Ο Ν.Δένδιας στις ΗΠΑ: Η Ελλάδα αμερικανική στρατιωτική αποικία

634
Η Ελλάδα αμερικανική στρατιωτική αποικία

Την μετατροπή της χώρας σε μια απέραντο αμερικανικό στρατιωτικό «χωράφι» που θα δημιουργήσει νέους κινδύνους για τον ελληνικό λαό σηματοδοτεί η νέα συμφωνία για τις βάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ που θα υπογράψει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. ΟΈλληνας ΥΠΕΞ θα βρεθεί από σήμερα Τετάρτη θα στην Ουάσιγκτον και θα έχει σειρά επαφών.

Την Πέμπτη θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Περίπου τις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με ισχύ για πέντε χρόνια και έπειτα θα μετατραπεί σε επ’ αόριστον.

Ειδικότερα μετά το πέρας της 5ετίας η MDCA θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον, εκτός αν κάποια πλευρά αποσυρθεί απ’ αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί έβαλαν ρήτρα ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον χρόνια πριν την αποχώρησή τους (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του υπουργού ΕΞωτερικών αλλά και πληροφορίες παραχωρούνται στους Αμερικανούς οι εξής εγκαταστάσεις:

— Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Ο χώρος επιλέχθηκε λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, οι οποίες στέλνοντας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

— Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Για την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή είχε δεσμευτεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

— Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, όπου ήδη χρησιμοποιούν Αμερικάνικα ελικόπτερα και πεζοναύτες για ασκήσεις.

— Επέκταση των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Σημειωτέον, στο παζάρι που προηγήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος.

Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων με Σκύρο, Αραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel “Woody” Williams» για εργασίες συντήρησης).

Δένδιας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον

Το «παζάρι» και κυρίως το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν στις ΗΠΑ και άλλα περιοχές της χώρας περιέγραψε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» σημειώνοντας: «Υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση. Πάντως, μιας και ρωτάτε, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Αυτό που συγκρατούμε στο τέλος είναι το αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή την επιλογή τεσσάρων νέων στρατιωτικών τοποθεσιών». 

Την ίδια στιγμή που η χώρα μετατρέπεται σε απέραντο «οικόπεδο» των ΗΠΑ και η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια βαθαίνει ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε ότι …«θωρακίζει» την Ελλάδα. Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Η επιλογή αυτή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία (…) Αλλά και οι ίδιες οι τοποθεσίες έχουν τη δική τους σημασία. Η μία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον Έβρο, είναι περιττό να επεκταθώ αναφορικά με τη σημασία της. Αλλά θα προσθέσω ακόμα δύο σημαντικά στοιχεία. Η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερο τις ΗΠΑ καθώς και την EE. Επίσης, η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία. Να υπενθυμίσω ότι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις έλαβε χώρο στην περιοχή αυτή. Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τοποθεσίας θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο. Θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Συνάντηση και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών

Επιπλέον στις ΗΠΑ ο Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γαΐρ Λαπίντ ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον και στο τραπέζι θα τεθεί η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον.

Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Ημεροδρόμος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας