Νοέμβριο οι προσφορές για ξεπούλημα των ΕΛΠΕ. Η εκποίηση δεν περνά!

1484
έγκλημα

Τον επόμενο μήνα η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί τις τελικές προτάσεις για το εγκληματικό ξεπούλημα του πλειοψηφικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, δύο είναι οι πιθανοί αγοραστές του 50,1% των ΕΛΠΕ, η αγγλό-ελβετική Glencore Energy και η ελβετική Vitol Holding. Ερωτηματικά προκαλεί σε οικονομικούς κύκλους η «ανεξήγητη» συμμετοχή και στους δύο υποψηφίους αγοραστές ελβετικών εταιρειών.

Η πώληση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων το οποίο συμφώνησαν η Αθήνα και οι πιστωτές της με βάση το τελευταίο πρόγραμμα «διάσωσης» (διάλυσης).

Η χώρα στοχεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος από τις εκποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων.

Αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση, δήλωσε πως οι προτάσεις για τα ΕΛΠΕ αναμενόταν να κατατεθούν «προς το τέλος Νοεμβρίου» αφότου οι αρχές αποφασίσουν εάν ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να καταθέσει υποχρεωτική προσφορά για την αγορά των υπολοίπων μετοχών.

Η Paneuropean Oil ελέγχει το 45,5% και η ελληνική κυβέρνηση το 35,5% στα ΕΛΠΕ, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η Ελλάδα και η Paneuropean Oil θα διατηρήσουν η κάθε μία μόνο το 15% των ΕΛΠΕ μετά την πώληση, ποσοστά τα οποία θα είναι διακοσμητικά για την διαχείριση και την πορεία της εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας