Το ΔΝΤ βάζει στην κλίνη του προκρούστη την ελληνική οικονομία

1245
εκτ

Επαφές με τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν από τη Δευτέρα υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων –  με το πρόγραμμα – υπουργείων, καθώς η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4.

Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα του Ιουλίου.

To ΔΝΤ δείχνει πάντως τα νεοαποικιακά «δόντια» του καθώς έχει σκληρές θέσεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. για περισσότερους από 20 γενικούς διευθυντές που ζητά την άμεση αλλαγή τους γιατί δεν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες. Επίσης, θέτει θέματα για:

– Τα υψηλά συνεχή πλεονάσματα

– η «ανάπτυξη» θα σέρνεται για χρόνια στο 1%

– το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο το 2036

δημογραφικό και ασφαλιστικό είναι η επόμενη μεγάλη «βόμβα»

– η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους δεν θα γίνει τον Αύγουστο αλλά μισό χρόνο μετά.

Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά το πρόγραμμα, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επαφών αυτών υπήρξαν χθες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018.
Στα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019. Ενώ για τις συντάξεις, δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί (η μη εφαρμογή) προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στην ερώτηση αν θα ζητήσει η Αθήνα να μπει τέλος στον υπέρ-κατώτατο μισθό για τους ηλικίας κάτω των 25, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «μάλλον όχι». Επί της ουσίας όμως, το μεγάλο «αγκάθι» δεν θεωρείται ο κατώτατος μισθός -που εδώ και 5 χρόνια έχει νομοθετηθεί πώς θα αυξηθεί- αλλά το θέμα των κλαδικών συμβάσεων που θα εξεταστεί επίσης και αγγίζει όλους τους εργαζόμενους, παλαιούς και νέους.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ήτοι, ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας