Οι επιχειρηματίες εστίασης παραδίδουν 10/2 τα κλειδιά των καταστημάτων τους

468
Οι επιχειρηματίες εστίασης παραδίδουν 10/02

Απώλειες ως και 80% στις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Οι επαγγελματίες της εστίασης, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες λουκέτου στις επιχειρήσεις τους και τα χρέη να φτάνουν μέχρι το λαιμό, ετοιμάζονται να παραδώσουν τα κλειδιά των κόπων και ονείρων μιας ολόκληρης ζωής.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου σε όλες τις πόλεις της χώρας τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θα παραδώσουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους μετά τον αποκλεισμό του 40% των επιχειρήσεων από την 5η επιστρεπτέα δόση.

Μάλιστα τα κλειδιά σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ θα παραδοθούν από «99 επαγγελματίες στο Μέγαρο Μαξίμου με το σχετικό ψήφισμα».

Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περίπου 100.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ είναι εξαιρετικά δύσκολη και όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς «τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα»

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, η ρευστότητα του κλάδου. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έχω από έρευνα που διεξάγει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ (σ.σ. Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί είναι ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό σε σχέση με την επιστρεπτέα 5 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

​Το 40% του κλάδου αποκλείστηκε από την επιστρεπτέα και η επιστρεπτέα που έλαβε η πλειονότητα των επιχειρήσεων ήταν της τάξεως των 1.000, 2.000 ή 4.000 ευρώ. Ήταν πολύ λίγα τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων σε σχέση με τους τρεις μήνες που είναι κλειστές και έχουν παγιώσει έξοδα» είπε ο κ. Καββαθάς.

Επισήμανε δε, ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι κλειστές επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν «πάγιες και ανελαστικές δαπάνες» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές οι δαπάνες στις μικρότερες επιχειρήσεις φτάνουν τις 3.000 ευρώ το μήνα.

«Πώς θα πληρώσω την ενέργεια, το φυσικό αέριο, την ύδρευση, τα τηλέφωνα, τα συνδρομητικά κανάλια, τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι μια σειρά ανελαστικών υποχρεώσεων που δεν έχουν ανασταλεί» είπε.

Και πρόσθεσε: «Και πίσω από κάθε επιχείρηση μπορεί να βρίσκονται μία ή δύο οικογένειες εάν είναι εταιρική επιχείρηση και αυτές θέλουν οι κάθε μία άλλα 1.200 ευρώ ως ελάχιστο ποσό διαβίωσης».

Χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό» το μέτρο της κυβέρνησης για απαλλαγή πληρωμής ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μέτρο όμως που όπως είπε εξανεμίστηκε καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου στο τέλος Ιανουαρίου κλήθηκαν να πληρώσουν ένα σωρό εισφορές και υποχρεώσεις.

«Εξαιρετικό το μέτρο της απαλλαγής πληρωμής ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Αυτή η απαλλαγή όμως ήρθε να χαθεί γιατί στις 28 και 29 Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί ο ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του έτους, ο φόρος εισοδήματος, το ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη (σ.σ. εννοεί την ασφάλιση του ιδίου του επιχειρηματία), οι εισφορές για το δώρο Χριστουγέννων. Άρα εξανεμίστηκε η απομείωση του ενοικίου» είπε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια μέτρα στήριξης του κλάδου από την πλευρά της πολιτείας «όμως δεν είναι ικανά και δεν έχουν στόχευση σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».

«Ακόμα και μέσα στον κλάδο υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν κομμάτια της εστίασης τα οποία έχουν υποστεί μια καθίζηση στον κύκλο εργασιών της τάξης άνω του 90% ενώ μεσοσταθμικά είμαστε στο 56% η μείωση του κύκλου εργασιών» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Τα αιτήματα

Οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον κλάδο τους το οποίο να χρηματοδοτεί σε ποσοστό 30% σύμφωνα με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

«Ζητάμε ένα ειδικό πρόγραμμα για την ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου που να είναι στοχευμένο για τον κλάδο. Έχουμε προτείνει το 30% του κύκλου εργασιών του αντίστοιχου μήνα αναφοράς. Δηλαδή αν αναφερόμαστε στον Φεβρουάριο τι τζίρο δήλωσε η επιχείρηση πέρσι τον Φεβρουάριο;

​Ας πούμε ότι δήλωσε 20.000 ευρώ το 30% είναι 6.000 ευρώ για να πληρώνονται οι ανελαστικές δαπάνες. Και νομίζουμε ότι αυτό είναι πιο δίκαιο και έχει να κάνει με την χρηματοδοτική ικανότητα της κάθε επιχείρησης.

​Δηλαδή πήρα χρηματοδότηση σύμφωνα με αυτά που έχω δηλώσει. Όχι αυτό που γίνεται με την επιστρεπτέα όπου για την κλειστή επιχείρηση πήρε τον τζίρο που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ήταν ένας κόφτης που έκοψε το 40% των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Καββαθάς.

Όσον αφορά εάν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων τόνισε ότι αυτό είναι βασικό αίτημα του κλάδου υπό τις προϋποθέσεις ότι θα είναι ασφαλές για την υγεία και βιώσιμο για τον κλάδο ενώ τονίζει ότι άνοιγμα εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους «δεν είναι βιώσιμο για τον κλάδο».

Τέλος να σημειωθεί ότι στον κλάδο της εστίασης όπως ανέφερε ο κ. Καββαθάς εργάζονται 330.000 εργαζόμενοι.

Εστίαση: Απώλειες ως και 80% στις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Αν και περίπτωση από περίπτωση διαφέρει- οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν την ευελιξία του delivery και του take away εμφανίζουν μεγαλύτερες αντοχές- η εικόνα, όπως την περιγράφουν οι επαγγελματίες της εστίασης, είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε ο επικεφαλής της «ΒΕΝΕΤΗΣ», Παν. Μονεμβασιώτης, οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας βιώνουν απώλειες εσόδων 60-80% καθώς πέρα από τον περιορισμό της εγχώριας πελατείας (εργαζόμενοι, καταναλωτές) υπέστησαν και το σοκ της ισχνής τουριστικής κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιοχές του Λεκανοπεδίου, η πτώση τζίρου κυμαίνεται από 25% ως 40%. Το χειρότερο όλων είναι η πρόβλεψη ότι ο κλάδος θα χρειαστεί μια 2ετία για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς πόσοι θα αντέξουν σε αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου κινείται στην κόψη του ξυραφιού, με αποτέλεσμα 200 χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας