Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Euronews: Το Ιράν χρειάζεται «θυελλώδεις» μεταρρυθμίσεις[video]

480
Ιράν «θυελλώδεις» μεταρρυθμίσεις

Οι Ιρανοί πάνε στις κάλπες αυτή την εβδομάδα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Ο καλεσμένος στο Global Conversation είναι ο πρώην πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Πρόεδρε Αχμαντινετζάντ, σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας στο Euronews.

Ανελίζε Μπόρζες:Ας ξεκινήσω ρωτώντας ποια ήταν η αντίδρασή σας στην απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών να σας εμποδίσει να είστε υποψηφιος; Επίσης θα ηθελα τη γνώμη σας για το τι δείχνει η επιλογή των υποψηφίων για το Ιράν σήμερα;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Αρχικά, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω εσάς και τους συναδέλφους σας. και όσους θα παρακολουθήσουν, θα ακούσουν ή θα διαβάσουν αυτή την εκπομπή.

Ο λαός μου ζητούσε να είμαι υποψήφιος αυτή τη φορά. Πλήθη από όλη τη χώρα επέμειναν να είμαι υποψήφιος και δέχτηκα. Αλλά χωρίς ιδιαίτερο λόγο, με έβγαλαν από την τελική λίστα των υποψηφίων. Τώρα αισθάνομαι ευθύνη να υποστηρίξω το συμφέρον του λαού και να αλλάξω τον μηχανισμό που άφησε εκτός διαδικασίας τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Euronews: Εχετε ήδη περάσει από αυτή τη θέση … γιατί θέλατε να γίνετε ξανά πρόεδρος; Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η χώρα σας αυτή τη στιγμή που εσείς θα το φέρετε εις πέρας καλύτερα;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Όπως ανέφερα, αυτή τη φορά ο λαός ζήτησαν να είμαι υποψήφιος. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλη τη χώρα ήρθαν στο σπίτι μου και συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις. Έστελναν γράμματα και μηνύματα · επέμεινε να κατέβω υποψήφιος. Και έτσι, για να ανταποκριθώ στην επιθυμία τους αποφάσισα να κατέβω. Θεωρώ όμως ότι το Ιράν, όπως και άλλα μέρη του κόσμου, χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις – όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Αφρική και η Ασία. Όλες οι χώρες χρειάζονται θεμελιώδεις αλλαγές για να ανταποκριθούν/εκπληρώσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων. Το Ιράν, όπως και αυτές οι χώρες, χρειάζεται επίσης θεμελιώδεις αλλαγές. Και θα προσπαθώ πάντα να πηγαίνω προς αυτή την κατεύθυνση

Euronews: Μπορώ να σας ρωτήσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Τι ακριβώς θα συνέβαινε αν είχατε την ευκαιρία να διεκδικήσετε το αξίωμα;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ:Η κυριαρχία ανήκει στον λαό. Και η αρχή είναι ότι οι πολίτες πρέπει να είναι εντελώς ελεύθεροι στον καθορισμό του πεπρωμένου και του τρόπου ζωής τους.

Σήμερα, επειδή οι άνθρωποι στερήθηκαν τα δικαιώματά τους, γινόμαστε μάρτυρες εκτεταμένης φτώχειας, διεύρυνσης των ανισοτήτων, κυριαρχίας, πολέμου και διαμάχης μεταξύ των εθνών. Η κούρσα για τους εξοπλισμούς αποτελεί προσβολή για τα ανθρώπινα όντα. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Ο Θεός δημιούργησε όλα τα ανθρώπινα όντα από την ίδια αρχή. Ο Θεός μας είναι ο ίδιος. Μπορούμε να του μιλήσουμε σε κάθε γλώσσα. Είμαστε όλοι από την ίδια οικογένεια. Πρέπει να ζήσουμε μαζί. Τα ανθρώπινα όντα έχουν δημιουργηθεί για φιλία, συνεργασία και αγάπη. Δεν έχουν δημιουργηθεί για εχθρότητα για πολέμους και για να λεηλατούν τον πλούτο των άλλων. Η παγκόσμια κοιότητα σήμερα δεν φαίνεται να καθοδηγείται από τις αρχές της ανθρωπότητας. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στον κόσμο.

Euronews: πώς βλέπετε την προηγούμενη διοίκηση … νομίζετε ότι έχουν επιτύχει κάτι θετικό τα τελευταία 8 χρόνια;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Πρέπει να θέσουμε αυτήν την ερώτηση στους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δυσαρεστημένη με τις επιδόσεις της κυβέρνησης τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Euronews:καθώς μιλάμε, μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές της κυβέρνησης Ρουχανί ζητά για άλλη μια φορά να διαπραγματευτεί … Μιλώ για το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA). Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Πιστεύω ότι η τρέχουσα διοίκηση απέχει πολύ από το να καταλήξει σε συμφωνία. Εάν το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) συνέχίσει στο προηγούμενο πλαίσιο, θα αποτύχει εκ των προτέρων. Σε κάθε συμφωνία, η ισορροπία μεταξύ δεσμεύσεων και ευθυνών πρέπει να τηρείται και από τις δύο πλευρές. Δεν το βλέπουμε αυτό στο συγκεκριμενο σχέδιο . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο (η συμφωνία) δεν έλυσε το πρόβλημά μας. Έχει περιπλέξει την κατάσταση και δυσχεραίνει την επίλυση. Το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης πρέπει να ακολουθεί το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και να το διέπει αμοιβαίος σεβασμός.

Euronews: Μιλάτε για αμοιβαίο σεβασμό … μιλήσατε επίσης για ειρήνη και πρόοδο … αυτοί ήταν οι στόχοι της συμφωνίας.

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Δεν είναι έτσι. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Σε κάθε συμφωνία, υπάρχει μια ενότητα που έχει σχεδιαστεί για την επίλυση διαφορών. Αλλά εδώ, έξι χώρες αντιτίθενται στο ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης , η επίλυση διαφορών πρέπει να περιλαμβάνει συμβούλιο επτά χωρών (το Ιράν και τους έξι άλλους υπογράφοντες). Κάθε χώρα έχει μία ψήφο και κάθε θέμα χρειάζεται επτά ψήφους για να εγκριθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα του ιρανικού λαού δεν θα επιβληθούν ποτέ στη συνθήκη. Είναι κατά των διεθνών νόμων και δικαιωμάτων. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, καμία συμφωνία δεν μπορεί να αποφέρει καρπούς. Ο κ. Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από τη συνθήκη και οι άλλες χώρες δεν μπορούσαν να τον αποτρέψουν ή να συνεχίσουν με την υπόλοιπη συνθήκη.

Euronews: Αισθάνεσθε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε στο Ιράν αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις – κυρίως σε ότι αφορά την επιστροφή της Ουάσιγκτον στη συμφωνία;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ:Να σας πω, έχουμε μια επιθυμία , αλλά δεν ξέρουμε αν είναι εφικτή. Θα θέλαμε η ΕΕ να βγει από τη σκιά των ΗΠΑ. Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει καλές σχέσεις με το Ιράν. Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες . Πιστεύω ότι η συνεργασία είναι η βασική αρχή. Οι μηχανισμοί των τελευταίων εκατό ετών δεν μπορούν πλέον να συνεχιστούν, εννοώ το πλαίσιο στο οποίο ορισμένες χώρες είναι ανώτερες από άλλες. Αυτή η περίοδος έχει τελειώσει. Πρέπει να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε ως ίσοι, με δικαιοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό. Καμία χώρα δεν πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα κάποιου άλλου. Αυτό θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες. Σας λέω ότι η κατάσταση του κόσμου αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Η αποικιοκρατία έχει φτάσει στο τέλος της. Η τάση να πιστεύουμε ότι ορισμένες χώρες είναι ανώτερες από άλλες χώρες τελειώνει. Είναι ενάντια στην ανθρωπότητα. Πρέπει να κινηθούμε προς τη φιλία, την κατανόηση και τα ίσα δικαιώματα. Πρέπει να διαχειριστούμε τον κόσμο μαζί. Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των εθνών προκαλεί πολέμους, κούρσα εξοπλισμών , κενά κοινωνικού επιπέδου και εχθρότητα. Αναγκάζει τα έθνη να είναι χώρια το ένα από το άλλο. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να είμαστε φίλοι με ίσα δικαιώματα. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ των ανθρώπων; Μας αρέσει να έχουμε φιλικές σχέσεις με κάθε κράτος στην Ευρώπη και την Αμερική. Σχέσεις που βασίζονται στη δικαιοσύνη. Οι υπερδυνάμεις δεν μπόρεσαν ποτέ να διασφαλίσουν την ευημερία του λαού.

Euronews: μιλάτε για τη διαχείριση του κόσμου με ειρήνη και για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Ειδικά όσον αφορά στο πόσο γρήγορα αλλάζει η πολιτική αυτή τη στιγμή και τη δυναμική της περιοχής αλλά και του ευρύτερου κόσμου. Οι ΗΠΑ έχουν τώρα μια νέα διοίκηση. Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα για ανανέωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν τώρα που ο Τζο Μπάιντεν είναι πρόεδρος.

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Σίγουρα υπάρχει τρόπος, αλλά η προϋπόθεση είναι να αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα του άλλου. Πρέπει να σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και να έχουμε αμοιβαίο σεβασμό. Η αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών είναι άχρηστη. Οι λαοί είναι αυτοί που χάνουν. Μόνο οι καπιταλιστικές ομάδες ωφελούνται.

Ναι, υπάρχει ελπίδα με τον Μπαιντεν . Αλλά πρέπει να δείξει ότι η πολιτική τους έχει αλλάξει με συγκεκριμένο τρόπο. Από όσο γνωρίζω, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθορίζεται από ορισμένους ισχυρούς ανθρώπους πίσω από τα παρασκήνια και οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν έχουν τόση δύναμη. Ελπίζω να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές εκεί. Θα χαιρόμασταν αυτήν την αλλαγή – και νομίζω ότι όλα τα έθνη θα χαιρέτιζαν τη θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Θυμάμαι όταν ο κ.Ομπάμα ήταν υποψήφιος, υποσχέθηκε να αλλάξει αυτές τις πολιτικές πολλές φορές και τα έθνη το καλωσόρισαν. Δυστυχώς όμως, δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και έχασε την ευκαιρία. Ελπίζω ο κ. Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία. Πιστεύω ότι οι μορφωμένες ελίτ των δύο χωρών θα καθίσουν και θα λύσουν το ζήτημα.

Euronews:Ολόκληρος ο κόσμος θα παρακολουθεί την καταμέτρηση των ψήφων στο τέλος της εβδομάδας … Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με τις φιλοδοξίες του Ιράν στο μέλλον;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουν τον ιρανικό λαό. Πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα του άλλου έθνους. Το Ιράν έχει υπέροχους ανθρώπους. Το Ιράν έχει ιστορία, κουλτούρα και πολιτισμό. Το Ιράν θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Κανείς δεν πρέπει να βασίζεται στα προσωρινά προβλήματα του Ιράν για να επιβάλει ένα ζήτημα στο Ιράν ή να παραβιάζει τα δικαιώματά του. Πρέπει να δώσουν προσοχή στις ικανότητες των Ιρανών. Στο μέλλον, τα έθνη θα ζήσουν μαζί και θα διαχειριστούν τον κόσμο μαζί.

Euronews: Έχω μια τελευταία ερώτηση. Θα ψηφίσετε την Παρασκευή;

Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: Έχω ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσω εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών . Και δεν θα υποστηρίξω κανέναν (οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας