Νέες πιέσεις. Πάνω από 4% πάλι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

1385
ομολόγου
Η ενίσχυση των ανησυχιών γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τις χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία και οδήγησε σε ισχυρό ράλι στα περισσότερα ομόλογα της ευρωζώνης, συνεχίζει και σήμερα να οδηγεί τους επενδυτές σε risk-off διάθεση, με τα ελληνικά ομόλογα ωστόσο να τοποθετούνται στους μεγαλύτερους χαμένους της ημέρας.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά δύο ετών και στο 0,105%, φλερτάροντας με το… μηδέν, ένα επίπεδο που υποδηλώνει σύμφωνα με τους αναλυτές ότι υπάρχει απαισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας, ειδικά στην Ευρώπη όπου υπάρχουν και πολιτικές ανησυχίες. Οι αποδόσεις στα  γαλλικά και τα ολλανδικά 10ετή ομόλογα κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου του 2016, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,55% και το 0,22% αντίστοιχα.

Τα ιταλικά ομόλογα τα οποία χθες σημείωσαν ισχυρό sell-off με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται σε υψηλό ενός μηνός μετά τις ανακοινώσεις των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, η οποία εκτιμά πως η οικονομία της χώρας θα σημειώσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρώπης φέτος στο 0,2%, σήμερα ανακάμπτουν με το yield στα 10ετή να διαμορφώνεται στο 2,93% και στα 5ετή στο 1,9%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγή της στάσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με την εισαγωγή περισσότερων μέτρων τόνωσης και αλλαγή του guidance για τα επιτόκια, κάτι που θα ενισχύσει τα ομόλογα της περιοχής αφού η πρώτη αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Η ελληνική αγορά η οποία έχει πατήσει φρένο μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, βιώνει για μία ακόμη φορά έντονη μεταβλητότητα, με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία απέχουν ακόμη πολύ από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας να σημειώνουν από χθες σημαντική επιδείνωση.

Η απόδοση του ελληνικού 10εοτύς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει και πάλι πάνω από το 4% (και στο 4,014%), όταν την περασμένη εβδομάδα και στον απόηχο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018 και στο 3,883%. Χθες και σήμερα η απόδοση του έχει σημειώσει αύξηση που ξεπερνά το 3,5%.

Και το νέο  5ετές ομόλογο έχει σημειώσει σημαντική επιδείνωση αυτήν την εβδομάδα. Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η απόδοσή του στη διατραπεζική αγορά είχε διαμορφωθεί στο 3,26%, δηλαδή 9% σχεδόν χαμηλότερα από την απόδοση της έκδοσής του (3,6%). Σήμερα το yield του κινείται στο 3,36% έχοντας αυξηθεί πάνω από 3% σε σχέση με τα χαμηλά του.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε φέτος στην αγορά μετά το ταραχώδες 2018 το οποίο και έχει βάλει φρένο στα όποια σχέδια του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα ενώ οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος είναι αρκετές. Σε πρόσφατη έκθεσή της η DZ Bank επεσήμανε άλλωστε πως παρά την επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η τρέχουσα καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί κυρίως λόγω των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει εκλογών. Άλλωστε το ΔΝΤ συνεχίζει να στέλνει προειδοποιήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων.

*Πηγή: Capital.gr, Ελευθερία Κούρταλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας