Νέα εκεχειρία λόγω Ραμαζανιού ανακοίνωσε ο Χαφτάρ στη Λιβύη

834
εκεχειρία

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε τον προσωρινό τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη, λόγω του Ραμαζανιού.

Την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

«Ο γενικός στρατηγός ανακοίνωσε τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, ο Ahmed Al Mismari εκπρόσωπος του LNA, ο οποίος ελέγχει τα ανατολικά και νότια τμήματα της αφρικανικής χώρας.Κατά τον ίδιο, η απόφαση για εκεχειρία ελήφθη ως απόρροια των «εκκλήσεων από φίλιες χώρες».

Προειδοποίησε πάντως, ότι κάθε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από τον αντίπαλο στρατό, θα τύχει της «άμεσης και σκληρής» απάντησης.

Από την πλευρά της, η – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις ανακοινώσεις του LNA.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Ηνωμένα Έθνη και Ε.Ε. απηύθυναν έκκληση στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Οι εξελίξεις αυτές, έρχονται ως συνέχεια της απόφασης του LNA να παραιτηθεί της Συμφωνίας «Skhirat», η οποία είχε οδηγήσει στον σχηματισμό της – αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ – GNA.

Μάλιστα, ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι ο LNA αναλαμβάνει πλέον τον έλεγχο όλης της χώρας.

Στις 13 Απριλίου, ο GNA, ο οποίος ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη, γνωστοποίησε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την κατάληψη των πόλεων Σαμπρατάχ και Σουρμάν.

Μία ημέρα αργότερα, αξιωματούχος του GNA, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα έθεσαν υπό έλεγχο όλη την παραλιακή περιοχή, από την πόλη Μισράτα έως την πόλη Ζουάρα, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας