Ο επικεφαλής της ρωσικής Wagner κατηγορεί Δυτικούς για το χάος Λιβύης

657

Ο Ευγκένι Πριγκόζιν (φωτό), ιδρυτής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για τα προβλήματα της Λιβύης ότι προσπαθεί να πάρει χρήματα από τη χώρα, γράφει η  North Africa Post.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Πριγκόζιν ανέφερε επίσης ότι τα δυτικά κράτη δεν βοηθούν τη Λιβύη ανέξοδα και αυτό είναι σαφές από το γεγονός ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνείς οργανισμοί λεηλατούν δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο και τα βάζουν στις τσέπες τους.

Η πλούσια σε πετρέλαιο αφρικανική χώρα παλεύει πολιτικά από το 2011 μετά την απομάκρυνση και τη δολοφονία του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Η χώρα έχασε την ευκαιρία να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και αναμένεται να δώσει στη χώρα μια κεντρική κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά την πτώση του Καντάφι.

Ο Πριγκόζιν, στενός συνομιλητής του Ρώσου Προέδρου Βλάντμιρ Πούτιν, ανέφερε επίσης ότι οι εκλογές στη Λιβύη ακυρώθηκαν επειδή οι διεθνείς παράγοντες, ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη, αλλάζουν πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού, προσθέτοντας ότι οι Λίβυοι θέλουν σταθερότητα και αυτό απαιτεί σκληρές προσωπικότητες, αναφερόμενος στους  Χαλίφα Χαφτάρ, Φάθι Μπασάγκα  και Ακίλα Σάλεχ, για τους οποίους πίστευε ότι, μετά τη συνάντησή τους στη Βεγγάζη, θα έλεγχαν την πολιτική διαδικασία όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ  κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τον Χαφτάρ, τον πολέμαρχο με έδρα την Ανατολική Λιβύη και υποψήφιο για την προεδρία της χώρας. Η Ομάδα φέρεται να έχει χιλιάδες μαχητές σε περιοχές που ελέγχονται από τον Χαφτάρ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ομάδα και σε τρεις άλλες που συνδέονται με αυτήν καθώς και σε οκτώ άτομα, γράφει το δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας