Ο Χαφτάρ βομβαρδίζει καθεστώς Τρίπολης, που στηρίζει στρατιωτικά ο Erdogan

1511
λιβύης

Ιδιαίτερα περιπλεγμένη και αντιφατική η κατάσταση στη Λιβύη όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του Χ. Χαφτάρ (Δυτ. Λιβύη), που ενθαρρύνεται από την Δύση και του επίσημου καθεστώτος της Τρίπολης, το οποίο στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Να σημειωθεί ότι ο Erdogan στο πλαίσιο της μεγάλης γαλάζιας πατρίδας επιχειρεί να υπογράψει παράνομη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με το καθεστώς της Τρίπολης, παρακάμπτοντας τα νόμιμα συμφέροντα της Κρήτης και των νήσων της Δωδεκανήσου.

Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στην Λιβύη καθώς ο Στρατηγός Χ.Χαφτάρ, υποστηριζόμενος από την Δύση, πέρασε από τα λόγια στις πράξεις και κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο όχημα Bayraktar TB2 που επιχειρούσε ενώ φέρεται να έχει εγκλωβίσει τουρκικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον διοικητή τους.

Αρχηγός της τουρκικής ομάδας που έχει εντοπιστεί είναι ο στρατηγός Irfan Ozert, ο οποίος ήταν διοικητής της τουρκικής στρατιωτικής ακαδημίας και επικεφαλής των δυνάμεων στην περιοχή Γκαζιαντέπ.

Επιπλέον φέρεται να υπηρετεί σε ανώτατη θέση στην τουρκική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ανώτατος αξιωματούχος της Λιβύης,  ανέφερε πως η ομάδα του στρατηγού μαζί με ακόμα εννέα Τούρκους έχει στήσει κέντρο επιχειρήσεων και χειρίζεται τα τουρκικά UAV “Bayraktar TB2” τα οποία είχαν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του στρατού του Χ.Χαφτάρ στην περιοχή της Gharyan.

Ο Irfan Ozert και η ομάδα του βομβάρδισε σήμερα τον οδικό άξονα της περιοχής και τις περιοχές ​​Khallet al-Furjan και Ain Zara.

Πηγές του Χ.Χαφτάρ τόνισαν πως η τουρκική ομάδα του έχει εντοπιστεί και είναι θέμα χρόνου η εξουδετέρωση της.

Πάντως για πρώτη φορά, οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ σφυροκοπούν ήδη με μεγάλη ένταση τις θέσεις του GNA και των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων κοντά στην Al Sbia, περίπου 40 χλμ νότια της Τρίπολης.

Πληροφορίες φέρουν τον Στρατηγό Χ.Χαφτάρ να έχει δώσει διαταγή συγκέντρωσης μεγάλων δυνάμεων νοτιοανατολικά προς την Al-Aziziya με στόχο να περικυκλώσουν τις δυνάμεις του GNA και των Τούρκων στην περιοχή Gharayn.

Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία “Flood of Dignity“.

Πόλεμο στην Άγκυρα κήρυξε ο Χ.Χαφτάρ

Toν πόλεμο στην Τουρκία κήρυξε επίσημα ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ καθώς ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) διέταξε τις δυνάμεις του να στοχεύουν τουρκικές θέσεις, εγκαταστάσεις και όλα τα πλοία τουρκικών συμφερόντων ενώ ζήτησε να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε την Παρασκευή το βράδυ ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Αχμεντ αλ Μισμάρι. Η διαταγή αυτή προς τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ έρχεται λίγες ώρες μετά την απώλεια της πόλης Garyan και την στήριξη που παρείχε η Άγκυρα στον GNA με μη επανδρωμένα οχήματα και τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ οπισθοχώρησαν με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια του αντιπάλου, πολύτιμο φορτίο όπλων όπως αμερικανικοί ΑTGM FGM-148 Javelin, ρωσικοί 9M133-1, 9M14M Malyutka-M, κινεζικά βλήματα πυροβολικού GP-1 155mm, M79 Osa. Όμως, το πιο σημαντικό ήταν ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχασαν το κέντρο διοίκησης του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον Χ.Χαφτάρ να εμφανιστεί για πρώτη φορά μαζί με τον γιο του, Khaled, στο πεδίο της μάχης στην πόλη Τarhuna 60 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας