Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ: Πού βρίσκονται, τα χαρακτηριστικά των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών

1271
Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Τι ισχύει με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που μαζί αποτελούν το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Ντονμπάς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων το τελευταίο διάστημα, μετά και την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου του 2014, με την ομώνυμη πρωτεύουσα και ο πληθυσμός της φτάνει τους 2.244.547 κατοίκους.
Ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι ο Ντένις Πουσίλιν, ενώ η επίσημη γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι είναι τα ρωσικά και για τις συναλλαγές τους χρησιμοποιούν το ρωσικό ρούβλι.
Από την άλλη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει επικεφαλής τον Λεονίντ Πάσετσνικ και ιδρύθηκε την 27η Απριλίου του 2014.
Πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι το Λουγκάνσκ, ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται σε 1.450.000 κατοίκους.
Το νόμισμα στη Λαϊκή Δημοκρατία είναι το ρωσικό ρούβλι και η επίσημη γλώσσα των κατοίκων είναι τα ρωσικά.
Η σπίθα που άναψε το «φιτίλι» στο Ντονμπάς για την κήρυξη της ανεξαρτησίας πυροδοτήθηκε το 2014 όταν μερίδα των κατοίκων αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα, γνωστό ως Euromaidan.
Η κατάσταση στο Ντονμπάς επιδεινώθηκε δραστικά τις τελευταίες ημέρες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τοπικούς οικισμούς. Οι Αρχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εκκένωσαν ορισμένες περιοχές λόγω επιθέσεων από Ουκρανούς στρατιώτες. Οι ηγέτες και των δύο Δημοκρατιών απηύθυναν έκκληση στη Μόσχα, καλώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει, το οποίο κι έγινε τη Δευτέρα (22/2).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας