Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Ρωσία. Ακολουθεί η Βρετάνια

631

Περιοριστικά μέτρα σε ΗΠΑ, Ευρώπη ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων – Η βρετανική κυβέρνηση θα αποζημιώνει όποιον εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο

Ξεκίνησαν οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού από τη Ρωσία και ακολουθεί από την Τρίτη 8/12 η Μεγάλη Βρετανία.

Στη Ρωσία,  μαζικοί εμβολιασμοί ξεκίνησαν στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και προτεραιότητα δίνεται σε δασκάλους, γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ από την Τρίτη 8/12 σειρά θα πάρουν οι Βρετανοί, οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αρχικά σε 50 νοσοκομεία.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έφτασαν την Πέμπτη 3/12 στη Μ. Βρετανία ενώ εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμες 800.000 δόσεις του εμβολίου.
Μάλιστα η κυβέρνηση Johnson, και σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την αποζημίωση οποιουδήποτε πολίτη παρουσιάσει τυχόν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο, κάτι είχε συμβεί άλλωστε και το 2009 με το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών (Η1Ν1).

Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει σε Ρωσία και Μ. Βρετανία, σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάλιστα να ανακοινώνουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης των εμβολιασμών, όπως π.χ. το Βέλγιο που ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 5/1.
Μέχρι στιγμής πάντως αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι στις ΗΠΑ η FDA, η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα εξετάσει την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 10 – 11 Δεκεμβρίου, με τους εμβολιασμούς να αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στην ΕΕ, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) θα εξετάσει στις 29 Δεκεμβρίου εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, γεγονός που τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς για τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.

Ρωσία: Εμβολιασμοί με το Sputnik V στη Μόσχα

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V, σύμφωνα με τον κλιμάκιο που έχει αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας για τη ρωσική πρωτεύουσα, αρχικά θα είναι διαθέσιμο για τους γιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στην covid-19.
Ωστόσο, δεν μπορούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες και όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ούτε και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Το εμβόλιο Sputnik V χορηγείται σε δύο δόσεις, που απέχουν 21 ημέρες η μία από την άλλη.
Στη Μόσχα, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στη Ρωσία,  άρχισαν οι εμβολιασμοί από το Σάββατο 5/12 σε 70 κέντρα που άνοιξαν για αυτόν τον λόγο στη ρώσικη πρωτεύουσα.

«Τις πρώτες πέντε ώρες 5.000 άνθρωποι εγγράφηκαν για να εμβολιαστούν-δάσκαλοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, αυτοί που σήμερα ρισκάρουν περισσότερο τις ζωές και την υγεία τους», έγραψε ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin , στο προσωπικό του ιστολόγιο την Παρασκευή 4/12.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V και ακόμη ένα το οποίο αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας.
Και για τα δύο αυτά εμβόλια δεν έχει ολοκληρωθεί η  τρίτη φάση των δοκιμών και ήδη επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία εργάστηκε η Ρωσία, δίνοντας έγκριση για τα εμβόλια και ξεκινώντας μαζικούς εμβολιασμούς προτού ολοκληρωθεί η τρίτη φάση των δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έκλεισε στα τέλη Μαρτίου όλους τους δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των πάρκων και των καφέ, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, όμως οι περιορισμοί χαλάρωσαν στα μέσα Ιουνίου.
Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε 29.039 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 2.460.770 κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας, καθώς και 457 νέους θανάτους, επί συνόλου 43.141.

Βρετανία: Την Τρίτη 8/12 θα χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου – Σύντομα θα εμβολιαστεί η βασίλισσα Ελισάβετ

Τα επόμενα 24ωρα η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer κατά της Covid-19, καθιστώντας δόσεις του εμβολίου αρχικά διαθέσιμες σε 50 νοσοκομεία,  προτού διανεμηθούν αποθέματα σε ιατρικές κλινικές.

Την Τρίτη 8/12 αναμένεται να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, με την βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS)  να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, που είναι  αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων και μάλιστα, περίπου 800.000 δόσεις θα είναι διαθέσιμες μέσα στην πρώτη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι πρώτες δόσεις έχουν φτάσει από το Βέλγιο και  αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου, καθώς οι δόσεις χαλάνε σε πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία, ενώ θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Ήδη, η NHS της Αγγλίας έχει ενημερώσει γενικούς ιατρούς να είναι έτοιμοι να αρχίσουν τους εμβολιασμούς μέσω των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών από τις 14 Δεκεμβρίου.
Ομάδες τοπικών γιατρών θα λειτουργούν πάνω από 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Πλέον, η Βρετανία είναι από τα πρώτα κράτη που ξεκινά εμβολιασμούς, ενώ η Ρωσία ξεκίνησε το Σάββατο 5/12 να διανέμει το εμβόλιο Sputnik V COVID-19 μέσω 70 κλινικών στη Μόσχα, παρόλο που το εμβόλιο αυτό δεν έχει περάσει από τις τελικές δοκιμές.

Νότια Κορέα: Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα Σεούλ – Τι ισχύει

Νέα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης υιοθετήθηκαν στην πρωτεύουσα Σεούλ και τις γύρω περιοχές, καθώς οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημίας κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει στη Νότια Κορέα εδώ και εννέα μήνες.
Έτσι, βάσει των μέτρων που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του μήνα, απαγορεύονται από την Κυριακή 6/12 οι συγκεντρώσεις πάνω από 50 ατόμων και επιβάλλονται πιο αυστηροί όροι στον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές και των μαθητών στις σχολικές τάξεις.
Ακόμη, νέοι περιορισμοί θα ισχύουν για τα γυμναστήρια και τα μπαρ καραόκε.
Σημειώνεται ότι η απόφαση ελήφθη, ένα 24ωρο μετά τα πρωτόγνωρα μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση το Σάββατο 5/12, σε μια χώρα που αρχικά θεωρούνταν ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την covid-19 χάρη σε μια ευρεία στρατηγική διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης επαφών.

Στη Σεούλ ήδη από το Σάββατο 5/12 είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, βάσει της οποίας τα περισσότερα καταστήματα, μπαρ κι εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 21:00 για διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ τα βράδια μειώνεται η συχνότητα των μέσων μεταφοράς κατά 30%.

Σημειώνεται ότι το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε 631 νέα κρούσματα κορωνοϊού για το προηγούμενο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Φεβρουάριο και τις αρχές Μαρτίου.
Συνολικά στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί συνολικά 37.546 κρούσματα και 545 θάνατοι.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας