Ολονύχτιο θρίλερ στη Γάζα–Ισραήλ ανακαλεί τα περί χερσαίας επιχείρησης κατά Χαμάς

498
ανακαλεί τα περί χερσαίας επιχείρησης

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σήμερα ότι ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, τη οποία περίπου δύο ώρες αργότερα διέψευσε, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας».

Ερωτήματα

Ψυχολογικός πόλεμος, δοκιμή των αντανακλαστικών του εχθρού ή απλό λάθος;

Κάπου δύο ώρες και κάτι αφού ανακοίνωσε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα πως χερσαίες δυνάμεις του είναι παρούσες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε σήμερα, επικαλούμενος «πρόβλημα επικοινωνίας», την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων στα πλήγματα που συνεχίζει να καταφέρνει στο παλαιστινιακό έδαφος αυτήν την εβδομάδα έσπασε το φράγμα των εκατό νεκρών.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτήν τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε αρχικά το γενικό επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει «μέσα» στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό τους, ούτε τη διάρκεια, ούτε την έκταση της επιχείρησης.

«Διευκρίνηση»

Ωστόσο, περίπου δύο ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του στρατού διένειμε στα μέσα ενημέρωσης τη «διευκρίνιση» ότι «δεν βρίσκονται στρατιώτες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Οταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.

Βροχή ρουκετών

Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.
Στο μεταξύ, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ηδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Η πιο πρόσφατη επιχείρηση του στρατού ξηράς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι και όπου επιβάλλεται ισραηλινός αποκλεισμός επί δέκα χρόνια και πλέον, ανάγεται στο 2014.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς τότε είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.

Βομβαρδισμοί

Στη διάρκεια της νύχτας, η Πολεμική Αεροπορία συνέχισε τους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων της Χαμάς, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τα πλήγματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Από την έναρξη του νέου, συνεχιζόμενου κύκλου βίας, τη Δευτέρα, 103 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες είναι 7, ανάμεσά τους ένα αγόρι έξι ετών κι ένας στρατιώτης.

Η σύρραξη πυροδότησε ταραχές σε πολλές ισραηλινές πόλεις με μεικτό, αραβοϊσραηλινό πληθυσμό, τέτοιας έκτασης που η χώρα είχε να δει δεκαετίες. Πάνω από 1.000 μέλη της συνοριοφυλακής αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν την αστυνομία στις πόλεις αυτές. Τουλάχιστον 400 πρόσωπα, Εβραίοι και Αραβες, έχουν συλληφθεί.

Χθες βράδυ ένοπλος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον Εβραίων στη Λοντ, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο, ανέφεραν αυτόπτης μάρτυρας και η αστυνομία.

Συγκρούσεις

Οργανώσεις της ισραηλινής άκρας δεξιάς συγκρούονται σε αρκετές πόλεις με την αστυνομία και ισραηλινούς Αραβες, απογόνους Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια, μέσω βιντεοδιάσκεψης, μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο νορβηγός διπλωμάτης Τορ Βένεσλαντ, εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος το «πνεύμα του Ειντ», ζήτησε χθες βράδυ «αποκλιμάκωση και τερματισμό των εχθροπραξιών άμεσα».

Νετανιάχου: Προειδοποίησα για βαρύ τίμημα – Η επιχείρηση θα συνεχιστεί

«Είπα ότι θα απαιτήσουμε βαρύ τίμημα από τη Χαμάς» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά την ανακοίνωση του IDF για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μεγάλη ένταση. Αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

 Σε καταφύγια οι Ισραηλινοί – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διατάσσουν όλους όσοι βρίσκονται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων να εισέλθουν σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας.

Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο, καθώς ο στρατός αναμένει αντίποινα από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα, Safwat al-Kahlout, κάνει λόγο για τεράστιο κύμα ισραηλινών επιθέσεων από αέρος, καθώς και από τη στεριά όπου έχουν παραταχθεί τανκς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Κλήσεις για ασθενοφόρα

Μετά τις επιθέσεις, υπάρχουν κλήσεις για ασθενοφόρα καθώς αρκετοί είναι οι τραυματίες. Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων ωστόσο δυσκολεύονται να φτάσουν στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη, καθώς σημαντικοί άξονες του οδικού δικτύου έχουν υποστεί ζημιές από τον ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως άλλωστε φαίνεται και σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Στα σύνορα επίγειες δυνάμεις

Επίγεια στρατεύματα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στα σύνορα με τον θύλακα την Πέμπτη, με εκπρόσωπο του IDF να επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν «διάφορα στάδια προετοιμασίας επιχειρήσεων εδάφους».

Ο ισραηλινός επιτελάρχης αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι είχε ήδη ετοιμάσει σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα και περίμενε την έγκριση από την κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας