Πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού από Βουλγαρία-Θραύση στη βόρεια Ελλάδα

679
Πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Η «πανδημία» των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν έχει εκλείψει και όσο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αυστηροποιούνται, αυξάνεται η επιθυμία για την απόκτησή τους.

Με 300 ευρώ μπορεί ένας ανεμβολίαστος να αποκτήσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη γειτονική Βουλγαρία, με τη ζήτηση να είναι αυξημένη στην «κατακόκκινη» βόρεια Ελλάδα.

«Επιχειρησιακός βραχίονας» του παράνομου κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ την ύπαρξη του φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση κατά κύριο λόγο στις βορειότερες περιοχές της χώρας μας, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν σε ακόμη πιο βαθύ lockdown με τα μέτρα να «χτυπάνε» την τσέπη τους.

Πρωταγωνιστές είναι κυρίως οι οικογενειακοί γιατροί που «τρέχουν» το εμβολιαστικό πρόγραμμα και εκδίδουν τα πλαστά πιστοποιητικά με τα στοιχεία του κάθε πολίτη.

Αναλυτικότερα, ο γιατρός είναι face to face με τον ασθενή, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα εμπλέκονται πάντα 6-7 άτομα στη διαδικασία, η οποία αρχίζει και αποκτά φήμη στην Ελλάδα.

Πάντως, από την Αθήνα υπογραμμίζεται πως στο επίκεντρο βρίσκονται οι εμβολιασμοί Ελλήνων (μονίμων κάτοικων της χώρας μας), που εμφανίζονται να έχουν γίνει στο εξωτερικό και δη σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ τροπολογία του Υπουργείου Υγείας προβλέπει σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις απέναντι σε παράνομες πράξεις για τεστ και εμβόλια.

Σε επιφυλακή είναι και οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας της Ελλάδας, εξετάζοντας διεξοδικά κάθε αναφορά /καταγγελία παράνομης έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού με… ημερομηνία λήξης;

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να υπάρξει ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδουν οι πολίτες άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στην επιδημιολογική κοινότητα τι χρονικό διάστημα καλύπτουν τα εμβόλια και για πόσο είσαι ασφαλής» είπε στον ΣΚΑΪ, ερωτώμενος για το εάν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά.

Ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, «αλλά είναι εύκολο και λογικό να καταλάβει κάποιος ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη (δόση), κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια προστασία που είχε στο εξάμηνο».

Covid Free Gr Wallet: Η νέα εφαρμογή για πιστοποιητικά και βεβαιώσεις COVID

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έρχεται το Covid Free Gr Wallet, μία εφαρμογή που θα… λύσει τα χέρια όσον αφορά στην αποθήκευση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων COVID στα κινητά και τα tablet των πολιτών.

Το Covid Free Gr Wallet είναι, στην ουσία, ένα wallet το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης όλων των προαναφερθέντων.

Θα είναι διαθέσιμη μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple και του Google Play Store.

Για να αποθηκευτεί το έγγραφο στο wallet, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf και αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet».

Η αποθήκευση είναι δυνατή τόσο για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 όσο και για την Εθνική Βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, για όσα άτομα ο πολίτης επιθυμεί, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την οικογένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας