Μυτιλήνη: Βανδάλισαν την προτομή του ιστορικού αριστερού δημάρχου Απόστολου Αποστόλου

1482
προτομή
Το γεγονός του βανδαλισμού της προτομής του ιστορικού δημάρχου της Μυτιλήνης προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.

Την προτομή του ιστορικού, αριστερού δημάρχου της Μυτιλήνης, του «Δασκάλου» Απόστολου Αποστόλου, βανδάλισαν με μπογιές άγνωστοι, το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Ο Απόστολος Αποστόλου, εκ των κορυφαίων στελεχών της Αντίστασης, πρωταγωνίστησε στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Λέσβου ως γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΕΑΜ. Υπηρέτησε την πόλη της Μυτιλήνης από τη θέση του δημάρχου επί πολλές δεκαετίες, από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι το 1982.

Το άγαλμα είχε φιλοτεχνηθεί, με παραγγελία από το Δήμο πριν χρόνια και είχε τοποθετηθεί στο δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης κοντά στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου.

Το γεγονός του βανδαλισμού της προτομής του ιστορικού δημάρχου της Μυτιλήνης προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.

Μέλη της οικογένεια του αείμνηστου Απόστολου Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, δήλωσαν πως «τιμά τη μνήμη του γενικού γραμματέα του ΕΑΜ ο βανδαλισμός στην προτομή του ανήμερα της απελευθέρωσης του νησιού από τους ναζί. Οι επίγονοι τους προφανώς και αισθάνονται άσχημα μια και θυμούνται πως ο Αποστόλου ήταν μαζί με το λαό που τους έδιωξε από τον τόπο. Τον φοβούνται ακόμα».

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το γεγονός εξέδωσε, επίσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης.

«Μετά τις προηγηθείσες βεβηλώσεις των προτομών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτρη Βερναρδάκη, ξημερώματα της 10ης Σεπτέμβρη, επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, οι γνωστοί «άγνωστοι» θιασώτες του ναζισμού στο νησί μας -που έχουν αναθαρρήσει το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα το μεταναστευτικό- βεβήλωσαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Απόστολου Αποστόλου, γραμματέα του ΕΑΜ Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο κ. Αστυρακάκης, «βάφοντας με κόκκινο τα μάτια και το στόμα του προσώπου του, θέλουν να παρουσιάσουν ως αιμοσταγή δολοφόνο, έναν άνθρωπο σύμβολο της αντίστασης του λεσβιακού λαού, έναν πραγματικό Άνθρωπο και πατριώτη και οραματιστή, που μόνο θύμα ήταν -σε πολλές περιόδους της ζωής του- ακραίων φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών».

«Το κακόγουστο αστείο πρέπει να σταματήσει στο νησί. Τα κατακάθια του ναζισμού και μυστικές φασιστικές οργανώσεις που εμφανίζονται ξαφνικά, πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τον νόμο και όλοι εμείς οι πραγματικοί πατριώτες, συλλογιζόμενοι με υπευθυνότητα και συναισθανόμενοι την επικινδυνότητα τέτοιων φαινομένων, να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας (όσο και αν συχνά δυσφημίζεται από κάποιους λειτουργούς της), τους θεσμούς, τις πανανθρώπινες αξίες και ό,τι πρεσβεύει και σηματοδοτεί το νησί μας στα νεότερα χρόνια» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες, άγνωστοι βανδάλισαν επίσης με μπογιές τις προτομές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης και του Δημητρίου Βερναρδάκη στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας