Ο Πεντάροφσκι νικητής των προεδρικών εκλογών στη ΠΓΔΜ

765
μακεδονία

Με ποσοστό 51,83% εξελέγη νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ο Στέβο Πεντάροφσκι κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 46,6%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν, (προσέλευση άνω του 40% ), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Ο 56χρονος Πεντάροφσκι, υποστηρίχθηκε από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, και των μικρότερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Η αντίπαλός του Πεντάροφσκι, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, συγκέντρωσε το 44,57% των ψήφων.

Μετά την εκλογή του, ο Πεντάροφσκι δήλωσε ότι η νίκη του και κατά συνέπεια η νίκη των ιδεών που εκφράζουν τα κόμματα που τον στήριξαν συνιστά το «εισιτήριο» της Βόρειας Μακεδονίας για την Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ζόραν Ζάεφ τον συνεχάρη για τη νίκη του λέγοντας ότι «από σήμερα κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο. Αποδείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι για την Ευρώπη».

Θερμά συγχαρητήρια έστειλε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν αναγγέλλοντας έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο.

Οι πολίτες της γειτονικής χώρας προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή προέδρου για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, που ανοίγει και το δρόμο για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο αρκετοί πολίτες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ αντιτάχθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή ονόματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας