Ο Τσαβούσογλου απαιτεί από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία

919
γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Τουρκία αναμένει από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη μετά από το περιστατικό μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι χτες, Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής του Παρισιού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιουνίου 2020, όταν το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

Η Γαλλία φέρεται να ζήτησε διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό, όπως ανάφερε την Τετάρτη, ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μούσα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αποτελέσματα της έρευνας, δεν ευθυγραμμίζονταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς. «Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Έχω την ενημέρωση ότι το (σ.σ. γαλλικό) πολεμικό πλοίο αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας