“Ναι” από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για παραπομπή Τραμπ σε δίκη

885
βουλή

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τα δύο άρθρα τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη.

Με 23 ψήφους υπέρ και 17 κατά, η Επιτροπή ενέκρινε τόσο την κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας όσο και εκείνη για παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Τραμπ κατηγορείται ότι πίεσε την κυβέρνηση μίας ξένης χώρας (σ.σ. της Ουκρανίας) ώστε να τον βοηθήσει για πολιτικούς λόγους σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του, του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο γιος του οποίου, Χάιντερ Μπάιντεν, αποκόμισε μεγάλα κέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες με ουκρανική εταιρεία Ενέργειας όσο διαρκούσε η θητεία του πατέρα του.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο πρόεδρος κατηγορείται πως εμπόδισε το έργο του Κογκρέσου κατά τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του, επειδή δεν συνεργάστηκε όσο χρειαζόταν.

Το Σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου. Στην περίπτωση αυτή, η δίκη είναι πιθανό να αρχίσει τον Γενάρη σε επίπεδο Γερουσίας -που ελέγχεται από Ρεπουμπλικανούς– με τον Τραμπ να γίνεται έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Με δήλωσή του, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ως «απελπισμένη παρωδία» την έρευνα παραπομπής, διαμηνύοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει τη δίκαιη μεταχείρισή του από τη Γερουσία. «Αυτή η απελπισμένη παρωδία της έρευνας παραπομπής από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων έφτασε στο επαίσχυντο τέλος της. Ο πρόεδρος προσβλέπει στη δίκαιη μεταχείρισή του και την τήρηση του νομότυπου της διαδικασίας από τη Γερουσία, κάτι που η Βουλή των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να αρνείται με επαίσχυντο τρόπο», δήλωσε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας