Μύλος στο Κίνημα Αλλαγής με συμφωνίες «παράνοιας», έτοιμες να καταρρεύσουν

1775
κίνημα
Ο «λευκός καπνός» που βγήκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τα οργανωτικά κρύβει, μέχρι και την τελευταία στιγμή, έντονο παρασκήνιο.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης στη Χαρ. Τρικούπη επικρατούσε ανησυχία αλλά και εκνευρισμός. Συμφωνία για τον τρόπο ανάδειξης της κεντρικής επιτροπής δεν υπήρχε. Δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις των επιτελών των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, παρά το καλό κλίμα, κατέληξαν σε αδιέξοδο. Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης, τα μηνύματα που έφταναν στους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ήταν ανησυχητικά. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε προβληματισμός και για την συμμετοχή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής.
Καθώς η ώρα προχωρούσε και από το Ποτάμι δεν υπήρχε κάτι νεότερο, όσον αφορά τη στάση του στα οργανωτικά, ο εκνευρισμός γινόταν όλο και πιο έκδηλος. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ποτάμι να αποφασίσει» μετέδιδαν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Αποφασίστηκε η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου. «Δεν πάει άλλο» είναι η φράση που αποδίδεται στην πρόεδρο του ΠαΣοΚ.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε, το προηγούμενο διάστημα, βρεθεί ενώπιον ενός διλλήματος. Μπροστά στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για τον τρόπο ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε δύο προτάσεις-συμβιβασμού.
Η πρώτη προέβλεπε την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τους συνέδρους με ένα μίνιμουμ ποσοστό εκπροσώπησης των κομμάτων και των τάσεων που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Όπως διευκρίνισε σε συνομιλητές της, αυτή ήταν η επιλογή την οποία προέκρινε. Η επιλογή αυτή, όμως, δημιουργούσε ένα μεγάλο ζήτημα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε καταστήσει σαφές ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα αποχωρούσε από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά το Ποτάμι δεν θα έπαιρνε μέρος στη ψηφοφορία, ούτε θα συμμετείχε στα όργανα του νέου κόμματος.
Σε αυτή την περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής, θα παρουσίαζε την εξής εικόνα. Οι αποφάσεις των οργάνων του δεν θα δέσμευαν το Ποτάμι, αφού δεν θα συμμετείχε σε αυτές. Άρα και πάλι θα έπρεπε να αναζητηθεί τρόπος συνεννόησης με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι πρόσφατες σκηνές του παρελθόντος με τις αναταράξεις που προκαλούν οι «προωθημένες» απόψεις του επικεφαλής του Ποταμιού θα ήταν, μάλλον, συνηθισμένες εικόνες του μέλλοντος.
Ήταν φανερό ότι θα έπρεπε να αναζητηθεί τρόπος συμβιβασμού στα ποσοστά (έγιναν ατέλειωτα παζάρια) που θα οδηγούσε στην υλοποίηση της δεύτερης πρότασης, δηλαδή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων και των τάσεων χωρίς να χρειαστεί να στηθούν κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση η αντίδραση, όπως υπολογιζόταν θα προερχόταν κυρίως από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Γ. Καμίνη. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, ήταν στις Βρυξέλλες και ο Γιώργος Καμίνης αν και επέμενε στο να γίνουν εκλογές, συμβιβάστηκε. Ανάλογη στάση υπέρ των εκλογών κράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε ανοιχτή ακρόαση, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ειπώθηκε να καταγραφεί ποιοι τάσσονται υπέρ του διορισμού και ποιοι υπέρ των εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπέρ των εκλογών τάχθηκαν οι Ανδρουλάκης Καμίνης και Θεοχαρόπουλος αλλά και η Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη και ο Γιώργος Παπανδρέου, άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα συμμετείχε στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ούτε το ΚΙΔΗΣΟ. Τελικά επελέγη «στα όργανα του Κινήματος να υπάρχει συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς».
Το ζήτημα ήταν πως θα αντιδρούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για τη στάση του, επικράτησε μια σύγχυση. Αρχικά αυτό που είχε μεταδοθεί είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κυρία Γεννηματά, τόνισε ότι η θέση του είναι εκλογές αλλά από τη στιγμή που τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμφωνούν, δεν έχει ούτε αυτός αντίρρηση. Δόθηκε η αίσθηση μιας ομόφωνης απόφασης. Η εικόνα αυτή ανατράπηκε, άμεσα, όταν η πλευρά του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση και ότι ο ίδιος δεν συμφώνησε. Κατέγραψε τη διαφωνία του αλλά όχι με τρόπο που να θίγει την ενότητα του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να υπάρχει αναφορά σε ομόφωνη απόφαση.
Αλλά και στις τάξεις των υποστηριχτών της Φώφης Γεννηματά, επικρατεί προβληματισμός. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα του χώρου υποχώρησε και από τη θέση της για εκλογή αλλά και από τα ποσοστά που δικαιούται στην εκπροσώπηση στα όργανα, αν σκεφτεί κανείς ότι έλαβε πάνω από 42% στον πρώτο γύρο της εκλογής για την αρχηγία. Αλλά και ανάμεσα στους επιτελείς της η πλειοψηφία, όπως φαίνεται από το κλίμα που υπήρξε, ήταν υπέρ της εκλογής.
Σε κάθε περίπτωση ο κύκλος των οργανωτικών εκκρεμοτήτων που ταλαιπώρησε το Κίνημα Αλλαγής, έκλεισε εύθραυστα και μόνο φαινομενικά και πρόσκαιρα. Ενδεχομένως στο Συνέδριο όλα να τιναχτούν στον αέρα. Η κρίση και τα αδιέξοδα στο νέο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται, αν δεν επιτείνονται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας