Πεδίον του Άρεως: το πάρκο με τις ανοιχτές πληγές

2281
πεδίον

Μια πληγή κλείνει, μια άλλη ξανανοίγει στο Πεδίον του Άρεως.
Κάπως έτσι μοιάζει η κατάσταση στον μεγάλο «πνεύμονα» πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.
Οι επιχειρούμενες αλλαγές μοιάζουν να… εγκλωβίζονται στη στασιμότητα και η συνύπαρξη πρασίνου και ρύπανσης είναι κάτι περισσότερο από ορατή.
Οι περίοικοι, στο αίτημά τους για ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης του πάρκου, ώστε να καταστεί ζωντανός και ελεύθερος χώρος, βλέπουν αποσπασματικές παρεμβάσεις που αδυνατούν να λύσουν χρόνια -κατά κοινή ομολογία- προβλήματα.
Αναμφισβήτητα στο πάρκο υπάρχουν αισθητές αλλαγές συγκριτικά με την προ δύο ετών κατάσταση.
Εμβληματική για την αλλαγή σελίδας που επιχειρείται από την Περιφέρεια Αττικής είναι η σημερινή εικόνα του κτιρίου Οικονομίδη.
Ανακατασκευάστηκε, στέκει όμορφο, αλλά χωρίς ψυχή. Ακόμη περιμένει τους πρώτους επισκέπτες του, μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και συνάθροισης πολιτών και συλλογικοτήτων.
Πλαισιώνεται από το πιο όμορφο σήμερα σημείο του πάρκου, καταπράσινο, ανθισμένο, με πολλούς επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Η παιδική χαρά, λίγα μέτρα πιο πέρα, είναι ανοιχτή πλέον για τον κόσμο, παρά τις ελλείψεις της. Νέα τριαντάφυλλα έχουν τοποθετηθεί στον ροδώνα.
Νέα δέντρα και θάμνοι, επιπλέον λουλούδια ανά τμήματα. Δρόμοι καθαροί. Ομως μόνο στα κεντρικά σημεία του πάρκου…
Τα σκουπίδια παραμένουν συσσωρευμένα σε σημεία με πυκνή βλάστηση: από πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, πεταμένα ρούχα ή παπούτσια, έως και… κούφωμα από παράθυρο βρίσκονται ανάμεσα σε ευρεία ποικιλία απορριμμάτων.

Σκουπίδια στο Πεδίον του Αρεως

Οσμές σαν από ουρητήριο, που ευτυχώς ανά περιπτώσεις καλύπτονται από τις μυρωδιές των ανθισμένων φυτών.
Κλοπές υλικών και βανδαλισμοί σε υποδομές: παγκάκια σπασμένα, κομμένοι πλαστικοί σωλήνες για πότισμα, σπασμένα τζάμια σε μικρό κτίριο που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για τουαλέτες (δεν υπάρχουν τουαλέτες σε όλο το πάρκο) ή σε άλλα μικρότερα κτίρια.
Ο φωτισμός αποκαταστάθηκε σε μεγάλο τμήμα. Ομως, προ ημερών, κατέστη πάλι αδύνατο να ανάψουν τα φώτα σε τμήμα του περιφερειακού δρόμου.
Πιθανότατα λόγω κλοπής καλωδίων. Οι περισσότεροι χώροι το βράδυ παραμένουν σκοτεινοί.
Για όσα χαμηλά φωτιστικά έχουν αποκατασταθεί, άλλα τόσα παραμένουν κατεστραμμένα. Ανά τμήματα η βλάστηση μοιάζει παραμελημένη.

Ακμάζουσες τσουκνίδες
Μεγάλη η... ποικιλία των σκουπιδιών. Περιλαμβάνει ώς και κούφωμα από παράθυρο

Ο φυτικός πλούτος του πάρκου περιλαμβάνει και… ακμάζουσες τσουκνίδες και αγριόχορτα. Το φυτώριο μοιάζει εγκαταλειμμένο.
Οι (προς το παρόν κατ’ όνομα) υδάτινες διαδρομές παραμένουν χωρίς ίχνος νερού. Το σιντριβάνι ακόμη δεν έχει τροφοδοτηθεί. Βρύσες δεν λειτουργούν.
Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί νερό μόνο έξω από το πάρκο.
«Εχουν γίνει αποσπασματικές ενέργειες, ενώ απαιτείται συνολικό σχέδιο», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Θ. Κοκκινάκης, από την Ανοιχτή Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίον του Αρεως, συνοδεύοντάς μας στο ξεκίνημα της πολύωρης επίσκεψής μας στο πάρκο την περασμένη Τρίτη.
Για την Επιτροπή, συνιστά θέμα πολιτικής απόφασης και συνέπειας η διασφάλιση της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητας του πάρκου.
Για την καθαριότητα συγκεκριμένα, το τεκμηριώνουν ως εξής: τον περασμένο Νοέμβρη, 3 μέλη της Επιτροπής και ένας κάτοικος καθάρισαν εθελοντικά ένα ολόκληρο παρτέρι, από τα πιο ρυπασμένα, σε 4 εργατοώρες, απομακρύνοντας τα σκουπίδια.
Υπολογίζουν ότι εάν με αυτόν τον ρυθμό συνεχιζόταν ο καθαρισμός και των υπόλοιπων (70 στο σύνολο) παρτεριών, τα σκουπίδια θα απομακρύνονταν σε 15 εργάσιμες ημέρες (3 εβδομάδες), χωρίς πρόσθετους πόρους και με ευκολότερη τη διατήρηση της καθαριότητας στο πάρκο.

Σπασμένο παγκάκι στο Πεδίον του Αρεως

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα μέλη της Επιτροπής στη φύλαξη του πάρκου.
«Φύλαξη, όχι αστυνόμευση», μας επισημαίνει κατηγορηματικά ο κ. Κοκκινάκης.
«Ετσι, θα έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών, άρα και ασφάλεια, ώστε με φυσιολογικό τρόπο να μειωθεί σταδιακά η παραβατικότητα», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι η απαραίτητη φύλαξη, ταυτόχρονα, θα εξοικονομήσει δημόσιους πόρους που δαπανώνται για αποκατάσταση ζημιών.
Παρότι υπάρχουν 3 φύλακες ανά βάρδια (12 συνολικά), κατά την τετράωρη επίσκεψή μας στο πάρκο δεν συναντήσαμε κανέναν.
Αντιθέτως, «πέσαμε» πάνω σε μηχανάκια στους διαδρόμους, ακόμη και σε ένα αυτοκίνητο (Smart) στον δρόμο πίσω από τον «Κωνσταντίνο».
Και η ίδια η περιφερειακή αρχή μοιάζει να μην είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της φύλαξης, η οποία -να σημειωθεί- τουλάχιστον υπάρχει, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, προανήγγειλε ενίσχυση της φύλαξης.
«Το μεγάλο θετικό στην αλλαγή εικόνας του πάρκου είναι ότι έχει επιστρέψει ο κόσμος και δέχεται περισσότερους επισκέπτες», αντιτείνει η αντιπεριφερειάρχης συνολικά για την κριτική που δέχεται η εικόνα του Πεδίου του Αρεως.
«Είναι ένα πάρκο που σταδιακά αποδίδεται στον κόσμο ως δημόσιος χώρος. Πρόκειται για μια εξωστρεφή προσπάθεια και μέσα σε αυτήν εντάσσουμε την προσπάθεια ανάτασης των υποδομών. Θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ», επισημαίνει η κ. Κυπριανίδου. «Το στοίχημα της καθαριότητας είναι διαρκής υπόθεση», σημειώνει, παραδεχόμενη όμως ότι στον τομέα αυτό «υπάρχει ανάγκη πιο συστηματικής φροντίδας».
Επαναλαμβάνει ότι το επόμενο διάστημα και εφόσον αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο, θα αποδοθούν σε φορείς κοινωνικής οικονομίας τα δύο περίπτερα στο κέντρο του Πεδίου του Αρεως (οι «Γαρδένιες») και θα «ανοίξουν» δράσεις στο πάρκο με συλλογικότητες, φορείς, σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής.

Σε κατάσταση αναμονής
Εικόνα από τις (κλειστές) τουαλέτες

Οσον αφορά το Green Park, επί της Μαυρομματαίων, αναφέρει ότι παραμένει προγραμματισμένη η ανακαίνισή του.
Φαίνεται ότι δεν ευοδώνεται η συνέργεια με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (που βρίσκεται ακριβώς απέναντι) για τη μετατροπή του σε φοιτητικό πολυχώρο.
Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν διαρκώς σε… κατάσταση αναμονής και ζητούν άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών.
Καταλογίζουν στην περιφερειακή αρχή κωλυσιεργία και φοβούνται ενδεχόμενη επιστροφή του πάρκου στην προηγούμενη κατάσταση.
Απαιτούν πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις προγραμματιζόμενες ενέργειες.
Πέρα από αδράνεια, βλέπουν στην πλευρά της Περιφέρειας Αττικής να επικρατεί… σιωπή για το θέμα.

Η παιδική χαρά εφήβων, χρόνια εγκαταλειμμένη. Αίτημα των κατοίκων να ανασκευαστεί και να επαναλειτουργήσει

Η περιφερειακή σύμβουλος (και πρώην αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής) Κατερίνα Θανοπούλου έχει καταθέσει ερώτηση, επερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων σχετικά με το Πεδίον του Αρεως (για πράσινο, υλικοτεχνικές υποδομές, κτίρια, φύλαξη, προϋπολογισμό), χωρίς να έχει πάρει απάντηση μετά από ενάμιση μήνα.
Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.»:
«Αποτελούν ενέργειες που έχουν μοναδικό στόχο να γίνει το πάρκο ζωντανός και ελεύθερος χώρος αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους της περιοχής.
Δεν υπήρξε όμως έστω μια απλή απάντηση από την περιφερειακή αρχή, κατά παράβαση του “Καλλικράτη”, που δίνει περιθώριο 15 ημερών για την απάντηση της ερώτησης, την οποία είχα καταθέσει από τις 24 Μαρτίου.
Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και να υπάρξει ανοιχτός και δημόσιος διάλογος άμεσα».

Όλων των ειδών τα ναρκωτικά… ανθίζουν εδώ
Πίπα για κάπνισμα σίσας, της λεγόμενης «κοκαΐνης των φτωχών». Η χρήση της είναι εκτεταμένη στα σημεία γύρω από τον «Κωνσταντίνο»

Οι φυλλωσιές του Πεδίου του Αρεως κρύβουν βαθύτατες κοινωνικές πληγές.
Το πάρκο είναι σχεδόν ταυτισμένο με τη χρήση ναρκωτικών.
«Τα βρίσκεις όλα», μας λένε ο Α. και ο Α., δύο νεαροί χρήστες, εξηγώντας ότι εννοούν χασίς, σίσα (κυρίως), ηρωίνη, μπουμπλεγκάν.
Εμπόριο και χρήση στα ίδια σημεία, στον δρόμο πίσω από τον «Κωνσταντίνο» και στους γύρω χώρους, τις ώρες λειτουργίας του πάρκου.
Κατά τις εννιά το βράδυ, η Αστυνομία διώχνει τους χρήστες.
Ή με το… μαλακό «ή θες να βγάλουμε εδώ καμιά 50αριά και μετά θα μου λες γιατί με στέλνεις στην Κυψέλη», όπως φώναζε αστυνομικός σε έναν χρήστη το βράδυ της Τρίτης, προειδοποιώντας ουσιαστικά για προσαγωγή στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.
Ορισμένοι χρήστες φεύγουν, ορισμένοι μετακινούνται στο Green Park, χωρίς να ενοχλούν όποιον περαστικό ή όποιον επισκεφθεί το πάρκο πρωινές ή απογευματινές ώρες.
Το κοινωνικό αυτό ζήτημα προφανώς δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή και με αυτό το σκεπτικό η Περιφέρεια Αττικής είχε βάλει στα σκαριά συνέργειες με οργανισμούς στήριξης εξαρτημένων ατόμων.
Σύμφωνα με την πρώην αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου (έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη «Δύναμη Ζωής»), οι σχετικές συμβάσεις έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.
«Η καθυστέρηση που έχει υπάρξει τόσο με τη συνολική προγραμματική σύμβαση με ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ για άμεσες street work παρεμβάσεις όσο και με τη μετακίνηση της σύμβασης με τον ΟΚΑΝΑ για το 2017, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή της, η οποία αφορά την ανακατασκευή του κτιρίου επί της οδού Καποδιστρίου και τη δημιουργία κέντρου φροντίδας τοξικοεξαρτημένων και άστεγων τοξικοεξαρτημένων, έχει επιβαρύνει την κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως σχετικά με την μικροπαραβατικότητα και όσα ζητήματα αφορούν την ψυχοκοινωνική στήριξη αυτών των ανθρώπων.
Να θυμίσω ότι για τη σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ για το κτίριο της Καποδιστρίου έχει υπάρξει ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Παρ’ όλα αυτά, αντί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η υλοποίηση εντός του 2016 –όπως είχε προγραμματιστεί επί θητείας μου– το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του 2017 με συμπερίληψη ακόμα ενός κτιρίου, που όμως χρήζει εκτενέστερης στατικής μελέτης, σημείο που καθυστερεί όλο τον σχεδιασμό, με επιβαρυντικές συνέπειες για την περιοχή», συμπληρώνει η κ. Θανοπούλου στην «Εφ.Συν.».
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, το εν λόγω πρόγραμμα είναι στην τελική του ευθεία.
«Εχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του και σε έναν μήνα το αργότερο, μόλις ολοκληρωθεί η νομική επεξεργασία του, θα ξεκινήσει», αναφέρει στην «Εφ.Συν.».
*Πηγή: efsyn.gr. Φωτογραφίες: Μάριος Βαλασόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας