Έντονη αντίδραση Ιράν για επίθεση Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Πανσίρ

435
Έντονη αντίδραση Ιράν για επίθεση Ταλιμπάν

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα “έντονα” την επιχείρηση των Ταλιμπάν εναντίον της κοιλάδα Πανσίρ στο Αφγανιστάν, το τελευταίο προπύργιο του κινήματος αντίστασης, η οποία πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος.

Το σιιτικό Ιράν, που μοιράζεται με το Αφγανιστάν σύνορα μήκους περισσότερων από 900 χιλιομέτρων, είχε αποφύγει μέχρι στιγμής να επικρίνει τους σουνίτες Ταλιμπάν, οι οποίοι με μια προέλαση-αστραπή κατέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου.

“Τα νέα που έρχονται από την Πανσίρ είναι πραγματικά ανησυχητικά. Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση”, δήλωσε ο Σαΐντ Χαρτιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.

“Το ζήτημα του Πανσίρ έχω επιμείνει ότι πρέπει να λυθεί μέσω του διαλόγου και παρουσία όλων των παραδοσιακών επικεφαλής του Αφγανιστάν”, πρόσθεσε.

“Οι Ταλιμπάν πρέπει επίσης να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και τις δεσμεύσεις τους”, συνέχισε ο Χαρτιμπζαντέχ, διαβεβαιώνοντας ότι “το Ιράν κάνει τα πάντα προκειμένου να τερματιστούν τα δεινά του αφγανικού λαού και να προωθηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους τους Αφγανούς”.

Αναφερόμενος στο Πακιστάν ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου επεσήμανε ότι η Τεχεράνη καταδικάζει “επίσης οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση” στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν.

“Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας και όσους ενδέχεται να κάνουν το στρατηγικό λάθος να εισέλθουν στο Αφγανιστάν με διαφορετικές προθέσεις ότι το Αφγανιστάν δεν είναι μια χώρα που δέχεται τους εχθρούς ή τους εισβολείς” στο έδαφός της.

Η ανατραπείσα κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν είχε σταματήσει να κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τους Ταλιμπάν.

Το Ιράν δεν είχε αναγνωρίσει ποτέ την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (1996-2001), όμως τους τελευταίους μήνες φαίνεται να κάνει κινήσεις προσέγγισης προς το ισλαμιστικό κίνημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας