Νέα κανονικότητα: Εργοδότες χωρίς εργαζόμενους. Αναθέτουν σε εργολάβους την μισθωτή εργασία

2104
εργολάβος

Μία βαθιά αντεργατική τροπολογία πέρασε με ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος και με διαδικασίες κάτι παραπάνω από εξπρές, ελάχιστα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, ο υπουργός Εργασίας Γιαν. Βρούτσης κατ’ εντολή Μητσοτάκη και βεβαίως μετά από πιεστική απαίτηση σύσσωμου, σχεδόν, του μεγάλου κεφαλαίου.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία για να ψηφιστεί έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και την Βουλή, επαναφέρεται το καθεστώς που απάλλασσε από κάθε ευθύνη τους εργοδότες που ανέθεταν δραστηριότητες της επιχείρησης σε εργολάβους έναντι των εργαζομένων, που προσλαμβάνανε οι τελευταίοι.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Κυρ. Μητσοτάκης άνοιξαν εκ νέου το δρόμο για το μεγάλο εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο, ώστε να μισθώνονται μαζικά εργαζόμενοι και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις επιχειρήσεις τους μέσω εργολάβου, χωρίς τελικά ο μεγαλοεργοδότης και η Διοίκηση της επιχείρησης να έχουν την παραμικρή ευθύνη για τις εργασιακές συνθήκες, ούτε καν για την ασφάλιση και την πληρωμή αυτών των εργαζομένων παρά μόνο ο εργολάβος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες να αναθέτουν κρίσιμους τομείς των δραστηριοτήτων τους και πολύ φτηνά σε εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να συμπιέζουν αφόρητα τους μισθούς, να επιβάλλουν κάκιστες εργασιακές συνθήκες, να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και να φτάνουν ακόμα στο σημείο να καθυστερούν την πληρωμή των εργαζομένων ή και να τους εγκαταλείπουν απλήρωτους και ανασφάλιστους.

Με αυτόν τον “πρωτότυπο” τρόπο, μπορούμε να φτάσουμε σχεδόν στο σημείο να μιλάμε για επιχειρήσεις και μεγαλοεργοδότες, που θα χρησιμοποιούν τους εργολάβους περίπου σαν τους γνωστούς “αυτοφωράκηδες” για να εκμεταλλεύονται πιο σκληρά τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα θα αποφεύγουν οι ίδιοι κάθε ηθική ή ποινική ευθύνη απέναντί τους και απέναντι στα ελεγκτικά όργανα του κράτους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διατηρήσει επί χρόνια  αυτή τη μνημονιακή διάταξη της ιδιόμορφης ασυλίας του κεφαλαίου μέσω των εργολαβικών εταιρειών, την οποία θυμήθηκε να τροποποιήσει προεκλογικά, προσθέτοντας τη συνευθύνη της αναθέτουσας εργοδοσίας για τη στάση του εργολάβου απέναντι στους εργαζόμενους. και το έκανε αυτό περισσότερο προς άγραν ψήφων και φυσικά επειδή διέβλεπε την εκλογική ήττα της και προσπαθούσε, όπως-όπως, να την συγκρατήσει.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται και καλώς, για το “πραξικόπημα‘ της Ν.Δ που επαναφέρει το καθεστώς των εργοδοτών οι οποίοι, μέσω εργολάβων, δεν έχουν ευθύνη για τους εργαζόμενους στην επιχείρησή τους. Μήπως όμως η διαμαρτυρία γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κραταιός στην κυβέρνηση, αλλά γιατί βρίσκεται στην αντιπολίτευση; Μήπως έχουμε ενώπιον μας, το γνωστό παιχνίδι εξουσίας, “καλοί” στην αντιπολίτευση, “κακοί” στην εξουσία,  αφού όσοι θυμούνται, γνωρίζουν ότι η Ν.Δ ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει την διάταξη για τη συνευθύνη των εργοδοτών που είχε φέρει προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να την αποσύρει τώρα και άρον- άρον ως κραταιά κυβέρνηση!

 

N.Z

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας