Παραιτήθηκε, μετά από πιέσεις και εν μέσω γενικής κατακραυγής, ο Τόσκας

2069
Τόσκας

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ν. Τόσκας, και με άλλοθι ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, την οποία, σε συμφωνία μαζί του, εμφάνισαν ότι υπέβαλε και την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς υποτίθεται να την κάνει δεκτή ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε τώρα δεκτή την παραίτηση του Ν. Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.

Οι αρμοδιότητες της «Προστασίας του Πολίτη» περιέρχονται στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι η καθυστερημένη αλλά αναπόφευκτη παραίτηση του Ν. Τόσκα ακολούθησε μετά από ένα όργιο πιέσεων στο πρόσωπό του από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μετά την γενική, λαϊκή κατακραυγή που είχε ξεσπάσει εναντίον του και ιδιαίτερα μετά την παροιμοιωδώς άστοχη συνέντευξή του, η οποία πολλαπλασίασε το κύμα της οργής.

Αποκορύφωμα πρόκλησης θεωρήθηκαν οι δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο το βράδυ της Πέμπτης 27/07, σύμφωνα με τις οποίες ουσιαστικά δεν έβρισκε κανένα λάθος στους χειρισμούς:

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την “ώρα της πάλης συνεχίζουμε” και δεν την έκανε δεκτή».

Η παραίτηση Τόσκα, μας έλεγαν στελέχη της Αριστεράς, δεν είναι καθόλου αρκετή για να εκτονώσει την λαϊκή αγανάκτηση για την φονική φωτιά και τις συνολικές κυβερνητικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Αντίθετα, μετά την παραίτηση, τα βέλη στρέφονται σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, τον επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας και τις ηγεσίες των αυτοδιοικητικών μονάδων πρώτου και δεύτερου βαθμού και πρώτα απ’ όλα, φυσικά, στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την διάλυση, αποδιοργάνωση και υποχρηματοδότηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιπυρική προστασία και την εύτακτη πολεοδομική χωροταξία.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν στην Iskra ότι η παραίτηση του Ν. Τόσκα δεν θα κλείσει τις πληγές αλλά θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Αναμένονται μέσα στον Αύγουστο και ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μαζί με ριζική αλλαγή και τεκτονική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τελειώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν συνιστούν με τίποτα για τον ελληνικό λαό θετική εναλλακτική πρόταση.

Μέσα στις λαϊκές τάξεις, τους εργαζόμενους, τα μικρομεσαία στρώματα και τμήματα της νεολαίας, φαίνεται ότι συζητείται και προβληματίζει όλο και περισσότερο η πρόταση της ΛΑ.Ε για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση και η ανάγκη ενός πολύ πλατιού μετώπου αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών και δημοκρατικών αντισυστημικών δυνάμεων που θα συντρίψουν το πλέγμα της διάλυσης, της κηδεμονίας και της λιτότητας στην χώρα, ανασυγκροτώντας και μετασχηματίζοντας την οικονομία της και την παραγωγική της βάση.

Δήλωση παραίτησης του Ν. Τόσκα

«Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα.

Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή.

Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών.

Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν.

Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα.»

Δήλωση Α. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ν. Τόσκα: «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας