Ξενοφών: Ο μεσογειακός κυκλώνας αναβαθμίζεται σε επικινδυνότητα

2342
Ξενοφών

Ο μεσογειακός κυκλώνας Ξενοφών με βάση την τελευταία ενημέρωση των μετεωρολογικών υπηρεσιών αναβαθμίζεται σε τροπικό κυκλώνα που μπορεί να αγγίξει και την κατηγορία 2.  Στον ιστότοπο severe-weather.eu φιλοξενούνται νέα μετεωρολογικά μοντέλα που δείχνουν την ενίσχυση του φαινομένου και την δημιουργία τροπικού κυκλώνα κατηγορίας 2 στο νότιο τμήμα του Ιονίου. Παρότι υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για την αξιοπιστία της πρόβλεψης, η τελευταία ενημέρωση μιλά για πολύ ισχυρούς θυελλώδεις ανέμους αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα, εξόχως επικίνδυνα για τον άνθρωπο κυρίως στις περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και αργότερα στην Ανατολική Κρήτη, τη Στερεά και την Εύβοια.

Η δημιουργία του φαινομένου αναμένεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Λιβυκό πέλαγος με κατευθυνση Βορειο-ανατολική ενώ αναμένεται να πλήξει την περιοχή της Πελοποννήσου και Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων ως τροπική καταιγίδα. Σε ορισμένες περιοχές η βροχόπτωση θα είναι εξαιρετικά έντονη καθώς οι μετρήσεις δείχνουν σημεία που θα δεχθούν από 200-400χιλιοστά βροχής.
Ξενοφών

Ο “Ξενοφών” είναι το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα ενόψει του χειμώνα, με κύρια χαρακτηριστικά την απότομη και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Πτώσεις δέντρων και στην Αττική

Λόγω των ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου η Πυροσβεστική στην Αττική δέχτηκε 55 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Δέντρο ξεριζώθηκε και στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα από νησίδα επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας με αποτέλεσμα η κίνηση στο ρεύμα καθόδου διεξάγεται μόνο από τη λεωφορειολωρίδα. Στη Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε έξι κοπές.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Όλυμπο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία στον Όλυμπο έπεσε από τους 6 στους -6 βαθμούς Κελσίου, με το καταφύγιο Κάκκαλος να υποδέχεται τα πρώτα χιόνια της σεζόν.

Δείτε τη χιονισμένη κορυφή του Ολύμπου σε LIVE εικόνα ΕΔΩ

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για τις ημέρες που θα μας επισκεφθει ο Ξενοφών

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.Σε ο,τι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

– Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

– Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

– Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

– Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

– Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας