Ιδού ο «δημοκράτης» Γκουαϊδό: Δεν διαφωνεί με στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ!

1855

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε την 23η Ιανουαρίου μεταβατικός πρόεδρος, άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι είναι διατεθειμένος να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ προκειμένου να αναγκαστεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Ερωτηθείς εάν θα δίσταζε να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, ο Γκουαϊδό απάντησε κυνικά και ανερυθρίαστα: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, για να σταματήσουν να πεθαίνουν παιδιά».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προφανώς προκαλεί μεγάλη πολεμική, αλλά κάνοντας χρήση της εθνικής μας κυριαρχίας, ασκώντας τα προνόμιά μας, θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας από περίπου σαράντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.

«Εδώ, στη Βενεζουέλα, κάθε ημέρα που περνάει μετράει σε ανθρώπινες ζωές», τόνισε με πλεόνασμα υποκρισίας ο «ηγέτης» της αντιπολίτευσης.

«Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε με τρόπο κυρίαρχο, αυτόνομο, ώστε να σταματήσει η αρπαγή» της εξουσίας από τον Νικολάς Μαδούρο», δήλωσε, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας τον βασικό του στόχο που είναι η ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας.

Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα προκαλεί τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, ενώ το στοχευμένο και με πολιτικές προεκτάσεις εμπάργκο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών έχουν δυσχεράνει στον μέγιστο βαθμό την κατάσταση. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015, κατά τον ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνώρισε αμέσως τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, επανέλαβε την Κυριακή ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραμένει μια «επιλογή».

Reuters: Ανοιχτή γραμμή της Ουάσιγκτον με στρατιωτικούς για να ρίξουν τον Μαδούρο
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσμένει σε λιποταξίες στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας.

Η Ουάσινγκτον έχει απευθείας συνομιλίες με μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ενθαρρύνοντας τους να αποσύρουν τη στήριξή τους στην πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέες κυρώσεις εις βάρος του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσμένει λιποταξίες στρατιωτικών, δήλωσε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, παρόλο που ελάχιστοι ανώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας στηρίζουν μέχρι σήμερα τον αναγνωρισμένο από τις ΗΠΑ ως μεταβατικό πρόεδρο, τον Χουάν Γκουαϊδό.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί είναι τα πρώτα βότσαλα πριν ξεκινήσουμε πραγματικά να βλέπουμε μεγαλύτερους βράχους να πέφτουν από το λόφο», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Συνεχίζουμε να έχουμε συνομιλίες με μέλη του πρώην καθεστώτος Μαδούρο, με στρατιωτικούς, παρόλο που αυτές οι συνομιλίες είναι πολύ περιορισμένες», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σε ποιο επίπεδο αυτές οι συζητήσεις γίνονται και δεν είναι σαφές αν αυτές οι επαφές μπορούν να δημιουργήσουν ρωγμές στην στήριξη που συνεχίζει να δίνει στον Μαδούρο ο στρατός της χώρας.

Ένας μόλις εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, ο Φρανσίσκο Γιάνες ήρε την υποστήριξή του προς τον Μαδούρο καλώντας και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας