Ο Τραμπ αφού εγκατέλειψε τους Κούρδους προειδοποιεί την Τουρκία. Διάλογος Δαμασκού-Κούρδων

1089
Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά την “πολύ καθυστερημένη” αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι “ξεκινά”, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην “προκαλούν” την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ θα “καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους“, διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο Ρεπουμπλικάνος απαίτησε από τους Κούρδους “να μην προκαλούν την Τουρκία”, ενώ έκρινε ότι “η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ΙΚΙΛ στη Συρία – φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ“.

Εξάλλου, ο Τραμπ έγραψε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας “ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων” (32 χιλιομέτρων), χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Η αναγγελία του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, όμως έφερε σε δυσχερή θέση τους κούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικών οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για την επιχείρηση εναντίον της YPG, που η χώρα του θεωρεί τον βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, η Άγκυρα δεν χρειάζεται “την άδεια κανενός”, πάντως διαβεβαίωσε πως η Τουρκία είναι σε θέση να “καταστρέψει” τους εναπομείναντες θύλακες του ΙΚ στη Συρία και θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Τραμπ εκφράστηκε για το θεμα την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μάικ Πομπέο, κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων για να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα άρχισε να ανεβαίνει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του ζητήματος των Κούρδων της Συρίας. Η Τουρκία δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να τους καταδιώξει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία πολύ κοντά στα σύνορά της ενός εμβρυικού κουρδικού Κράτους, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας.

Συρία: Η Δαμασκός ελπίζει στην εντατικοποίηση του διαλόγου με τους Κούρδους

Η κυβέρνηση της Συρίας ελπίζει ότι ο διάλογος με τους Κούρδους της Συρίας θα εντατικοποιηθεί, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις ενός υπουργού, που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Δαμασκός υποστηρίζει τις συνομιλίες με τους Κούρδους.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους, ελπίζουν ότι οι συνομιλίες αυτές, μπορούν να οδηγήσουν σε μία πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που αποτελούν τους βασικούς συντελεστές της μακροχρόνιας και πολύπλευρης πολεμικής σύγκρουσης.

Οι Κούρδοι έχουν ζητήσει την διαμεσολάβηση της Ρωσίας για τις συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναπλήρωσης του κενού που θα προκληθεί από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την χώρα, μετά από σχετική απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κεντρικός στόχος των Κούρδων εντοπίζεται στην λήψη μέτρων προστασίας από ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας, η οποία βλέπει τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) ως βασική απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Παράλληλα, οι Κούρδοι επιδιώκουν την διατήρηση της αυτονομίας τους στα βόρεια της Συρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας