Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος. Τραμπ σε αμερικανικές επιχειρήσεις: Φύγετε από την Κίνα!

1199
παγκόσμιος

Βουτιά άνω των 600 μονάδων σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συντάραξε το αμερικανικό χρηματιστήριο αμέσως μετά τη μερική ανακούφιση που του είχε προσφέρει ο Τζέρομ Πάουελ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα στους δασμούς-αντίποινα που εξήγγειλε η Κίνα. Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο, το Τwitter, έδωσε εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτική έναντι της Κίνας, διατυμπανίζοντας ότι “δεν χρειαζόμαστε την Κίνα, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς εκείνους”. Ενδεικτική είναι η αντίδραση της μετοχής της Apple η οποία έκλεισε στο -4,6%.

Η ραγδαία κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης έπληξε ευρύτερα τις αμερικανικές μετοχές αφού ώθησε τους επενδυτές σε “καταφύγια” που θεωρούν πιο ασφαλή, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 623 μονάδων ή 2,37% κλείνοντας στις 25.628 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση περίπου 76 μονάδων ή 2,6% στις 2.847 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 240 μονάδες ή 3% στις 7.751 μονάδες.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισ. δολαρίων. Ουσιαστικά έδωσε την απάντηση που είχε “υποσχεθεί” πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι ΗΠΑ προανήγγειλαν πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει δασμούς από 5% έως 10% σε αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ. σε δύο φάσεις, με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου.

Η αντίδραση του Τραμπ ήταν οργισμένη. “Η χώρα μας έχανε, ηλιθιωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα για πολλά χρόνια. Έκλεβαν την πνευματική μας ιδιοκτησία με ρυθμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θέλουν να συνεχίσουν”, ανέφερε μεταξύ άλλων και έδωσε εντολή στις αμερικανικές επιχειρήσεις να αρχίσουν άμεσα να αναζητούν εναλλακτικές έναντι της Κίνας και να επαναφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, μάλιστα, φαίνεται πως ετοιμάζει και νέα μέτρα κατά της Κίνας, γράφοντας πως θα απαντήσει στους δασμούς.

Το κλίμα επιχείρησαν να βελτιώσουν νωρίτερα οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, σύμφωνα με τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα μέτρα στήριξης εάν η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας γύρω από το εμπόριο, πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Ο Πάουελ, ωστόσο, δεν προχώρησε τόσο πολύ ώστε να προαναγγείλει την εκκίνηση μιας εκστρατείας για μια πιο επιθετική χαλάρωση. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του για να προειδοποιήσει σχετικά με τους περιορισμούς που αντιμετώπισαν τα νομισματικά μέτρα στήριξης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της αναταραχής στις αγορές που προκάλεσε η ολοένα και αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές.

Στο απόηχο των σημερινών εξελίξεων οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν ραγδαία, με την απόδοση του 10ετούς να χάνει 9 μονάδες βάσης στο 1,523%, ήτοι στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Αύγουστο του 2016. Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε 7,8 μονάδες βάσης στο 1,528%, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στις 4,9 μονάδες βάσης.

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε λιγότερες αγορές νέων κατοικιών τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται με χαμηλή ταχύτητα παρά τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και την ισχυρή αγορά εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας