Παραιτήθηκε ο «εμπνευστής» του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης

982
εμπνευστής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο εμπνευστής του τουρκικολιβυκού μνημονίου υπέβαλε την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί η απόφαση να μεταταχθεί στο γενικό επιτελείο.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο «εμπνευστής» της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον πρώην -πλέον- αρχηγό του τουρκικού στόλουΤζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ένας εκ των θερμών υποστηρικτών της θεωρίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αρχικά, κατόπιν απόφαση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ναύαρχος μετατάχθηκε και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από τον ίδιο ως «επιχειρησιακή υποβάθμιση», καθώς πλέον δεν θα αποτελεί αρχηγός του στόλου και θα τελεί υπό τον έλεγχο του Γενικού Επιτελείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και απογοήτευσης, ο Γιαϊτζί υπέβαλε την παραίτησή του, μην αποδεχόμενος τη μετάταξή του.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο προέβλεπε τη χάραξη κοινών θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, η οποία χαρακτήρισε ως «παράνομο» και «άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

H παραίτηση του Τζιχάντ Γιαϊτζί αποτυπώνει τις διαμάχες  που διεξάγονται στο πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας και δεν έχει σχέση με την επεκτατική της πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας