Νέα κρίση στην ΕΕ-Στα ύψη οι τιμές ενέργειας-Πρόβλημα η εφοδιαστική αλυσίδα

476
Στα ύψη οι τιμές ενέργειας

Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη δική της παραγωγή ενέργειας

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας καθώς το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.
Η κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία, καθώς οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά και οι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους αυξάνοντας τη ζήτηση.
Οι αυξανόμενες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες που απαιτούν ενέργεια μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή.
Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, οι τιμές αυξάνονται, παρόλο που είναι ακόμα καλοκαίρι που συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή, δημιουργώντας τις βάσεις για έναν δύσκολο χειμώνα.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές αυξάνοντας ταυτόχρονα την τιμή στα πάντα, από τρόφιμα έως έξοδα μεταφοράς.
«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», δήλωσε ο Julien Horau, επικεφαλής της EnergyScan, της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής εταιρείας Engie.
«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ κρύο χειμώνα».

Προβλήματα και στις ΑΠΕ

Ο θερμότερος καιρός και οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου περιορίζουν την παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και κατ’ επέκταση την τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη κατά περισσότερο από 70% φέτος.
Όλα αυτά έφεραν το κόστος της ρύπανσης σε υψηλό όλων των εποχών στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης και την έλλειψη φυσικού αερίου αφού οι χώροι αποθήκευσης άδειασαν μετά από έναν κρύο χειμώνα.
Η ενίσχυση των αποθεμάτων – ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα σε λιγότερο από μια δεκαετία – δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Ρωσία, να περιορίζει τις εισροές σε μια εποχή που η Ασία απορροφά σημαντικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαφορετικά θα κατευθύνονταν στην Ευρώπη.
adowsk.jpg
Προβλήματα με το φυσικό αέριο της Ευρώπης

Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη δική της παραγωγή, με πολυάριθμα μπλοκαρίσματα από τη Βόρεια Θάλασσα να διαταράσσουν τις ροές.
Η εγχώρια παραγωγή μειώνεται επίσης, με το γιγαντιαίο πεδίο φυσικού αερίου Groningen στην Ολλανδία να κλείνει πιθανώς τρία χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές που διαπραγματεύονται με σπάνια με premium στο αργό.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας οδήγησαν τον γερμανικό πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Αύγουστο, υψηλότερα από το 2% που είχε στοχεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ζώνη του ευρώ.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα εάν ο κρύος καιρός επανέλθει, οπως και το 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας