Ουκρανία αγόρασε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Τουρκίας-Ενόχληση Μόσχας από Άγκυρα

528
Ουκρανία αγόρασε οπλισμένα
Ο Πούτιν καταδίκασε την «προκλητική» ανάπτυξη των επιθετικών drones από την Ουκρανία
Η Τουρκία για ακόμη μια φορά πούλησε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, που πέταξαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο για να καταστρέψουν το κινητό πυροβολικό στην αποσχισμένη περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, αποτελούν σημαντικά όπλα και έτσι η Τουρκία φέρεται να έχει υποστηρικτικό ρόλο απέναντι στο Κιέβο.

Οι πωλήσεις drone στην Ουκρανία προκάλεσαν οργή στη Μόσχα και έφτασαν στα άκρα τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πούτιν. Αυτό συμβαίνει ενώ υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές σε συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Ο Πούτιν καταδίκασε την «προκλητική» ανάπτυξη των επιθετικών drones από την Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της 19ης Νοεμβρίου, ο Λαβρόφ προειδοποίησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να λάβει την ανησυχία της Μόσχας για την «στρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας από την Τουρκία «όσο το δυνατόν πιο σοβαρά».

Η Baykar, κατασκευαστής όπλων με έδρα την Κωνσταντινούπολη, έχει πουλήσει δεκάδες drones στην Ουκρανία από το 2019, μαζί με σταθμούς ελέγχου και πυραύλους, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους και στέλεχος της τουρκικής αμυντικής εταιρείας με στενούς κυβερνητικούς δεσμούς. Οι παραγγελίες για τουλάχιστον δύο δωδεκάδες ακόμη drones βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εκπρόσωποι τόσο του Baykar όσο και της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον αριθμό των drones που πωλήθηκαν στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Οι αμυντικές συμφωνίες έρχονται καθώς οι εντάσεις Ανατολής-Δύσης αυξάνονται. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας προετοιμάζοντας μια πιθανή εισβολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Πέμπτη τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση επίθεσης. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια, αλλά επισημαίνει ότι βλέπει έναν αυξανόμενο κίνδυνο η Ουκρανία να επιτεθεί σε αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας. Η κυβέρνηση στο Κίεβο απορρίπτει τον ισχυρισμό της Μόσχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας