Η σημαντικότερη μάχη για την ελευθερία του τύπου στην εποχή μας

549
Η σημαντικότερη μάχη για την ελευθερία

Η υπόθεση του Τζούλιαν Άσσανζ

 

Chris Hedges, R.T. 29 Oct, 2021 

[ Ο συντάκτης του άρθρου είναι παλαιός, διεθνώς σεβαστός Αμερικανός δημοσιογράφος, τιμηθείς με το βραβείο Πούλιτζερ και συγγραφέας 14 βιβλίων, αρκετά των οποίων ανακηρύχθηκαν bestsellers από τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης. Το θέμα που πραγματεύεται αφορά άμεσα όχι μόνο και τον Έλληνα  δημοσιογράφο (και τις οργανώσεις του) αλλά και τον κάθε Έλληνα πολίτη. Εφόσον «Μια κοινωνία που απαγορεύει την δυνατότητα να πεις την αλήθεια εξαλείφει την δυνατότητα να ζεις εν δικαιοσύνη»]

 

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

 

Εάν ο ιδρυτής των Γουίκυ Ληκς απελαθεί και κηρυχθεί ένοχος για δημοσίευση απορρήτων εγγράφων θα δημιουργηθεί ένα νομικό προηγούμενο που θα θέσει οριστικό τέρμα στην δημοσιότητα θεμάτων απτόμενων της «εθνικής ασφάλειας» ( σε όλη την ελαστική ευρύτητα του όρου).

Για τις τελευταίες δυο ημέρες παρακολούθησα την δίκη για την έκδοση στις ΗΠΑ του Τζούλιαν ΄Ασσανζ σε διασύνδεση βίντεο με το Λονδίνο. Οι ΗΠΑ εφεσίβαλαν απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε την αμερικανική αίτηση έκδοσης του ΄Ασσανζ, όχι δυστυχώς επειδή στην κρίση του δικαστηρίου είναι αθώος της τέλεσης εγκλήματος, αλλά επειδή,όπως συμπέρανε τον Ιανουάριο η δικαστής Βανέσα Μπάρετσερ, η ριψοκίνδυνη ψυχολογική κατάσταση του ΄Ασσανζ θα μπορούσε να επιδεινωθεί και να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία, λόγω του «σκληρών συνθηκών» του απανθρώπου αμερικανικού συστήματος φυλακών.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατά του ΄Ασσανζ 17 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και μία για απόπειρα να υπεισέλθει σε κυβερνητικό υπολογιστή, κατηγορίες που επισύρουν φυλάκιση 175 ετών.

Ο ΄Ασσανζ, με μακριά άσπρα μαλλιά, εμφανίστηκε την πρώτην ημέρα στην οθόνη, από βίντεο-αίθουσα διασκέψεων στις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου. Φορούσε ένα λευκό πουκάμισο με μια άδετη γραβάτα γύρω από τον λαιμό του. Φαινόταν λιπόσαρκος και κουρασμένος. Δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο, εξήγησαν οι δικαστές, επειδή ελάμβανε «υψηλή δόση φαρμάκου». Την δεύτερη μέρα προφανώς δεν ήταν στην αίθουσα με το βίντεο.

Η έκδοση του ΄Ασσανζ στις ΗΠΑ ζητείται επειδή η δημοσιογραφική του οργάνωση Wiki Leaks έδωσε τον Οκτώβριο 2010 στην δημοσιότητα τα αρχεία του Πολέμου κατά του Ιράκ, τα οποία τεκμηρίωναν πολυάριθμα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου-μεταξύ των οποίων εικόνες βίντεο της εκτέλεσης δύο δημοσιογράφων του Ρώυτερ, την ρουτίνα βασανισμού Ιρακινών αιχμαλώτων, την απόκρυψη χιλιάδων θανάτων αμάχων και τον σκοτωμό 700 πολιτών που πλησίασαν πολύ κοντά σε σημεία αμερικανικού ελέγχου.

Στοχοποείται επίσης από τις αμερικανικές αρχές για άλλες δημοσιεύσεις, ειδικότερα αυτές που αποκάλυψαν τα εργαλεία υποκλοπής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί η CIA με το γνωστό ως Θησαυροφυλάκιο 7 ( Vault 7), που  παρέχει στην μυστική υπηρεσία την δυνατότητα να «μπαίνει» σε αυτοκίνητα, σε συσκευές τηλεόρασης, σε αγωγούς μηνυμάτων διαδικτύου ή των περισσότερων εξελιγμένων φορητών τηλεφώνων, όπως και συστημάτων Ιντερνέτ σαν τα Microsoft Windows, macOS, and Linux.

Εάν ο ΄Ασσανζ καταδικαστεί, εκδοθεί και κριθεί ένοχος δημοσίευσης απόρρητου υλικού θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο που θα θέσει οριστικό τέρμα στην πληροφόρηση επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον νόμο περί κατασκοπείας για να διώκει κάθε δημοσιογράφο που κατέχει απόρρητα έγγραφα και κάθε πληροφοριοδότη που αποκαλύπτει χαρακτηρισμένες πληροφορίες.

Εάν η έφεση των ΗΠΑ γίνει δεκτή, ο Άσσανζ θα ξαναδικαστεί στο Λονδίνο. Η απόφαση για την έφεση δεν αναμένεται προ του Ιανουαρίου, τουλάχιστον.

Η δίκη του ΄Ασσανζ τον Σεπτέμβριο 2020 αποκάλυψε επώδυνα πόσο εύθραυστος έχει γίνει μετά από 12 χρόνια φυλάκισης, μεταξύ των οποίων 7 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Κάποτε επιχείρησε να αυτοκτονήσει, κόβοντας τις φλέβες των χεριών του. Υποφέρει από παραισθήσεις και κατάθλιψη, παίρνει αντικαταθλιπτικά και την αντιψυχωτική quetiapine. Όταν τον παρατήρησαν να βαδίζει στο κελί μέχρι να καταρρεύσει και να κτυπά το κεφάλι του στον τοίχο, μεταφέρθηκε για κάποιους μήνες στην ιατρική πτέρυγα της φυλακής Belmarsh.Οι  δεσμοφύλακες βρήκαν «μισή λεπίδα ξυραφιού» κάτω από τις κάλτσες του.

Ο δικηγόρος από τις ΗΠΑ James Lewis  επιχείρησε να ευτελίσει τις λεπτομερείς και ταράσσουσες ψυχολογικές και ιατρικές  εκθέσεις  για τον ΄Ασσανζ που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο 2020, παρουσιάζοντάς τον αντίθετα ως ψεύτη και κακοποιό. Καθύβρισε την απόφαση της δικαστού Μπάρετσερ κατά της έκδοσης, αμφισβητώντας την ικανότητά της και διαψεύδοντας

με  ελαφρότητα τα βουνά στοιχείων ότι φυλακισμένοι υψηλής ασφάλειας στις αμερικανικές φυλακές, όπως ο Άσσανζ, υποκείμενοι σε «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα» και κρατούμενοι σε αυστηρή απομόνωση σε super-maxιmum φυλακές, πάσχουν από ψυχολογικές παθήσεις. Ο Lewis  επιτέθηκε στον Δρα Michael Kopelman, επίτιμο καθηγητή νεύρο-ψυχιατρικής στο Κίνγκς Κόλετζ του Λονδίνου, ο οποίος εξέτασε τον Άσσανζ και κατέθεσε σε υπεράσπισή του

Η αρχή την οποία συνεχώς επικαλείτο ο Lewis για να περιγράψει

τις συνθήκες υπό τις οποίες θα κρατείτο και θα δικαζόταν ο Άσσανζ στις ΗΠΑ ήταν ο Gordon Kromberg, ο βοηθός εισαγγελέας της Ανατολικής Επαρχίας της Βιρτζίνια. Ο Κρόμπεργκ είναι ο Μέγας Ιεροεξεταστής της κυβέρνησης για υποθέσεις τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας.΄Εχει στο « ενεργητικό» του σειρά  από καταδίκες πληροφοριοδοτών της αμερικανικής κοινής γνώμης για σκοτεινές επιδόσεις της αμερικανικής εξουσίας. Επέβλεψε τον εννεαετή διωγμό του Παλαιστινίου καθηγητή και ακτιβιστή Dr. Sami Al-Arian και σε μια περίπτωση απέρριψε αίτημά του για αναβολή της συνεδριάσεως λόγω της θρησκευτικής εορτής του Ραμαντάν.

Διέταξε την φυλάκιση της Τσέλσι Μάνινγκ, όταν αυτή αρνήθηκε να καταθέσει σε βάρος του Wiki Leaks. Η Μάνινγκ επιχείρησε να αυτοκτονήσει στην φυλακή της Βιρτζίνια τον Μάρτιο 2020.

Ο Κρόμπεργκ επιτέθηκε και στον Daniel Hale, πρώην ηλεκτρονικό αναλυτή της πολεμικής αεροπορίας (χειριστή αεροχημάτων χωρίς πιλότο), ο οποίος καταδικάσθηκε πρόσφατα σε φυλάκιση 45 μηνών σε φυλακή supermax επειδή αποκάλυψε στοιχεία για αδιάκριτους σκοτωμούς αμάχων με αεροπλάνα-ρομπότ. Ο Κρόμπεργκ υποστήριξε ότι ο Χέιλ δε συνέβαλε σε δημόσια  συζήτηση, αλλά «έθεσε σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων που μάχονται».

Μια κοινωνία που απαγορεύει την δυνατότητα να πεις την αλήθεια εξαλείφει την δυνατότητα να ζεις εν δικαιοσύνη. Η μάχη για την ελευθερία του ΄Ασσανζ αφορούσε πάντοτε κάτι σημαντικότερο από την δίωξη ενός εκδότη. Είναι η σημαντικότερη μάχη της εποχής μας για την ελευθερία του Τύπου. Και αν χάσουμε αυτή τη μάχη, θα είναι συντριβή, όχι μόνο για τον ΄Ασσανζ και την οικογένειά του, αλλά για εμάς.

Οι τυραννίες αντιστρέφουν τον Νόμο σε ένα εργαλείο αδικίας. Περιβάλλουν τα εγκλήματά τους με ένα μανδύα νομιμοφάνειας. Χρησιμοποιούν την σκηνοθεσία των δικαστηρίων και των δικών για να μεταμφιέσουν την εγκληματικότητά τους. Αυτοί που σαν τον ΄Ασσανζ αποκαλύπτουν την εγκληματικότητα στο κοινό είναι επικίνδυνοι, επειδή χωρίς τον μανδύα της νομιμότητας η τυραννία χάνει την πειστικότητα και δεν της μένει τίποτα στο οπλοστάσιο΄της, εκτός από τον φόβο, την καταπίεση και την βία.

Η μακρά εκστρατεία εναντίον του ΄Ασσανζ και του Ουίκι Ληκς είναι ένα παράθυρο που δείχνει την κατάρρευση του κράτους Δικαίου και την άνοδο αυτού που ο φιλόσοφος Sheldon Wolin αποκαλεί το σύστημα του μεταλλαγμένου ολοκληρωτισμού, μιας μορφής ολοκληρωτισμού που διατηρεί τους μύθους της παλαιάς καπιταλιστικής δημοκρατίας, με τους θεσμούς της, την εικονογραφία, τα πατριωτικά σύμβολα και την ρητορική, αλλά που εσωτερικά έχει παραδώσει τον πλήρη έλεγχο στις εντολές των υπερεθνικών οικονομικών συγκροτημάτων και στο κράτος ασφάλειας και επιτήρησης.

Δεν υπάρχει νομική βάση για την κράτηση του ΄Ασσανζ στην φυλακή. Δεν υπάρχει νομική βάση για να δικαστεί, Αυστραλιανός πολίτης αυτός με τον αμερικανικό νόμο περί κατασκοπείας. Η CIA κατασκόπευε τον Άσσαντ μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού, μέσω μιας ισπανικής εταιρείας, της UC Global, που είχε αναλάβει την ασφάλεια της πρεσβείας. Αυτή η κατασκοπεία περιλάμβανε τις εμπιστευτικές συνομιλίες του ΄Ασσαντ με τους δικηγόρους του για την υπεράσπισή του. Και αυτό μόνο το γεγονός αρκούσε για την ακύρωση της δίκης.

Ο ΄Ασσανζ κρατείται σε μια φυλακή υψηλής ασφάλειας έτσι που το κράτος μπορεί, όπως κατέθεσε ο Nils Melzer, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, να συνεχίσει την εξευτελιστική κακοποίηση και τα βασανιστήρια, με τα οποία ελπίζει να οδηγήσει στην ψυχολογική αν όχι φυσική αποσύνθεση του κρατουμένου. Οι αρχιτέκτονες του ιμπεριαλισμού, τα αφεντικά του πολέμου, τα ελεγχόμενα, από μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα κοινοβούλια, δικαστικοί και διοικητικοί κλάδοι της κυβέρνησης και οι δουλοπρεπείς αυλικοί τους στα μέσα ενημέρωσης, είναι ένοχοι κραυγαλέων εγκλημάτων.

Πείτε αυτήν την απλή αλήθεια και εκτοπιστήκατε, όπως πολλοί από εμάς, στα περιθώρια του πεδίου της δημοσιότητας. Αποδείξτε αυτήν την αλήθεια, όπως το έκαναν οι Assange, Chelsea Manning, Jeremy Hammond, και Edward Snowden, επιτρέποντας μας να ρίξουμε μια ματιά στα απόκρυφα καμώματα της εξουσίας και σας στρώνουν στο κυνήγι και στον καταδιωγμό.

Του Άσσανζ το «έγκλημα» ήταν ότι αποκάλυψε τους 15.000 αδήλωτους θανάτους Ιρακινών αμάχων. Αποκάλυψε τον βασανισμό και τις βιαιοπραγίες στις οποίες υποβλήθηκαν κάπου 800 άνδρες και παιδιά, ηλικίας από 14 έως 89 χρόνων στο Γκουαντάναμο. Αποκάλυψε ότι η Χίλαρυ Κλίντον το 2009 διέταξε Αμερικανούς διπλωμάτες να κατασκοπεύουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki Moon και τους αντιπροσώπους της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Βρετανίας στα Ηνωμένα ΄Εθνη. Η κλοπή στοιχείων περιλάμβανε δείγμα του DNA, εικόνα της ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα και προσωπικούς κώδικες, ως μέρος του μακρού προγράμματος παράνομης επιτήρησης, που περιλάμβανε  την υποκλοπή των επικοινωνιών του Γ.Γ. Κόφι Ανάν κατά τις εβδομάδες προ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Ο Άσσανζ αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα, η Χίλαρυ Κλίντον και η CIA ενορχήστρωσαν το 2009 το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα, που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγέντα Πρόεδρο Ζελάγια για να τον αντικαταστήσει με ένα δολοφονικό και διεφθαρμένο στρατιωτικό καθεστώς.

Αποκάλυψε ότι οι George W. Bush, Barack Obama,  και στρατηγός David Petraeus συνέχισαν ένα πόλεμο στο Ιράκ που, σύμφωνα με την μετά την δίκη της Νυρεμβέργης νομοθεσία χαρακτηρίζεται ως έγκλημα επιθετικού πολέμου, έγκλημα πολέμου, που εξουσιοδότησε εκατοντάδες στοχευμένες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Αμερικανών πολιτών στην Υεμένη.

Αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εκτόξευσαν μυστικά πυραύλους, βόμβες και επιθέσεις αεροπλάνων-ρομπότ στην Υεμένη, σκοτώνοντας εικοσάδες αμάχων. Αποκάλυψε ότι η τράπεζα Goldman Sachs πλήρωσε την Χίλαρυ Κλίντον με 657.000 δολάρια για να εκφωνεί ομιλίες, ποσό τόσο μεγάλον που να μπορεί μόνο σαν εξαγορά να κριθεί και ότι αυτή υποσχέθηκε ιδιαιτέρως στους επικεφαλής πολύ μεγάλων επιχειρήσεων ότι θα εκπληρώσεις τις επιθυμίες τους, ενώ στο κοινό υποσχόταν οικονομικό νοικοκύρευμα και μεταρρύθμιση.

Αποκάλυψε την εσωτερική εκστρατεία για την δυσφήμιση και υπονόμευση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι  Κόρμπιν από μέλη του κόμματός του.

Αποκάλυψε πως τα εργαλεία ηλεκτρονικής υποκλοπής που χρησιμοποιούν η CIA και η National Security Agency ( Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) επιτρέπουν την μαζική κυβερνητική επιτήρηση των υπολογιστών μας, των κινητών τηλεφώνων, των τηλεοράσεων, την κυβερνητική  αντιγραφή και αποθήκευση των συνομιλιών μας, των φωτογραφιών, των γραπτών ιδιωτικών μηνυμάτων, ακόμη και των κρυπτογραφημένων.

Αποκάλυψε  την Αλήθεια. Την παρουσίασε ξανά και ξανά, μέχρι που δεν υπήρχε δεν υπήρχε αμφιβολία για την ενδημική παρανομία,  την διαφθορά και την ψευδομανία που χαρακτηρίζουν την κυβερνώσα «ελίτ».                                                                                                                                                                     Και γι’ αυτές τις αλήθειες και μόνο είναι ένοχος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας