Οι «χρυσές» μίζες της Novartis: 50 εκατ. ευρώ φέρονται να δόθηκαν σε πολιτικούς

1930
novartis

Τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν οι μίζες που φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.
Βασικό άξονα της δικογραφίας από τις οποίες προκύπτει και η διακίνηση της μίζας είναι οι καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων που θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές.
Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου 20 και σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να δόθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις συνολικά στο εισαγγελικό στόχαστρο εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι η συνεργάτες υπουργών.
Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 ως το 2015, ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» της υπόθεσης Novartis

Ενας σύμβουλος κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους προ πενταετίας, που ασχολείτο με θέματα Internet σε όλη την χώρα, εμφανίζεται σαν «μεσάζων» για τις σχέσεις με την φαρμακοβιομηχανία Novartis, όπως προκύπτει -σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» – από τον φάκελο που έχει παραδοθεί από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη στην Βουλή.
Είναι η πρώτη φορά που το όνομα του συγκεκριμένου συμβούλου μνημονεύεται στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας. Χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί η βασιμότητα αυτών των αναφορών. Επιπλέον, όσον αφορά το ίδιο πολιτικό πρόσωπο ως χειριστής μεγάλων χρηματικών ποσών από την Novartis, εμφανίζεται το όνομα δικηγόρου που έχει εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις off shore εταιρειών .
Επιπλέον σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφοριών άλλο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο , το όνομα του οποίου μνημονεύθηκε τις τελευταίες ώρες στο συγκεκριμένο σκάνδαλο φέρεται να έχει «ανάμιξη» μέσω της τοποθέτησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων πρώην βουλευτή και συνεργάτη του , στο σπίτι του οποίου είχε πραγματοποιήσει έλεγχο η Οικονομική Αστυνομία τον περασμένο Νοέμβριο. Χωρίς όμως και πάλι να είναι γνωστό αν έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες συναλλαγές.
Στην περίπτωση πρώην υπουργού που αρνείται κάθε εμπλοκή, οι ερευνητές της υπόθεσης φέρεται να εντόπισαν «ευνοϊκή απόφασή του» υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και επιλήψιμες συναλλαγές στενού συγγενούς του. Ακόμη όσον αφορά την άρνηση άλλου πολιτικού προσώπου ότι «δεν είχε καμιά αρμοδιότητα για την τιμολόγηση των φαρμάκων», άτομα που σχετίζονται με τον χώρο της Δικαιοσύνης μνημόνευαν ότι «το ζητούμενο για τον συγκεκριμένο πολιτικό δεν είναι το θέμα προσδιορισμού της τιμής των φαρμάκων αλλά ζητήματα εμβολίων και αιμοληψιών». Χωρίς και πάλι να υπάρχει πλήρης διευκρίνιση.
Σημειώνεται ότι κύριο ζήτημα για τους ερευνητές της Novartis φέρεται να ήταν ο προσδιορισμός του μαθηματικού τύπου που προσδιόριζε την τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα -σημείο αναφοράς για 30 ακόμη χώρες- κι ο ρόλος τότε συμβούλου του Υπουργείου Υγείας.
Τέλος , σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν τη δυσφορία τους για τα δεδομένα της ελληνικής νομοθεσίας που υποχρεώνουν τους Ελληνες δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να προχωρήσουν την έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα, να ενημερώσουν σχετικά και να λάβουν την άδεια της Βουλής. Καθότι, όπως αναφέρουν, έτσι θα δημοσιοποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα της έρευνας του FBI που δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας