Ο κορονοϊός σε έξαρση, η κυβέρνηση σε τρικυμία

742
κορονοϊός
Με εφόδους στις πλατείες και ηχογραφημένο μήνυμα η πρεμιέρα των νέων μέτρων και ενώ το νοσοκομείο Νίκαιας ανακοίνωσε ότι αδυνατεί πλέον να νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
Αγανάκτηση των πολιτών για τον συνωστισμό που παρατηρείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κλείνουν και τα υπαίθρια θέατρα από την Πέμπτη.

Aυτόφωρη διαδικασία για τους αρνητές της μάσκας

Το άλμα κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αποτελεί μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη που επιβεβαίωσε αφενός την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την αναχαίτιση της ορμής τής νόσου, αφετέρου ότι η εξάπλωση του ιού είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών αλλά βρίσκεται σε τρικυμία και αντί να «τρέξει» την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας βγάζει την αστυνομία στις πλατείες στοχεύοντας ξανά τους νέους.

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο, αργά χθες το βράδυ, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι για την αποτροπή συνωστισμού. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο να αποχωρήσει από την πλατεία. Παράλληλα, ακουγόταν ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες που υπενθυμίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Στο νοσοκομείο της Νίκαιας

Και αν το πρόβλημα για την κυβέρνηση βρίσκεται στις πλατείες, χθες, το νοσοκομείο Νίκαιας ανακοίνωσε ότι αδυνατεί πλέον να νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας πως το σύστημα υγείας στη χώρα φθάνει στα όριά του.

Εκτός από το Γενικό Κρατικό έχουν υπάρξει σαφείς προειδοποιήσεις από γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και ολόκληρα νοσοκομειακά ιδρύματα, όπως το «Σωτηρία», πως η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και καιρό.

 

Η κυβερνητική απάντηση, όμως, όπως ήλθε δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είναι μάλλον να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα.

Σε ερώτηση κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε «έχουμε δεσμευμένες 165 κλίνες και έχουμε αυξήσει τα νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα. Επίσης η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του».

Καμπανάκι κινδύνου 

Για τη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη ενημερώνοντας πως έχουν ξεκινήσει να «εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19».

Η κ. Παγώνη τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Θέατρο…

Λίγο νωρίτερα, μετά από πολλές ημέρες «φαγούρας» και σπασμωδικές αποφάσεις για τον τομέα του πολιτισμού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωνε ότι από την Πέμπτη αναβάλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο οι διοργανωτές θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, εφόσον το επιθυμούν, θα υπάρχει πρόβλεψη να μεταδοθούν οι εκδηλώσεις σε live streaming μέσω της ΕΡΤ.

Με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας με πάνω από 300 κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι από την Παρασκευή θα δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα στο https://covid-19.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

Nτροπιαστικές εικόνες σε μετρό, λεωφορεία

 

Twitter:@elupaki

Βεβαίως, στην πλατφόρμα, οι πολίτες δεν θα μπορούν να πληροφορούνται για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ. Οι χθεσινές αποκαρδιωτικές εικόνες που άρχισαν να κυκλοφορούν από τις πλατφόρμες του μετρό προκάλεσαν ορυμαγδό αντιδράσεων, ενώ, φυσικά, οι συνθήκες συνωστισμού και ταλαιπωρίας είναι ίδιες και χειρότερες σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Η ΣΤΑΣΥ απάντησε στην κριτική λέγοντας πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο βανδαλισμού των συρμών τις νύχτες και για τον λόγο αυτό οι συρμοί είναι λιγότεροι καθώς πρέπει να επισκευαστούν.

Aυτόφωρη διαδικασία για τους αρνητές της μάσκας

Στο μεταξύ, με αφορμή το κίνημα των αρνητών της μάσκας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε σκόπιμο να παρέμβει με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας εφιστώντας την προσοχή τους στην διερεύνηση του αδικήματος της διέγερσης σε ανυπακοή, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο Βασίλης Πλιώτας υπογραμμίζει ότι οι αρνητές της μάσκας, ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του διαδικτύου, να οδηγούνται στο αυτόφωρο, καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας