αιτία πολέμου εναντίον της Ελλάδας αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία στα νησιά του Αιγαίου που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.

Η προαναγγελία από το σύμβουλο του Ερντογάν τον Οκτώβριο

Μπορεί οι διατυπώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να είναι «διπλωματικές» λεκτικά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από πέντε μήνες για το ίδιο ζήτημα είχε εκφραστεί χωρίς περιστροφές ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου (casus belli)» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος του Ερντογάν Μεσούτ Χακί Τζασίν μιλώντας τότε στο CNN Turk είχε δηλώσει πολύ χαρακτηριστικά: «Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου».

Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου βγήκε και η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και ισχυρίστηκε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει 229 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο των …αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Γαλάζια Πατρίδα, τουρκολιβυκό μνημόνιο, Καστελόριζο και κυπριακή ΑΟΖ

Μπορεί η Ελλάδα όλα αυτά να τα απορρίπτει στο σύνολό τους όπως απάντησε σήμερα δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παπαϊωάννου ωστόσο είναι σαφές ότι από την πλευρά της η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και επιθετική καθώς η αναθεωρητική της στρατηγική που αμφισβητεί τα σύνορα που καθορίστηκαν με τις διεθνείς συνθήκες μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έχει έναν απλό στόχο: Την εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αυτή ακριβώς η επέκταση της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι ο διακαής πόθος της Τουρκίας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλλειψε να αναφερθεί στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ Άγκυρας-Τρίπολης και υποστήριξε πως «καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ».

Κανένας συμβιβασμός

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ τα όσα είπε κάνοντας το άσπρο μαύρο για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με επίκεντρο το Καστελόριζο, καθιστούν σαφή την πρόθεση της Τουρκίας να ελέγξει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το οτιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προγραμματίζονται διερευνητικές επαφές

Στο μεταξύ και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, νέος γύρος διερευνητικών επαφών προγραμματίζεται σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα για τις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν τις τελευταίες συνεννοήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Φεβρουαρίου θα προηγηθεί και ένας γύρος επαφών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στις 24 Ιανουαρίου επανενεργοποιήθηκε, 11 χρόνια μετά την τελευταία σύνοδό της, η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας