ΟΠΑΠ: Να ανακληθούν οι απολύσεις. Ενημέρωση από την 3μερή στο Υπ. Εργασίας στις 3/10

1328
οπαπ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, η δεύτερη συνάντηση της τριμερούς συμφιλιωτικής διαδικασίας στο υπουργείο Εργασίας ως συνέχεια αυτής που ξεκίνησε στις 26/9/2017 μετά από αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων ΟΠΑΠ, για τις απολύσεις των οκτώ εργαζομένων στην ΟΠΑΠ Α.Ε.

Από πλευράς των εργαζόμενων παρευρέθηκαν εκτός από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΠΑΠ, εκπρόσωπο από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΓΣΕΕ.

Το σωματείο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν το γεγονός ότι οι απολύσεις έγιναν ενώ ακόμη υπήρχε διαδικασία διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ, ότι η όλη στάση της εταιρείας είναι διαρκώς υποτιμητική και αυθαίρετη απέναντι στους εργαζόμενους και στα αιτήματά τους, ότι η εταιρεία σκόπιμα καταγράφει το ετήσιο ποσό τις συμβάσεις ώστε να «δέσει» το συνολικό μισθολογικό κόστος και να μην δώσει αυξήσεις, ενώ έτσι παράλληλα δεν φαίνονται ποια είναι τα επιδόματα που δίνονται στον εργαζόμενο και εάν αυτά δίνονται. Ακόμη ότι η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις μελών του σωματείου με στόχο έχει να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να καλλιεργήσει κλίμα ανασφάλειας καθώς το σωματείο είχε προχωρήσει στη διαδικασία κατάθεσης του σχεδίου του για επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας στον Ο.ΜΕ.Δ. και να δώσει στην ουσία το μήνυμα «Μην αγωνίζεστε, μην απαιτείτε συλλογικά».

Την εταιρεία εκπροσώπησαν οι διευθύντριες Ανθρωπίνου Δυναμικού και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΟΠΑΠ οι οποίοι με απαράδεκτη αλαζονεία επέμειναν ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να ανακαλέσει τις απολύσεις και ότι δεν θα ήταν σοβαρή αν έκανε κάτι τέτοιο, ότι οι απολύσεις αυτές προκύπτουν ως αποτέλεσμα συνολικότερης διαδικασίας, και επανέλαβαν τα περί πολλών προσλήψεων και των μόνο οκτώ απολύσεων! Σε ερώτηση του υπουργείου και των εργαζόμενων εάν η εταιρεία έχει λάβει υπόψη τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι τέσσερεις από τους οκτώ απολυμένους, απάντησε πως έλαβε τα πάντα υπόψη της.

Σχετικά με τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη συζήτηση της εργατικής διαφοράς των τεσσάρων πρώτων απολυμένων εργαζόμενων στις 28/9/2017 και αφορούσαν στις ατομικές συμβάσεις, στη μη καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης, στον κανονισμό εργασίας και στην αξιολόγηση, καθώς και στις ελλείψεις των προσωπικών φακέλων των εργαζόμενων, οι εταιρεία απάντησε ότι :

  • οι ατομικές συμβάσεις περιγράφουν τις ετήσιες απολαβές και όχι μισθό γιατί δήθεν υπήρχε ανησυχία στους εργαζόμενους για επικείμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

  • οι εργαζόμενοι ξέρουν το ωράριό τους και πού δουλεύουν, γι’ αυτό δεν περιγράφεται η ειδικότητα και το ωράριο(?!)

  • ο κανονισμός εργασίας ισχύει για ένα 3μηνο ακόμη,

  • θα καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης στο σύνολό του

  • τα έγγραφα των εργαζόμενων δεν είναι στον φάκελο τους λόγω του ότι δεν πρόλαβαν να τα τακτοποιήσουν από τη μετακόμιση της εταιρείας πέρσι, αλλά η εταιρεία τα έχει όλα (?!!)

  • η αξιολόγηση είναι έγκυρη και ότι το περιβόητο 3 δεν είναι παρά το minimum επάρκειας ενός υπαλλήλου, για να λάβει την απάντηση από τους παράγοντες του υπουργείου ότι η αξιολόγηση, όταν προβλέπεται, δεν είναι διαδικασία τιμωρίας του εργαζόμενου με απόλυση αλλά υποτίθεται διαδικασία βελτίωσης.

Τέλος σε ότι αφορά την άρνηση για σύναψη επιχειρησιακής ΣΣΕ δήλωσε ο χαμηλότερος μισθός στην εταιρεία είναι 1023 ευρώ μικτά, παραπάνω δηλαδή από την Εθνική ΣΣΕ.

Στο τέλος της διαδικασίας, οι εκπρόσωποι του υπουργείου διατύπωσαν την θέση ότι «η εταιρεία πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα των απολύσεων στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και στο ευρύτερο πλαίσιο του διαλόγου για σύναψη ΣΣΕ» καθώς υπάρχει το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συνέχεια της εργατικής διαφοράς για τους επτά από τους οκτώ απολυμένους η οποία ήταν ορισμένη για την Παρασκευή 6/10/2017.

Η συνέχιση της εργατικής διαφοράς θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 18/10/2017 στην επιθεώρηση εργασίας (Αγησιλάου 10) μετά από αναβολή που ζήτησε η πλευρά των εργοδοτών επικαλούμενη ασθένεια του δικηγόρου της και για να τακτοποιήσει τα χαρτιά που ζητήθηκαν από την επιθεώρηση εργασίας.

Συνάδελφοι,

Η δουλειά και οι αξιοπρεπείς όροι αμοιβής και εργασίας είναι δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση του, τη δικιά του και της οικογένειας του, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία σαν τη σημερινή.

Η εταιρεία «αξιολογεί» υποτιμώντας την δουλειά μας και εμάς τους ίδιους ως «αναλώσιμους» στα επιχειρηματικά της σχέδια, ανακαλύπτοντας την ανεπάρκεια των εργαζόμενων την ίδια στιγμή που διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις στον τρόπο που η ίδια αντιμετωπίζει όλους τους εργαζόμενους.

Αρνείται στην ουσία την συζήτηση για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ πρόκειται για υπερκερδοφόρα εταιρεία, γιατί θέλει να εμπεδώσουμε τη απαράδεκτη λογική ότι ο μισθός, οι υπερωρίες κλπ είναι δικές της παροχές προς τους εργαζόμενους που δίνονται κατά την κρίση/αξιολόγηση του προϊστάμενου ή του διευθυντή, και όχι οφειλή και υποχρέωση του εργοδότη λόγω της εργασίας μας.

Συκοφαντεί ως ακραία τα αιτήματά τα μας και την πάλη μας για συλλογική σύμβαση, υπερωρίες, συνδικαλιστικές ελευθερίες, αξιοπρεπείς μισθούς την ίδια ώρα που κάνει ακραίες επιλογές απολύοντας εργαζόμενους μέλη του σωματείου, όχι γιατί «δεν βγαίνει» αφού παράλληλα προχωρά σε προσλήψεις, αλλά γιατί σκοπεύει στην καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας ανάμεσα στους εργαζόμενους, παλιούς και νέους.

Συνάδελφοι,

Οι ατομικές συμβάσεις όλων μας έχουν ακριβώς τις ίδιες παραβάσεις με αυτές των συναδέλφων μας που απολύθηκαν. Εάν η εταιρεία σε καλέσει να υπογράψεις «διορθωμένη» ατομική σύμβαση μην υπογράψεις χωρίς να ενημερώσεις/συμβουλευτείς το σωματείο και τους νομικούς του.

Δεν υπογράφουμε τίποτα αν πρώτα δεν :

  • ανακληθούν άμεσα οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων

  • διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζόμενων

  • υπογραφεί Συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, κανονικές προσλήψεις για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Όλοι στη γενική συνέλευση του σωματείου

την Παρασκευή 13/10/2017, στις 11πμ,

στην αίθουσα training στο κτίριο της Λ. Αθηνών 108

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας