Ο Αναστασιάδης λειτουργεί ως ατμομηχανή για το ξεπούλημα της Κύπρου

2209

Ο Πρόεδρος της Κύπρου σπεύδει ολοταχώς στο ξεπούλημα του Κυπριακού και εξαγγέλλει, όχι μόνο επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών αλλά και ερήμην της Ελλάδας, πολυμερή Διάσκεψη στις 12 Γενάρη, ”σέρνοντας από τη μύτη” την ελληνική κυβέρνηση και με τον Τσίπρα να λέει: «Τράβα με κι ας κλαίω»
Υπεύθυνη στάση ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και ανακοίνωσε ότι συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.
Σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών «διότι αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες».
«Συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, «λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας».
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού.
«Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία» είπε.
«Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο» πρόσθεσε.
Ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε την αρχή ότι «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων», καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
«Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών. Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιόν του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του» τόνισε.
Ο Ν.Αναστασιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση «η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου», ενώ ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
«Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις. Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας