Ο Ερντογάν προκαλεί Ρωσία: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την «προσάρτηση Κριμαίας»!

1563
ερντογάν

Ο Ερντογάν, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ήταν εκείνος που συνάντησε τον πραξικοπηματία Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ερντογάν και Βαρθολομαίος απεδείχθη ότι εκ των πραγμάτων κινούνται στο Ουκρανικό ζήτημα στο ίδιο νεοψυχροπολεμικό κλίμα σε βάρος της Ρωσίας.

Ως γνωστόν, ο Βαρθολομαίος με μια καθαρά πολιτική κίνηση, εκπορευόμενη από τις ΗΠΑ, αναγνώρισε ως αυτοκέφαλη την σχισματική Εκκλησία του Κιέβου, μόνο και μόνο για να απομονώσει το Πατριαρχείο της Μόσχας, στο οποίο αυτή άνηκε και κατά προέκταση να ενισχύσει την αμερικανονατοϊκή προσπάθεια για απομόνωση της Ρωσίας.

Μετά από λίγες ώρες, ο «σουλτάνος» της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από άλλη σκοπιά κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Κυριακή 4/11,  με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, διαμήνυσε ότι «η Άγκυρα ουδέποτε αναγνώρισε την «προσάρτηση» της Κριμαίας στην Ρωσία και ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ αυτήν αυτήν την «προσάρτηση» ».

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς. «Εμπιστευόμαστε την Τουρκία και θα χαρούμε αν συμμετάσχει» στην ειρηνευτική αποστολή στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Ντονμπάς από το 2015.

Οι επιθετικές και κατηγορηματικές δηλώσεις Ερντογάν ενάντια στην δήθεν «προσάρτηση» της Κριμαίας από την Ρωσία, αγνοούν φυσικά πλήρως το γεγονός ότι αυτό που αποκαλεί «προσάρτηση» έγινε με ελεύθερο δημοκρατικό δημοψήφισμα και βρήκε την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κριμαϊκού λαού, στον οποίο υπάρχει και μια μεγάλη Συνταγματικά αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα με πλήρη δικαιώματα και ευρεία συμμετοχή στο Κριμαϊκό Κοινοβούλιο (άλλωστε η Κριμαία, αρχαία Ταυρίδα, έχει μακραίωνη ελληνική ιστορική παράδοση από την αρχαιότητα).

Αυτές οι κυνικές δηλώσεις του Ερντογάν αποτελούν κυρίως ένα άνοιγμα προς την Δύση και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, προς τις ΗΠΑ και τους πιο σκληροπυρηνικούς κύκλους τους, ενώ, ταυτόχρονα, αυτές οι δηλώσεις συνιστούν κόλαφο και μεγάλο «πισώπλατο» μαχαίρωμα προς την Ρωσία.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο Ερντογάν αποτελεί ένα μεγάλο μπελά για την Ρωσία από την «λυκοφιλία» με την οποία επωφελείται για να κερδίσει πόντους και οφέλη στην διαπραγμάτευση του με τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία κερδίζει, μάλλον, ελάχιστα από την συνεργασία της με την Τουρκία του Ερντογάν, ενώ η τελευταία αποσπά την μερίδα του λέοντος.

Η Τουρκία, ηττημένη από την ανώμαλη εμφύλια τραγωδία, που και η ίδια συνέβαλε μα προωθηθεί στην Συρία, κατόρθωσε, χάρις στην συνεργασία με την Ρωσία και την ως εκ τούτου «αφελή» ανοχή της τελευταίας, να ξαναμπεί στο Συριακό παιχνίδι ως δύναμη εισβολής και κατοχής στην Βόρειο Συρία και ως συμμέτοχος στις διαπραγματεύσεις για τις διευθετήσεις στην Συρία και το Συριακό μέλλον (!), ερήμην, μάλιστα της νόμιμης κυβέρνησης Άσαντ!

Η στάση αυστηρής καταδίκης του Ερντογάν στην, δήθεν, «προσάρτηση» της Κριμαίας από την Ρωσία, ίσως, να διαταράξει σοβαρά τις Ρωσοτουρκικές σχέσεις και μπορεί, ενδεχομένως, να σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για το Ρωσοτουρκικό ειδύλλιο.

Ίσως να έχει έρθει η ώρα η Ρωσία να προσεγγίσει ουσιαστικά τους Κούρδους, ιδιαίτερα της Συρίας (PYD,) και οι τελευταίοι να τα βρουν με τον Άσαντ, βάζοντας και οι δυο νερό στο κρασί τους, εντός μιας ενιαίας κυρίαρχης Συρίας που θα προσφέρει καθεστώς διερευνημένης αυτονομίας στον Κουρδικό πληθυσμό.

Μια τέτοια αναδιάταξη, που θα καθησύχαζε τις τυχόν ανησυχίες του Ιράν και θα προσέφερε διαβεβαιώσεις για τον ρόλο και την επιρροή του, ώστε να είναι θετικός συμπαραστάτης στο τρίγωνο Ρωσία, Κούρδοι, κυβέρνηση Άσαντ, όσο και αν συνεπέφερε την προσέγγιση Τουρκίας – ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι νικηφόρα και τελικά να εκδιώξει την Τουρκία αλλά και τις ΗΠΑ από την Συρία και το Ιράκ.

Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα, αγκιστρωμένη θανατηφόρα από ΗΠΑ και Ισραήλ, είναι κλινικά νεκρή και ανύπαρκτη στις διεργασίας και ανακατατάξεις στην περιοχή.

Είναι μια Ελλάδα χωρίς μέλλον!

Ν.Ζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας