Ο Ερντογάν ζήτησε την άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών

547

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να άρει την ασυλία των Κούρδων βουλευτών, αλλά η άρση της βουλευτικής τους ιδιότητας θα χρειαστεί πολύ χρόνο, σημειώνει η αραβική Al Ghad.

Η πρόταση αποτελεί πρώτο στάδιο για δίκη τους με διάφορες κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές των οποίων η ασυλία επιδιώκεται να αρθεί ανήκουν στο HDP, όπως η Περβίν Μπουλντάν, η οποία θα μιλήσει στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της για να σχολιάσει αυτό το θέμα.

Ο ανταποκριτής της αλ Γκάντ πρόσθεσε ότι η βουλευτής είναι από τα πιο επιφανή μέλη του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών – HDP όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η προεδρία του τουρκικού κοινοβουλίου παρέπεμψε τα αιτήματα αυτά στην αρμόδια νομική και συνταγματική επιτροπή του κοινοβουλίου για να τα μελετήσει και στη συνέχεια να τα συζητήσει στη γενική συνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου για έγκριση, στην οποία το κυβερνών κόμμα κατέχει την πλειοψηφία.

Η τουρκική αντιπολίτευση πιστεύει ότι αυτό το μέτρο αποσκοπεί πρωτίστως στην εκκαθάριση των αντιπολιτευόμενων μελών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από το Κοινοβούλιο.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στην Τουρκία δήλωσε, νωρίτερα, ότι οι αρχές συνέλαβαν 14 άτομα που συνδέονται με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, το κόμμα της κουρδικής πλειοψηφίας τόνισε ότι οι συλλήψεις είναι μόνο μέρος μιας συστηματικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του συμμάχου του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, για το οριστικό κλείσιμο του κόμματος.

Θεώρησε επίσης ότι πρόκειται για ένα πολιτικό βήμα για να στριμώξει την αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας