Politico: Οι ανεμβολίαστοι κινητοποιούνται στην Ιταλία λόγω Covid Pass

674
Οι ανεμβολίαστοι κινητοποιούνται

ΡΩΜΗ – Οι διαδηλώσεις ενάντια στο υποχρεωτικό διαβατήριο υγείας για τον κορονοϊό για ολόκληρο το εργατικό δυναμικό ανησυχούν την κυβέρνηση Ντράγκι.

Η Ιταλία εισάγει τους αυστηρότερους κανόνες στην Ευρώπη από την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να προωθήσει το εμβόλιο και να αποτρέψει περαιτέρω αποκλεισμούς αυτό το χειμώνα, κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για οικονομική αναζωογόνηση αφού είδε ανάπτυξη 6 % φέτος.

Σύμφωνα με το νόμο, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξουν το λεγόμενο Green Pass, αποδεικνύοντας ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή έχουν βρεθεί μετά από rapid test αρνητικοί στις τελευταίες 48 ώρες. Περίπου το 81 τοις εκατό των Ιταλών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ των εμβολίων , εξακολουθούν να υπάρχουν 3,8 εκατομμύρια μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, πολλοί σε στρατηγικούς τομείς και δημόσιες υπηρεσίες, όπως λιμάνια, φορτηγά, υγειονομική περίθαλψη και επιβολή του νόμου, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εργαστούν.

Με έναν συνδυασμό απόντων, απεργιών και διαμαρτυριών που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα επιχειρείται να μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομους και να κλείσουν αρκετέ λιμάνια. Τα συνδικάτα ανησυχούν για ελλείψεις πρώτων υλών, καυσίμων και τροφίμων και πιθανώς διαταραχές σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η συλλογή σκουπιδιών.

Το επίκεντρο των αντιδράσεων έχει γίνει το στρατηγικά ζωτικής σημασίας λιμάνι της Τεργέστης, όπου οι εργαζόμενοι – μόνο το 40 % των οποίων είναι εμβολιασμένοι – ανακοίνωσαν το κλείσιμο έως ότου η κυβέρνηση ακυρώσει τους νέους κανόνες.

«Ξεχάστε τα χριστουγεννιάτικα δώρα και πείτε αντίο στην οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica , ο Giuliano Coslovich, εργαζόμενος στο λιμάνι. Η παράλυση ορισμένων λιμένων και αρκετών φορτηγών που μεταφέρουν ξένα εμπορεύματα, ιδιαίτερα ενόψει της εορταστικής περιόδου, θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ντράγκι, είπε.

Αφού ο ανεξάρτητος φορέας με την εποπτεία της βιομηχανικής δράσης κήρυξε παράνομη την απεργία στο λιμάνι την Πέμπτη, η επιτροπή των εργαζομένων στο λιμάνι δήλωσε ότι η Ιταλία έχει γίνει «δικτατορία».

Περίπου ένας στους τρεις φορτηγατζήδες στην Ιταλία και το 80 % των ξένων φορτηγατζήδων δεν είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων Confetra, κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την εισαγωγή πρώτων υλών που απαιτούνται από την κατασκευαστική βιομηχανία και την κατασκευαστική βάση της Ιταλίας. Ο Paolo Uggè, εθνικός πρόεδρος της επιχειρηματικής ομοσπονδίας Conftrasporto-Confcommercio, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος «παράλυσης».

Με το 85 τοις εκατό των προϊόντων στην Ιταλία να κινούνται με φορτηγά, η ομάδα αγροτών Coldiretti εξέφρασε την ανησυχία της για την έλλειψη εφοδιασμού σε εστιατόρια και για τους αγοραστές να προετοιμαστούν για άδεια ράφια σούπερ μάρκετ – ιδιαίτερα από γάλα, φρούτα και λαχανικά. Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ξένοι φορτηγατζήδες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσω της Ιταλίας χωρίς το Green Pass, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν στην καμπίνα τους κατά την εκφόρτωση.

Οι δημόσιες υπηρεσίες κινδυνεύουν επίσης. Ορισμένες δημοτικές αρχές απορριμμάτων ενημέρωσαν ότι η συλλογή δεν ήταν εγγυημένη λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Μιλάνο, ένας στους τέσσερις συλλέκτες σκουπιδιών αναμενόταν να μην εμφανιστεί στη δουλειά.

Οι φόβοι ασφαλείας έχουν επίσης αυξηθεί, με τους διαδηλωτές να σχεδιάζουν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομους και λιμάνια μετά από βίαιες διαδηλώσεις στη Ρώμη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι προσπάθειες ελέγχου των διαδηλώσεων θα μπορούσαν να εμποδιστούν από την απουσία αστυνομίας, με εκτιμήσεις ότι μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό των αστυνομικών δεν είναι εμβολιασμένοι.

Οι αγρότες και οι φροντιστές, συχνά μετανάστες εργάτες, είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην είναι εμβολιασμένοι, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις συγκομιδές κρασιού και χειμερινών λαχανικών, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών. Οι οικογένειες που απασχολούν μη εμβολιασμένους φροντιστές θα μπορούσαν να βρεθούν να παραβιάζουν το νόμο εάν δεν είναι σε θέση να βρουν εναλλακτικές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, το κόστος των τεστ COVID-19 για τους μη εμβολιασμένους-συνολικού ύψους 180 ευρώ το μήνα σε τρεις δοκιμές την εβδομάδα-είναι απρόσιτο για πολλούς εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος. Και το ερώτημα “ποιος πληρώνει;” διαιρεί τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η ακροδεξιά Λίγκα και ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων, προσχώρησαν στην αντιπολίτευση ζητώντας από το κράτος να καλύψει τα έξοδα των rapid test.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λίγκας, δήλωσε σε μια πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη: «Χρειαζόμαστε δωρεάν και γρήγορες δοκιμές για τα εκατομμύρια των Ιταλών που δεν έχουν το Green Pass. Δεν είναι δυνατόν αστυνομικοί, γιατροί, νοσηλευτές να μένουν στο σπίτι χωρίς μισθό. Ζητάμε να μπορούν όλοι να δουλεύουν και να βάζουν φαγητό στο τραπέζι για τα παιδιά τους ».

Οι εργοδότες είναι ελεύθεροι να πληρώσουν για test, αλλά η Giorgia Meloni από τους ακροδεξιούς Brothers of Italy είπε ότι είναι “απαράδεκτο” το κόστος να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν ήδη οικονομική κρίση.

Προς το παρόν, η ιταλική κυβέρνηση αρνείται να κάνει πίσω – με τους υπουργούς να θεωρούν το κόστος ως ένα επιπλέον κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Πηγή Politico 14/10/21

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας