Νέοι φόροι για τον λαό, παροχές και απαλλαγές για τους έχοντες

1959
κόμματα

H δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώνεται με τη λήψη μέτρων που αποτελούν ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο και δίνουν τη χαριστική βολή στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Η περαιτέρω μείωση των συντάξεων (θα φτάσει και θα ξεπεράσει το 30%) και η αύξηση της φορολογίας, η οποία αφορά πλέον και πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ολοκληρώνει την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Αυτά, όμως, αφορούν στα νέα μέτρα. Ήδη, τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί την Άνοιξη του 2016, η υλοποίηση των οπόων βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, οδηγεί όμως, σε μειώσεις που ήδη τις αντιλαμβάνονται τώρα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και όλοι οι πολίτες, οι οποίοι υφίστανται την έμμεση υπέρ – φορολογία.

Άρχισε, ήδη, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όλοι θα πληρώσουμε επιπλέον φόρους. Συγκεκριμένα, με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία:

α) Από τον Μάιο ψηφίστηκε η μείωση του αφορολογήτου από 9.545 στα 8.636 ευρώ, πράγμα που θα φανεί στα φετινά εκκαθαριστικά, ενώ αυξήθηκε και ο συντελεστής φόρου, για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, καθώς και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

β) Πολύ μεγαλύτερους φόρους θα πληρώσουν οι αγρότες για το 2017 και ιδιαίτερα εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που ασκούν ταυτόχρονα και αγροτικές δραστηριότητες. Το καθαρό αγροτικό εισόδημα φορολογείται με μεγαλύτερους συντελεστές, από 13% που ήταν σε 22% για γεωργικά εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και φτάνει στο 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνταξιούχοι που έχουν έστω και ένα ελάχιστο εισόδημα από αγροτικές καλλιέργειες, θα δουν τη σύνταξη τους να μειώνεται κατά 60%.

Επίσης, οι φορολογούμενοι αγρότες που εξαιρούνται από το χαρακτηρισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» αλλά και γενικότερα όσοι αποκτούν αγροτικό εισόδημα σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% του συνολικού τους εισοδήματος, δεν δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδημα, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος που προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ και το οποίο κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ.
Ουσιαστικά ένα μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων με αγροτικά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν υπέρμετρα αυξημένους φόρους για φέτος.

γ) Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η οποία βαρύνει ανεξαιρέτως όλους τους καταναλωτές με μεγαλύτερη επιβάρυνση όμως στα χαμηλά εισοδήματα.

δ) Αύξηση φόρων στον καφέ, στη μπύρα και σε άλλα αλκοολούχα ποτά, σε τσιγάρα, λοιπά προϊόντα καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία και στη συνδρομητική τηλεόραση.

ε) Αύξηση φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα λοιπά καύσιμα, στο πετρέλαιο κίνησης και στο υγραέριο κίνησης.
Όλοι αυτοί οι φόροι είναι σε εξέλιξη. Η άμεση φορολογία δεν έχει καταβληθεί ακόμα και ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζει περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου που συνεπάγεται περισσότερους φόρους.
Η φορολεηλασία αυτή επιβάλλεται και βαρύνει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα για να επιτευχθεί τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα και να πληρωθούν οι τόκοι στους δανειστές.

Αντιστοίχως όμως, οι οικονομικά ισχυροί, όχι μόνο δεν επιβαρύνονται αλλά ελαφρύνονται κιόλας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

  1. Τα τελευταία χρόνια, η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων (όχι των ελευθέρων επαγγελματιών…) για την οποία κόπτεται και ο κ. Μητσοτάκης, έχει μειωθεί κατά 50%. Από 45% που ήταν, έχει πέσει στο 29% αλλά βεβαίως ούτε επενδύσεις γίνονται ούτε οι θέσεις εργασίας αυξάνονται. Αντιθέτως, δεν πληρώνονται κι αυτοί που εργάζονται… Η ανισότητα φαίνεται και από στοιχεία της Ε.Ε. από τα οποία προκύπτει ότι οι άμεσοι φόροι φυσικών προσώπων ως ποσοστό ΑΕΠ, από 4% το 2010, έχουν φτάσει στο 5,8% το 2014 ενώ οι φόροι επί των επιχειρηματικών κερδών μειώθηκαν από το 2,5% στο 2% του ΑΕΠ.

  2. Χαρίζεται ο φόρος στις τράπεζες, αφού επεκτείνεται η ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου, με αποτέλεσμα οι -ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα του ελληνικού λαού- τράπεζες, να φοροαποφεύγουν «νομότυπα», σε αντίθεση με τον υπόλοιπο λαό, ο οποίος απειλείται μέχρι και με απώλεια του σπιτιού του για χρέη προς το δημόσιο.

  3. Ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες μια νέα τροπολογία, η οποία βέβαια στηρίζεται σε νόμο του 2007, με βάση την οποία μπορούν να δοθούν μέχρι και 350 εκ. ευρώ, σε εργολάβους (Μπόμπολας κ.α.), αν το ποσό που εισπράττουν από διόδια (τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια) δεν είναι τα αναμενόμενα. Και αυτά τα χρήματα θα τους δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!!

Όλα αυτά δείχνουν ότι λεφτά υπάρχουν για λίγους, ενώ αντιθέτως η πλειοψηφία του λαού πληρώνει με αίμα, το κόστος των μνημονίων και καλείται να πληρώσει και άλλα βάρη με νέα φορολογία και με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ως εδώ. Η αντίσταση του λαού και η ανατροπή αυτών των μέτρων και αυτών των πολιτικών αποτελεί το μοναδικό μέσο για την επιβίωση του λαού και την ίδιας της χώρας.

*Αναδημοσίευση από την κυριακάτικη Kontranews (16/4/2017).

** H Δέσποινα Σπανού είναι μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας