Συρία: Πολεμικό κλίμα από Τουρκία. Κυριαρχία Άσαντ – ρυθμιστής η Μόσχα

1427
συριακός

Εντείνονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, ενώ ήδη ο συριακός στρατός -μετά από πρόσκληση των Κούρδων- έχει αναλάβει τον έλεγχο της Μανμπίτζ και η Ρωσία αναδεικνύεται ρυθμιστής της συνολικότερης κατάστασης.

Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», το πρωί του Σαββάτου αφίχθηκε στην περιοχή μία νέα φάλαγγα τεθωρακισμένων, ενισχύοντας τις ήδη αυξημένες στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι υπουργοί, Εξωτερικών Τσαβούσογλου και  Άμυνας Ακάρ, έχουν επανειλημμένως αναφέρει ότι η επιχείρηση εναντίον των Κούρδων, θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και πριν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Θα γίνει τη “σωστή στιγμή” για την Τουρκία», τόνισε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης έναρξης των επιχειρήσεων στις βόρειες επαρχίες της Συρίας.

Από την πλευρά τους, οι κουρδικές δυνάμεις του YPG βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Δαμασκό, με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία θα διαφυλάξει τον κουρδικό λαό έναντι της τουρκικής απειλής.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, οι Κούρδοι κάλεσαν σε βοήθεια τα στρατεύματα του προέδρου Άσαντ, ο οποίος πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο της συριακής πόλης.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί διακριτικά και η Μόσχα, η οποία σταδιακά αναδεικνύεται ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη Συρία, μετά και την επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας