Μπουρλά: Δόθηκε σε ασθενή το φάρμακο για τον κορονoϊό της Pfizer!

462
Δόθηκε σε ασθενή το φάρμακο για τον κορονoϊό

Ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε τη Φάση 2 της κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση του εκ του στόματος χορηγούμενου αντιιικού φαρμάκου που αναπτύσσει η εταιρεία, με τον πρώτο συμμετέχοντα στη δοκιμή να λαμβάνει το υποψήφιο σκεύασμα PF-07321332/ritonavir.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς εάν η κλινική δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, το φάρμακο θα καλύψει μια σημαντική ιατρική ανάγκη που δεν ικανοποιείται σήμερα, παρέχοντας στους ασθενείς μια νέα από του στόματος θεραπεία που θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί ήδη κατά το πρώτο στάδιο της λοίμωξης, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η νοσηλεία του ασθενούς.

Το υποψήφιο φάρμακο PF-07321332 αποτελεί μια ερευνητική από του στόματος χορηγούμενη αντιιική θεραπεία αναστολέα πρωτεάσης που είναι σχεδιασμένη ειδικά για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 σε ενήλικες που επιβεβαιωμένα έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοσηλεία ή θάνατο.

Στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή φάσης 2/3, θα συμμετάσχουν περίπου 1.140 συμμετέχοντες, οι οποίοι λαμβάνουν είτε το σκεύασμα PF-07321332/ritonavir είτε εικονικό φάρμακο, από το στόμα, κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες.

Οι αναστολείς πρωτεάσης, όπως το σκεύασμα PF-07321332, έχουν σχεδιαστεί να εμποδίζουν τη δραστηριότητα του κύριου ενζύμου πρωτεάσης που χρειάζεται ο κορονοϊός για να αναπαραχθεί. Η συγχορήγηση του φαρμάκου με χαμηλής δόσης ritonavir αναμένεται να βοηθήσει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ή της διάσπασης του PF-07321332 προκειμένου να παραμείνει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, με στόχο να συμβάλει στην καταπολέμηση του ιού. Η ritonavir έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε συνδυασμό με άλλα αντιιικά.

Η κλινική μελέτη της Pfizer, όπως αναφέρει η εταιρεία, αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος κλινικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνει πολλες συνεχιζόμενες και προγραμματισμένες κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση υποψήφιων πρώτης παρέμβασης θεραπειών με στόχο την πιθανή χρήση τους σε μεγάλους αριθμούς ασθενών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας