ΠΓΔΜ: Βέτο του προέδρου Ivanov στη συμφωνία των Πρεσπών – Επιστρέφει στη Βουλή για νέα ψηφοφορία

1248
ivanov
Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί και πάλι ο Ivanov θα πρέπει να την υπογράψει
Βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών άσκησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, G. Ivanov με αποτέλεσμα αυτή να πρέπει να επιστρέψει στη σκοπιανή Βουλή για να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία.
Η κίνηση αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς ο πρόεδρος Ivanov είχε εκφράσει την κατηγορηματική του άρνηση να την υπογράψει.
Βάσει των όσων προβλέπονται, η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί και πάλι στη Βουλή της ΠΓΔΜ με την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, και εφόσον αυτό συμβεί θα πάει και πάλι στον πρόεδρο Ivanov, ο οποίος δεν θα έχει άλλα περιθώρια να την απορρίψει, μια και είναι υποχρεωμένος βάσει του Συντάγματος να την υπογράψει, αν και δεν πρόκειται να εμποδίσει την επικύρωση της Συμφωνίας από την Βουλή.
Στη σχετική ανακοίνωση του ο Ivanov υποστηρίζει ότι απορρίπτει τη συμφωνία, ασκώντας τις δυνατότητες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας.
Όπως αναφέρει ο Ivanov, δεν έχει εντολή από το εκλογικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει το 2014 να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία αλλάζει το Σύνταγμα προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας.
«Δεν αποδέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική μακεδονική ταυτότητα, τη μοναδικότητα του μακεδονικού έθνους, τα μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης.
Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες με εξέλεξαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με αυτό το πρόγραμμα» ανέφερε ο Inavov.
Επιπλέον, ο Ivanov υποστηρίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει συνταγματική βάση και δεν έχει κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναφέροντας ότι ως εκ τούτου η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης.
«Η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από μια άλλη χώρα, τη Δημοκρατία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα «o πολίτης, ο οποίος θα φέρει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής ή εξάρτησης σε σχέση με κάποια άλλη χώρα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών» επισημαίνει ο Ivanov, ο οποίος τονίζει ότι η νομιμοποίηση της συμφωνίας δημιουργεί νομικές επιπτώσεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για εγκληματική ενέργεια, εξαπολύοντας με αυτόν τον τρόπο σαφείς απειλές κατά του πρωθυπουργού Zoran Zaev.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας